.Awesome Blogger.

Friday, December 31, 2010

. Selamat Tahun Baru, 2011 .



Selamat tahun baru semua 2011 semua..


Ira ngah sedih .. sob3..


Barang nak balik hostel tak kemas lagi…huuu..


pastu risau bila fikir nanti duduk aras mana.. rum8 sape..


sebabnya undian bilik haritu dah dibatalkan.. kena undi balik..


sedih.....


harapnya rum8 tu nanti ok n boleh ngam.. tak kira la junior pon junior je la..huu


walaupun Ira duduk hostel sekejap pastu nak gi prac pula untuk 3 bulan..


harapnya semua akan baik-baik belaka.. amin..


Eh.. barang Ira sapa nak tolong kemaskan ni??????hee..


Meh la tolong.. dapat pahala..:PP


Btw, korang sambut tahun baru kat mana??


Ira kat rumah je..


Sambil on9 dan dengar konsert kat tv..huuu..


Tapi tak pe..


Kul 12 nanti mesti nampak bunga api yang cantik-cantik tu!!!


So, tahun baru dah bermula.. azam tahun lepas dah tercapai?hee..


Kalau belum, usaha lebih sikit untuk tahun 2011 ni oke..


Azam Ira untuk tahun baru ni..


Nak simpan duit banyak2…hahahhaha..


Ada perancangan yang perlu dilaksanakan..


Perancangan apa?? hurmm biarlah rahsia.. yang penting tak seperti yang korang fikirkan..hahaha...


i know u oll oke!haha.. dun naughty2 la..


bak kata orang utara..


Ira tak gatai macam ampa lagi la.. buekkk!


. "Your Url Story Contest" .



Salam dan hai semua..


Contest last kot sebelum tahun baru ni..haha..


Nadiah dan Affiza, korang jangan tag lagi okeh!:P



Syaratnya :

1) Buat satu entry
letak gambar contest kat atas tu..
kemudian link ke entry nih :)

Done


2) Cerita pasal Url Blog korang

Done


3) Tag 2 orang untuk join :)

Done


4) Tinggalkan link entry contest korang kat ruang komen entry nih..:)

Done




URL Blog ira adalah http://luvisus.blogspot.com


Apa itu luvisus??


Sebenarnya luvisus tu adalah ejaan ngada-ngada bagi love is us.. huu..


Maksud di sebaliknya adalah cinta itu adalah kami atau boleh juga nak kata cinta itu adalah kita..


Kalau interviewer tahu yang bakal cikgu eja guna ejaan salah confirm kena serangan bertubi-tubi..huu.. sorry masa mula blogging ni Ira budak-budak lagi.. tak matang.. L


Sejarah url ni pon Ira tak pasti sangat..haha.. boleh camtu ek??huhu..


Sebabnya Ira berblogging ni sebab classmate ajak.. dia cakap best la apa la.. bermula dari 18 Jan 2009 sehinggalah sekarang ni luvisus kekal tegar di persada dunia..haha..walaupun pernah nak delete tapi disebabkan orang-orang tertentu, tak jadi..:)


So masa nak pilih url tu cam terfikir ayat love is us ni tapi nakkan kelainan sikit ubah jadi luvisus


Love is us / luv is us adalah antara kita sesama blogger, family dan juga boleh jadi antara ira dan si buah hati.. jadinya blog ira ni memang merangkumi semua.. cerita tentang family, tentang si buah hati, tentang kawan baik, kawan blogger, kawan fb dan tidak ketinggalan cinta ira dengan anak-anak murid Ira.. semua ada dalam luvisus ni.. J perfect!



So im tagging :

( ada orang nak join lagi ke ni.. huu.. tak ada paksaan )


Ika Puk Puk

Ezze






Thursday, December 30, 2010

. Resipi Puding Karamel Ala Juliet .. haha .


Salam semua.. hee.. hari ni blog penuh dengan contest dan give away je.. Sorry yea..


Al-maklumlah dah nak penutup ni.. makin banyak pulak yang nak kena join.. :D


Petang tadi, Ira main masak-masak lagi.. Rasanya last la kot untuk cuti ni..


Sapa yang ada add Ira kat fb tau la kan..


Resipi yang ira nak kongsi hari ni adalah…


Jeng jeng jeng..





Puding Caramel Ala Juliet.. haha..


amacam?? Comel tak nama resipi?keh2..


Rasanya pasti lazat secomel namanya..hahaha..:PP


Tak percaya sila cuba okeh! Jangan cakap banyak dah jom kita tengok resipinya..


PUDING CARAMEL ALA JULIET


Bahan-bahannya :


1. Gula pasir ½ cawan

2. Air 1 tin

3. Telur 5 biji

4. Susu pekat ½ tin

5. Air Masak 1 tin

6. Tepung jagung 2 sudu camca besar

7. Esen vanilla 1 sudu


Cara membuatnya :


Bahan no 1 dan 2 untuk air gula yea..


Masukkan gula ke dalam kuali / periuk dan masak sehingga hangus..

Bila dah bertukar warna keperangan kecilkan api dan masukkan air 1 tin dan kacau sehingga menjadi air gula.

Sejukkan dan tuang ke dalam loyang / bekas-bekas kecil.



Bahan no 3 hingga 7 untuk pudingnya..


Pukul telur hingga kembang. Tak perlu guna mixer yea.. guna pemukul manual je.. ada tak?huhu..

Masukkan susu, air masak, tepung jagung dan esen vanilla dan pukul lagi secara manual sehingga sebati / mesra…

Masukkan bancuhan yang telah sebati ke dalam bekas yang diisi air gula dan kukus selama lebih kurang 25-30 minit.. sampai masak la oke..

Selepas masak, boleh ditambah air gula yang lebih dan hiaskan dengan buah pic.. Sejukkan dalam peti ais..dah siap!


Kredit resipi dari Jiran Ira ( M.cik Sabariah )





No 1 : Sebahagian bahan-bahan yang diperlukan

No 2 : Gula yang dimasak ( belum hangus lagi ) dan belum masuk air yea..

No 3 : Air gula yang dah siap..

No 4 : Pukul telur sampai kembang macam ni..

No 5 : Masukkan susu, air, esen vanilla, tepung jagung dan pukul sampai sebati

No 6 : Bancuhan puding dimasukkan dalam bekas-bekas kecil

No 7 : Kukus ( sapa tak tahu ni adalah kukus yea..haha )




Gambar puding caramel yang dah siap masak tapi belum siap hias..hee..




Gambar yang dah siap hias dan ditambah air gula.. Sedap!!!



Komen Ira :


1. Kalau tak suka manis, boleh kurangkan susu tu oke?

2. Bancuhan ni dapat hanya loyang kecil / bekas kecil-kecil dalam 11 bekas sahaja..sikit je..

3. Kalau nak banyak, boleh gandakan bahan-bahan tu..faham kan?

4. Ira letak air gula yang dah hangus tu hanya sedikit ( tak sampai suku pon ) dan

dituang selebihnya selepas puding masak..Jadinya puding ni ada air gulanya..

5. Buah pic yang dihias memang sedap dimakan dengan puding caramel ni..betul tak tipu!

6. Tak perlu guna mesin mixer tu tau masa pukul.. guna yang manual tu aja..

7. Terliur tak?haha.. pergi masuk dapur sekarang dan buat! Senang je.. Ira suka..hee..



P.s :

Hati saya macam dah sejuk, ingat nak bagi dekat DIA tapi esok cuti kan sempena bola yang menang tu.. rasanya tak kot……..+____+……mungkin lain kali.. J






. Saya Mau GA dari Miss Librarian .


KLIK SINI




1) FOLO MAERA
Done
2) Wat short entry tentang GA maera nie dgn tajuk -- Saya Mau GA dari Miss Librarian
Done
3) Letakkn banner diatas ini...dan link twos ke page Maera k?
Done
4) Tag at least 2 org kawan
Done
5) Lastly, tinggalkn comment di entry ini.
Done


Hadiahnya??

TIGA Ole-ole dari Yogjakarta~!!!
--so maksudnya 3 pemenang la ea?? hehe~


Tarikh tutup ialah pada 10 Jan 2011.



im tagging :





. Candid itu cun la...




gambar candid yang paling cun n menarik tak akan dapat hadiah seperti rolex, ferrari mahupun kancil.. tak mampu den.. hhaha... tapi it's a present yg ikhlas dan bermakna....
lets take a look at the terms and conditions :

1. terbuka pada semua blogger xkira lelaki or perempuan

2. copy the picture above and buat satu entry pasal contest nie dgn tajuk "candid itu cun laa..!" dan jgn lupa link kn ke entry ini ukei..?

3. tak payah jadi follower pown xpew... paksaan tiada kt sini.. haha

4. jgn lupa leave ur url contest in my comment form...

5. tag 3 orang rakan blogger anda @ lebih n ajak dorang join contest nie same2 ok....

6. put a caption kt gambar candid korang 2 yew... sikit pown xpew, bnyk pown xpew...

tarikh tutup : 10th January 2011...




Budak-budak Kepoh!:P


im tagging :




. GIVEAWAY eqbalzack "SERBA SATU" .


Korang nak hadiah barangan IKEA berjumlah RM 111.11 tak?



1 Hadiah Utama:



Table Lamp IKEA...


10 hadiah saguhati:



Frame & Tea Towel Table IKEA..



Jom sertai Giveaway eqbalzack "SERBA SATU" sempena 1.1.11




Anda hanya perlu ikut syarat-syarat di bawah:

1. Jadi Followers eqbalzack.com.

( DONE )

2. Buat 1 entry bertajuk Giveaway eqbalzack "SERBA SATU"

( DONE )

3. Entry MESTI mengandungi banner di atas dan linkkan ke blog eqbalzack.com.

( DONE )

4. Tag 1 (SATU) orang rakan blogger lain dan pastikan mereka tahu.

( DONE )

5. Tinggalkan link anda pada entry ini.

Tarikh Tutup:

1.1.11 jam 1.11 pagi

Keputusan:

1.1.11 jam 11.11 pagi


im tagging :

Firdani



. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails