.Awesome Blogger.

Wednesday, May 30, 2012

.Jalan-jalan | Colmar Tropicale, Berjaya Hills.



Salam semua :)

Ira dah kembali aktif!:) fuhhh semalam berjam2 mengadap lappy sambil Ira baca entry, komen lebih 80 blog..penat...huhu..tapi rindu nak tahu kisah semua ;p..tapi maaflah..memang Ira tak sempat nak view older post semua blog...huu..tu 10 hari 10 malam pon tak habis blogwalking kot..

Sebab utama Ira menyepi tanpa sebarang pesan adalah sibuk.....bukan alasan klise tapi tu lah kenyataan..sibuk buat soalan peperiksaan even mengajar murid P.Khas, sibuk dengan tuisyen malam + malas + penat..tu je alasan utama Ira..shop online ni baru sahaja..tu pon buat tambah sibuk juga..;p..time weekend pula ada weekend yang Ira ke sekolah...tapi selalunya weekend memang Ira manfaatkan dengan beristirehat...maaf yea..:)..Insya-Allah Ira cuba tak menyepi lagi..

Trademark Ira berblogging adalah main masak-masak dan jalan-jalan kan..haha..jadi kita mulakan dengan entri jalan-jalan dulu la yea..Ira ke Colmar Tropicale, Berjaya Hills, Bukit Tinggi, Pahang pada cuti hari pekerja yang lalu...pergi pagi balik petang..:)..jalan pon tak jammed masa pagi tu..petang tu je sedikit jammed terutamanya lepas tol Gombak menghala ke MRR2...nak ke Bukit Tinggi ni kalau dari KL keluar ikut tol Gombak menghala ke Genting Sempah dan masuk ke persimpangan Berjaya Hills..lebih kurang 45minit-1 jam dari KL..:)..

Kalau nak tidur pon boleh..tapi buat yang rumah dekat macam Ira ni tak disarankanlah..sebab boleh jalan 1 hari tu untuk semua tempat kalau tak bazirkan masa la....tapi kalau nak tidur pun apa salahnya..hotelnya cantik!harganya pon cantik..;p

Tinggi juga tau Colmar Tropicale ni..nama pon di Bukit Tinggi kan..ahha..;p.. selepas kereta dah mendaki bukit yang tinggi tu, setiap orang mesti membayar tiket masuk sebanyak RM 12 untuk dewasa dan separuh harga untuk kanak-kanak bawah 12 tahun..rasanya warga emas pon separuh harga kot..

Jamulah mata anda dengan beberapa keping gambar Ira di sana..:)



Bukit Tinggi ni ada banyak tempat yang kena pergi..antaranya Japannesse Village, Rabbit Park, Castle, Extreme Park dll..Ira dah tak ingat sebab dah sebulan berlalu..uhuk uhuk..;p...tapi yang Ira sempat pergi 2 je..haha..Colmar Tropicale dan Japannese Village..yang lain..tak pergi..tak sempat laaa ;p..

Ira dah buang masa tunggu tram..sebenarnya naik kereta lagi cepat..uhuk uhuk..ingatkan jauh kena park kereta untuk ke setiap tempat tu...rupa-rupanya sama je dengan tempat tram berhenti..menyesal..ahaha..jadinya tak semua tempatlah Ira pergi...nantilah bila dah ada anak lepas kahwin nanti mungkin akan datang lagi..ehem ehem..;p



 Kimono yang Ira pakai tu boleh disewa dan boleh lah kita melaram sambil posing2 dengan kimono di sekitar  rumah jepun tu..kuikui..sewa kimono = RM 25 seorang..ada juga macam tradisi orang Jepun minum teh tu pon kena bayar harga lain..tapi Ira tak join..

Jadi, Colmar Tropicale ni ok-ok la untuk yang suka bersiar-siar dengan keluarga sebab ada banyak tempat yang agak menarik di sana..yang paling best tentulah posing dan konon-konon macam berada di luar negara..;)..sebab bangunannya cantik-cantik belaka..makanan macam sedikit mahal..kalau rasa nak berkelah sambil makan kat sini lagi best..ada udara yang sedikit sejuk sebab atas bukit kan..;)

Colmar Tropicale disarankan untuk kaki jalan + kaki posing macam Ira je..haha ;p..photoshoot best kat sini..sebab view cantik2..:)

Papai!



Iklan : Jom add Juliet's Scarf di facebook untuk membeli renda baby roses yang boleh dijahit pada tudung seperti fesyen terkini tuuu :)


52 comments:

Boni JLL3 said...

wah!! bestnya!! huh! pergi jalan2 tak ajak pun..hahaha

Phat said...

wah best nye g bukit tinggi...last pergi 2010 hehe

Tukang Karut said...

macam boring je bila aku ke sana...

saffiya_aleesya @ echa said...

ooo nak jadi awek jepun plak ekkk..comeii pakai kimono

nabilah_2908 said...

comel je Ira pakai kimono.. ;)

Leeya Hezlin said...

Wah berjalan dia ye..he3..
Best juga kan bukit tinggi?akak pernah juga sampai..
Akak suka dengan pemandangan kat sana..
Cantik..dah macam p luar negara dah..he3..

sitinuraffizza said...

hamboiii! dh ada ank nnt eh. HEHE. btw, bestnya jd kurus kan? bole pki ape je nk. cantik!! :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

hai ira!

lama tul menyepi yaa..akak lum penah smpi sini..nak gi gak satu hari nnt hihi

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah beshnya jalan2..

comel pakai tu..kiut!

Cik Rongoks said...

nnt nak g jugak la kat tempat nie.hukhuk

miss Fyqa said...

hukkk.rasa mcm nak pi jugak!!.. tp tau bila.. hikhik.. :P

Iffah Afeefah said...

mcm best pakai kimono

err

#sehat je. duk umah jage ank buah

Ujie said...

akak penah stay situ utk wedd. anniversary. mmg romantik bilik dan suasana kat colmar tu.

paling suka, japanese garden..hijau & tenang.
paling tak tahan, mknn mahal amat.

Izara4eva™ said...

perghh siap berkimono ni.. jeles.. nak jugakk!

Nurul Akmal said...

pakai baju kimono tu yg buat kita jeles.. hehehe ;)

Rtp Farra Arisha said...

cantiknya gadis Melayu yang berpakaian Kimono. ;p like seriously, i've never been there, but i wish i could be there! perhaps someday soon! ;)

delarocha said...

dah naik harga ke? dulu pegi RM10 je

Leeya Hezlin said...

agak busy juga ni ira..
diz week nak siapkan semua report dgn assignment.
sambil-sambil tu study untuk exam..
sebab next week dah start final..

CiK FizA said...

Wahhh~ bestnya kak ira ! Jeles >.<

Cantik la view tmpat tuh. huuu. nak pergi jugak :DD

Kak ira nampak comel lotey la pakai kimono tuh. Ngee :DD

Norlida Ramli said...

wah bestnya leh jln2...
yela..penat ngajo mstla rehat2kan diri ngn melancong pulakkn?
hehe..yg kimono tu comelnya ira pakai..hehe

♥ sitifarhana ♥ said...

wahhh...bestnye cikgu pegi jalan2..tak ajak ponnn...hehe

amna said...

bestnya..
tmpt ni la yg slalu kwn2 bt phtshot, tpi sy sndri x prnh naik..

cantik cikgu berkimono ^^

mama aini said...

assalam ira.. takpe.. insyaallah kita jumpa satu hari nanti..mama pernah ke colmar 2 tahun dulu..cantik kan pemandangan kat sana..sesuai juga utk honeymoon kan.. :)

Ezad Skytech said...

wahhh...seronoknya berjalan ye ira...hee...tak pernah sampai ke sana lagi ni..huhu~

Lea Isnawi said...

untunglaa boleh g jalan2

jeles2..sobs

shahrazali said...

hi cikgu ira....hehe

comel la pakai kimono tu...hehe...muka dah dekat2 org jepun dah..hehe..sesuai..

Mr.Clive said...

hiiiii cik iraaaa!!!!! long tme no see that smile!eheheheh

♥ Cmª shIemª ♥ said...

tq for sharing..sbnarnye cma dok cari2 rege masuk ke bukit tinggi ni..akhirnya!!!!

insyallah ujung minggu ni nak kesana klu sempat..


seronok tgk pic cantik2 tu..tuan tanah pun comel je.. :)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

tq for sharing..sbnarnye cma dok cari2 rege masuk ke bukit tinggi ni..akhirnya!!!!

insyallah ujung minggu ni nak kesana klu sempat..


seronok tgk pic cantik2 tu..tuan tanah pun comel je.. :)

Bulan Syurga Firdausi said...

best nye...cantik2 jgk ek tempat die..tp p x ajak pun sob3 heee ;)
pss alhamdulillah sy sihat, adk bgsu yg skt hr tu pn da sihat :)

blogtilldrop said...

nice !!!

~SaL IjOu~ said...

da penah g sini masa zaman uni dulu, g ngn geng kelas photography..syok jugakla..tp kene bwk bekal siap2, mknn n minuman kat sana mahal2 belaka~ (--")

haha, akak kalo bab2 jumpa kenalan baru mmg sgt suka~ ;p

hmm,tu la..masa sgt mencemburui~

selamat bercuti n beristirehat ya Ira~ ^^

eB said...

wah japanese garden tuh dh bkk balik yer?.. suker3 :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai loikeee bukit tinggi
tapi x pernah gi pong
rasa mcm kt obesea jer

My Life's Journey said...

bestnya jalan2 ... umi nak ikut hihi ..pangg2!!! umi suke pemandangan disana (^_^)

eLL said...

yes, nak pergi Berjaya Hills satu hari nanti. (dah sampai tapi petang tak sempat masuk)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

uishh cantiknya tmpa tu.. wahh ramai nya tukang komen dia :P

gadisBunga said...

lama dah tak ke sana. padahal dekat je pun... :D

Kazman / Sue said...

wah... menarik tempat ni....

KhaiRin : anies said...

last 2 years sy g..mak ai..pns giler..pastu x de ati lg nk ke sini walaupun view dia mmg cantik!

azizah :) said...

kalau dapat g honeymoon ni mesti tersangat la syok.. tak pernah pegi lagi..huhuhu

azizah :) said...

kalau dapat g honeymoon ni mesti tersangat la syok.. tak pernah pegi lagi..huhuhu

tirahzairi said...

pnah pegi tp xsempat merasa pki kimono...huhu

Chuu Muqhlis said...

wooott., cm kt abesi la ira hihi.. btw, chuu da tmbah ira kt bloglist., suke3 :D

sitinuraffizza said...

ala, mmg r bole pki apa je. tp terhad. yg comel2 semua xdpt pakai. HUHU

Siti K------- said...

besnyerrrrrrr...cnti9k kimono tu...hehe...thank review ..boleh la honeymoon kt sne nti...haha

ABU said...

best pulak tempat ni..aku pun nak pegi gak la..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bestnye..menarik jer tempat ni..sesuai untuk photoshoot...ntahlah bila nak kesana...en.hubby sentiasa sibuk...

Hanie Dew said...

80 blog??? uihh..laratnye..hebat ko !
aku kalau weekend mmg off dr blog.aktif kat fb ngan twitter je.sbb byk program dating dan jalan jalan..hehehe..

tak penah gi bukit tinggi ni. belum bejaya pujuk hubby aku gi sini. alsan die, xde ape ponnn..tgk tgk gitu je..laa..mmg la nak tgk tgk. kann..

NinaAz said...

wahh..menariknya tempat ni!!

ayamserama said...

tumpang tnye..huhu..berjaya hills ni bile2 je blh msk ke? ke ade mse open ngn tutup kt tmpt bayar booth dia tu?time kasih

ayamserama said...

hai..nk tumpang tnye...berjaya hills ni blh masuk bile2 mase ke ad mase spesific untuk masuk/kuar? contohnya kalo smpai kol 7 pagi boleh msuk ke mse tu?..time kasih..huhu

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails