.Awesome Blogger.

Wednesday, March 27, 2013

.Jalan-jalan Bandung.


 As salam & Hai :)

Rasanya tempat yang Ira nak cerita ni adalah tempat yang paling diidamkan semua wanita di luar sana heee

Bandung, Indonesia!

Siapa dah pernah pergi mesti tahu kan kat sana syurga membeli-belah hihi lagipun kat sana orang Malaysia selalu jadi jutawatan sbb ada berjuta2 rupiah heeee

Ira ke sana 4 hari malam..tu pun rasa tak cukup..ohh nafsuu :p..memang syok la kecuali makanan hee rindu sgt masakan Melayu & Siam haha :p..kat sana yang keluarga Ira makan hanya Masakan Padang dan Sunda sahaja..bakso macam tu..yang lain n gerai2 yang tepi jalan tu nampak sedapp sgt tapi tak berani nak makan sbb takut sakit perut huu kat sana tak macam kat Malaysia..


Jalan kat sana sangat sesak!huiii lagi lah kalo weekend..stresss mak haha nasib bukan driver :p..dan dimonopoli oleh motorsikal macam kat atas ni..jalan pon banyak jalan kecil2...sangat jauh beza dengan di sini..proud to be Malaysian *tetibe*



Ni Strawberry Farm..strawberry dia sedapp..tak masam..ikut nasib kot ahha..boleh petik sendiri pastu timbang n bayar :p..nak masuk sini kena bayar nt dapat air strawberry pure for free..nt dia serve atas pondok2.. :)


Gambar atas ni di Tangkuban Perahu..bestt..sejuk dan nyaman sekali walaupun kadang2 bau macam belerang..masa Ira ke sana, gunung berapi tu masih aktif dan tak lama lepas Ira balik ke Malaysia, 2 minggu lepas tu kan gunung berapi tu meletus! dan tempat ni ditutup sbb berbahaya untuk pelancong..orang kampung pon dipindahkan..tapi sejukkk macam Cameron Highland..lagi sejuk kot..hee tapi kat sini banyak orang paksa beli cenderahati tu..so kena cakap 'enggak mahu' baru diorang pergi..kalau tak menyendeng je kat korang nt..


Trans Studio Bandung! tak masuk pon haha tak cukup masa..wuwuuu..datang sini sbb nak tgk2 & snap pic je huu :p


Tempat wajib : Pasar Baru..macam kompleks beli belah kat sini tapi kedainya pack macam dalam gambar atas ni..hee..bertingkat2 ikut kategori..kain lace, kain pasang, kain langsir,tshirt, jeans, kasut, beg, barang kering, doorgift semua ada kat sini..nama je Pasar tapi sebenarnya dia kompleks beli belah..ermm dari luar macam Pertama Kompleks gitu kot?Sogo macam blh gak kalo nak banding tp luaran je la..dalaman lain sangat2...tak cantik lah macam KLCC, Mid Valley heee :p...1 hari mmg tak cukup okay datang sini *sigh*..ni orang yang tak puas shopping punya celoteh ahahah :p..Ira sempat grab baju nikah ( lace + satin ) untuk nikah nanti..lepastu belikan my family baju sedondon..ayah, mak n kakak ( lace + satin ) juga untuk my wedding day..memang berbaloi2..heee rasa harga tu kalau Ira beli kat Jakel, Ira takkan beli kot haha tak sampai 1K okay utk semua tu..act tak sampai pon RM700 sebab dah diskaun baik punya huu tak dapat kat sini..kedai y Ira recommended : The Cosmo...layanan sgt superb + boleh diskaun banyakkk heee Owner tu y layan my family n siap serve Teh Tarik + Kuih-muih untuk my family hee tahu aja lah kan kalau nak pilih kain untuk nikah berapa lama..sejam juga la kat sini..hee my fiancee tak pergi so Ira sorang yang decide lagi pening haha..nasib dah pilih warna sebelum pergi Bandung :)

Ni gambaran dekat luar Pasar Baru...kaki lima kedai je..masa ni hari Ahad..perghh mmg ramai sgt orang..huuu sangat sesak tapi kat sini Tshirt saiz besar banyakkk...dalam Pasar Baru, tshirt saiz L, XL tu cutting kecil...ha kat sini banyak yang standard saiz kita..harga lain sikit la tapi kain sama...


Makanan ni namanya otak-otak Ikan Tenggiri + pencicahnya mcm kuah kacang..sedappp tapi kitaorang kena tipu huuu..sebab main bayar je kan..Ira la tu..huwaa mahal giloss la kalo convert duit malaysia..1 ni blh cecah RM2 kot dgn harga yg Ira bayar tu..hampehhhhh mamat Indonesia tu..huuuu..ni makan kat Strawberry Farm..harga sebenar tak sampai RM1 pon *sadis* nasib baik kaya kat sana huu



Ni masakan Sunda :)



Ni masakan Padang :)

2 masakan ni je yg boleh masuk tekak..tu pon tak berapa nak boleh sangat haha tapi nasi putih la..masakan dia xda yg pedasss huuu tak berapa lalu nak makan..boleh gitu?haha tak ada tomyam, tak ada masak lemak cili api, tak ada asam pedas haha.. :p kalau masakan padang tu walaupun banyak laukknya, tapi akan dikira kalau korang sentuh lauk tu walaupun sikit..so kalau tak nak lauk tu tak payah sentuh langsung hihi 

TEMPAT WAJIB PERGI ( berdasarkan pengalaman ) :

1. Pasar Baru Trade Centre ( Baju, Kain, Telekung, Langsir, Kasut..semua ada ;p )
2. Tangkuban Perahu
3. Strawberry Farm
4. Trans Studio
5. Rumah Mode ( Jual baju2 branded )
6. Toko Tiga ( Jual jeans mcm Levi's, Lee Cooper bla bla )
7. Factory Outlet Jalan Riau, Jalan Dago
8. Jalan Asia-Afrika ( untuk snap2 pic, ni jalan y ada bangunan lama kat Bandung )
9. Gedung Sate ( snap2 pic gak..Ira tak sempat pergi sbb flight delay..)
10. Kampung Daun ( ni tempat makan..harga range restoran eksklusif / hotel..)
11. Kartika Sari ( kedai jual brownies, kek lapis n mknn dr Bandung )

BENDA WAJIB BELI ( my taste haha ) :

1. Kain2 sulam yang buat baju tuu.. :p kat Pasar Baru..
2. Jeans kat Toko Tiga :)
3. Pisang Salai kat Pasar Baru ada, kalau terlupa sbb dah gila shopping kain kan haha boleh beli kat Kartika Sari tapi mahal sikit la huu Pisang Salai Cheese Recommended! :)..tak sama mcam pisang salai basah kat sini..beli laa mesti tak menyesal :p
4. Brownies Coklat dari Kartika Sari..1 pon cukup hee
5. Flat shoes, beg jalan2 kat Pasar Baru..murah sgt hee kat uptown Malaysia sll RM29.90, RM39.90, RM49.90..kat Bandung RM15.00 haha wow tak? :p
6. Kain Lace heee perempuan mesti suka kan..skarang bukan orang nikah je boleh pakai..hee design cantik, warna cantik kat sana..pilih je pastu bayar..jauh beza harga dari sini..trust me! :) kat Pasar Baru tau!
7. Telekung memang wajibbbbbb hahaha i likee dengan sulam2 tu...tak sampai RM100 pon..kalo kat sini jauh beza..huu telekung hantaran pon Ira beli dah hee :p..kat Pasar Baru juga tau!telekung travel pon murah sgt..kitaorang beli 1 dozen hihi
8. Tshirt2 yang tulis i love bandung semua..ingat..kat dalam Pasar Baru cutting kecil sikit..kat luar kaki lima kedai tepi Pasar Baru cutting besar ( standard Malaysia ) tapi harga lain sikit..kualiti sama :)
9. Keychain, fridge magnet..utk buah tangan..

Tips :

1. Kat sana banyak sangat pengemis, peminta sedekah...kalau kasihan sgt pon tolong jangan bagi sebab once korang bagi, segerombolan akan datang minta lagi pada korang..mahu?huhu..kat sana driver Ira cakap..peminta sedekah tu adalah satu pekerjaan..so fikir2kan lah..memang sedih + kasihan sgt tapi..hurmm..terpulang la :)
2. Beg, Purse, Wallet sila la bawa dengan sangat berhati2..kat dalam Pasar Baru tu ada pencopet..kalau bawa beg sandang kena sandang kat depan macam carry baby tu hee
3. Tukar duit kat Malaysia siap2..rajin lah plak nak pergi bank semua kan kat sana :)..rate Ira pergi hari tu 1 juta rupiah = RM330.00 macam tu...
4. Kalau tak nak beli apa2 barang yg dijual oleh peniaga yg akan sentiasa datang pada korang, sila cakap dengan jelas " ENGGAK MAU" heee sebab selagi korang tak cakap, dia akan pujuk beli..my mom dah kena kat Tangkuban Perahu..if korang diam pon diorang akan mengekori korang sampai korang beli..sanggup??bila korang tak nak beli kan dia akan cakap..tadi ibu kata mahu beli..huuu..
5. Jangan beli makanan di tepi jalan sebab takut keracunan..air2 pon sama...seeloknya minum air mineral...tapi kalau dalam restoran boleh je..kat sana agak kotor...makan kat restoran2 okay..bukan berlagak tp kebersihan tu mmg kena jaga kat sana..sebab kat sana tak macam kat sini..

Ohh lupa.Ira stay kat homestay kat Bandung..ada package by : Red Ribbon Boutique (minimum 4 person ) sebab pergi by family kan..ada 3 bilik..harga per person..siap driver, van yang besar utk kami heee..selesa sangat :), petrol, tol, parking semua la..kat sana bawa duit makan, perbelanjaan sendiri n shopping gitu..:)...fly ke sana naik AIRASIA yg delayed lama gilaaaaaaaa..gerammm sgt2 huuu nasib dapat  free mknn..ptt flight kul 1 tp delayed sampai kul 10.00 malam! tu pon suppose flight 12.00 malam tau..nasib awal sikit pukul 10.00 malam..yg slh AIRSIA Indonesia..wuuu..1st time Ira naik flight delayed..tapi gi Bandung mmg sll delayed tau..so be careful!

See you! Papai :)

36 comments:

mama said...

assalam dear..ehem mama kebandung bertiga..beli baju nikah ank mama aritu..memang murah & cantik design kain lace disana`pasar baru` !!..ehem pic.kat tangkuban tu..sgt cantik view dia kan..mama pun sempat posing kat sana..he2x..

zana fahmi said...

Salam kenal dik, kak pb pergi hujung thn lepas, panas kat Tangkuban tu dan tak suka suasana jualan kat situ. Kalau takde org desak2 suruh beli, confirm akak shopping.

Kita org shopping sampai habis duit juta2. Siap guna Maybank lagi, duit tak cukup.

Ujie said...

Ohoo..ni shopping brg kawin ira le ni!

Esok2 kalau nk pegi boleh rujuk entri ira ni, byk info.

HeNRieTTa JoSe said...

bestnye....rietta xpernah ke sana lagi...tunggu ada rezki....tpi best juga yea klu ke sana...kayo kayo...ekekeke....

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

teringin gak nak jejalan kat sana.. thanks

Tukang Karut said...

hoho bestnya...

shahrazali said...

teringin nak pegi sini walaupun bukan kaki nyopping..... hehehe...

aReLaN said...

uishhh...bestnya.nak gi jugak. tak ajak kita pon

boni kacak said...

wah.. bestnya.. jauh gila berjalan..hehehe

Leeya Hezlin said...

seronoknya dia..
shopping sakan.. :)

nabila azmi said...

seronoknyeee shopping!!..untuk nabila xde ke..hehe=)=)

Syazana Zainn said...

sana mmg sorga shopping :)

p/s: thanks utk tips :D

HeNRieTTa JoSe said...

psss....nnti ambil tag kat blog rietta yea...pas jam 12 tgh malam nnti...thanks...

Puan Kutu said...

wah kemain bercuti ke bandung rupanya..patut la dh tak up entry.hehe..

seronoknya shopping kt sana.syurga beli belah org kata.byk tu ira borong

hassy chan said...

wahh... haha.. member has pun ada pernah cerita suasana kat indon tu.. dia pun kata tak boleh nak sedekah kat sana sbb nt rmi yg dtg kerumun haha

LiLy @ MaMaQiStInA said...

wah..bestnye..teringin nak ke sana..bilalah tu agaknye..:)

Cik Fiza Comel said...

wahh. bestnya kak ira dapat jalan2 g bandung. teringinnyaaa nak g sana >.<

Khai faiz said...

wah.. best la bercuti.. shopping kt factory outlet kt bandung boleh buat rambang mata

nuyui a.k.a miss YUI said...

YUI BC SMPAI HBS TP LBH MENRIK ADALAH IRA DAH NAK KAHWN EA? TAHNIAH YUNK =)

KaK LimAh Si SupiR said...

lame xdtg sini..rndu ! rndu !

tirahzairi said...

seronoknya jd org kaya sementara...hihi

khairunnisa ♥ said...

assalamualaikum, woa, nice entry :-)
suka tips ira ni :-)

Aziz Syaidahtul said...

woah!!! shopping nikah kt bandung! tym prgi tangkuban hari tu hujan..jadi macam xbrapa nak best...kena sewa payung..nasib baik kejap je hujan..n seriously x reti macam mana nak suruh orang-orang tu jangan follow...dah bagitau tak nak, tp paksa juga...mungkin sebab masa tu kazen yg kecik minta macam2.it is one very good place to go isn't? ^_^

tirahzairi said...

akak...nk baju 1...hihi

Bulan Syurga Firdausi said...

jauh perjalanan luas pemandangan insyaAllah..

Izara4eva™ said...

wah seronok2. kakak ara nk g bandung cuti skolah bln 6 ni.

QUEEN of Heart said...

waa x sabar, saya nak pegi bulan june nih.. nak tanya,nak ke tangkuban perahu tu ambil masa berapa jam ya? hotel saya book dekat dengan pasar baru, so dari kaw hotel ke tangkuban perahu tu berapa jauh ya?

Saya AWA empunya BLOG ^^ said...

assalamualaikum,thanz for info.. ok nak ke bandung jumaat nie.. tapi xpasti tmpat shopping n berapa nilai barangan kat sana sebenarnya..hemm..

adrianiku said...

RENTAL CARS IN BANDUNG
RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013










1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

PAKET MURAH : RP 450.000 / 136 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

PAKET MURAH LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA

PAKET MURAH CIWIDEY/GARUT : RP 700.000 / 213 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


NEED HOME STAY


















NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
> PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

CALL OT TEXT : +62 8213 97 313 88
CP: AULIA
whatsapp : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com

Mr.Superman said...

so beli apa utk abg?

p/s: da tkr url blog. :)

Mya said...

syoknya! :D

Farah Fathin said...

Salam sis,

nak tye la..berapa harga keychain and fridge magnet kat sana ek?..dah byk blog yg saya baca tp tak satu pon yg cte pasal harga2 kat sana dengan detail..sbb nak bajet2 jugak kan..hehe

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



tony transport bandung said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com

Mochamad Ali mulyana said...

Bandung emang juara kalo ngomongin wisata kuliner dan belanja, tapi gak kalah seru main di Trans Studio Bandung, tempat paling favorite deh pokoknya, wajib coba kalo main ke bandung

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails