.Awesome Blogger.

Wednesday, December 7, 2011

.Jalan-jalan | P.Pinang Part 1.





salam semua :)

dah tak nak cakap banyak..;p.. ni sambungan dari entry INI..Ira ke penang ni dengan 2 bestie Ira..sampai Penang ada sorang lagi kawan yang dah kenal dari sek. ren lagi study kat sini..jadinya dialah yang jadi tourist guide..heee..;p..dia tengah sambung master kat USM...nama dia hafiz..solo lagi..;p..ada nak kenal?kekeke..tapi jangan terkejut nanti kalau tengok dia..kena tunggu next entry k....haha..

Ira share summary dulu ea..nanti baru Ira cerita details ikut tempat..

sampai je Penang hari sabtu pagi tu, kami ke USM dulu sebab nak ambil tourist guide ni..;p..dah la kena tunggu dia sebab dia ada match bola sepak..haha hampeh..;p..lepas tu terus ke Bukit Bendera ( ada kat sana lebih kurang 2 jam lebih ), Toy Musem - Muzium Patung ( 1 jam lebih ), makan petang ( tak tahu kat mana..haha ), Batu Feringghi ni jalan-jalan kat pantai tu sampai malam..then pergi Night Market ( tak tahu nape orang penang tak panggil 'Pasar Malam'..haha)..lastly dinner @ makan lewat malam kat Jeti Jerejak..( sorry kalau salah eja ;p )

hari ahad pula kami sarapan kat 'Market Taman Tun Sardon' area Gelugor kot ( bestt sgt! ), 'Chowrasta Market', Komtar, USM ( photoshoot..haha )..lastly lunch kat kedai pecal lele ( tak tahu nama dia..haha ) kat area dekat2 USM..student USM tahu la kot..;p

huishhhh berpeluh nak ingat balik..kekeke..;p..

part ni korang tengok gambar kat Bukit Bendera k.. :)




















view memang sangat cantik!! awesomeee..great..hahaha..;p..semua keluaq dah aii..kekeke..(konon2 cakap penang la ni)...tren pun laju dah tak terkedek2..hee...tapi ada 2 je (kalau salah, betulkan Ira )..1 naik, 1 turun...huuu...

alhamdulillah lah walaupun musim hujan sekarang tapi masa kami kat sana, tak hujan...hee..kalau tak bertempiaran gak kot lari..hehe..;p...angin sejuk tau kat atas tu sebab tinggi kan..tapi tak payah lah bawa jaket bulu2..huhu... penat sikit sebab besar gak bukit bendera atas tu..haha..;p..Ira dok bayang naik tren tu, ada kawasan sikit pastu dah turun..rupanya salah sama sekali..;p....1st time ni naik atas ni..:)..orang memang ramai la..tapi tak la padat pon..heee..ohh yea kalau anda gayat, jangan tengok bawah masa naik tren..hahaha..;p...ms balik tu kan rasa macam roller coaster da..kikiki..


tips untuk anda ;p :

1. untuk girlsss..sila pakai flat shoes, selipar lagi baik..haha..;p
2. bawa air mineral dr bawah..atau apa2 air la sebab kat atas mahal..Ira tak beli pon..nanti mesti haus bila dah jalan2 atas tu..
3. nak beli tiket tu memang kena beratur panjanggg...untuk student, sila bawa matrik kad utk dapat diskaun..hee..kena tunjuk IC setiap orang tau masa nak beli tu..cth : kalau pergi 1 family, IC setiap orang yang nk naik ( kecuali kanak2 ) perlu ditunjukkan kat kaunter tiket..tapi tak perlu la semua beratur..sorang je beratur n pegang IC utk semua...ohh yea..harga tiket untuk warganegara Malaysia : RM8 (dewasa), RM 4 (kanak-kanak dan student), warga emas (kurang dr dewasa..ahaha..tak ingat), OKU (free kalau tak silap)...
4. ni paling penting...kat area Bukit Bendera tu tak ada parking lot..untuk memudahkan dan jimatkan masa, driver sila turunkan penumpang kat entrance, pastu salah seorang penumpang pergi beratur beli tiket sementara drive cari parking kat area2 rumah orang kat sana..kalau tak..buang masa banyak sangat kalo semua orang nak ikut cari parking..huuu
5. kena pentingkan diri sikit masa nak tunggu tren tu sebab beratur pon macam tak beratur..;p..kalau nak naik cepat la..huu
6. sebaiknya pergi awal pagi lah..kalau tak panas, orang ramai jadi kena beratur panjang...nak dekat sejam juga lah Ira beratur sebelum dapat naik tren ( beratur beli tiket, beratur tunggu tren )
7. bawa dan pakai la sunglassess anda (bukan poyo tapi hakikatnya memang panas atas tu) dan tisu secukupnya..heee

rasanya tu je.. akan bersambung...stay tuned!



83 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

tak sabo nk pegi wiken ni :D

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

wah.. bst nye nek tren g bukit bendera.. aku pernah g penang tp, xsmpat nk g bukit bendera :(

nuyui a.k.a miss YUI said...

besh aje tgk gmbr2 ni..jelez la plak!! bila la yui dpt jln2 ni.

dill said...

kelasss oren cik ira kite. syoknye g jenjalan~

dill.

nur anis said...

time saya pergi tu memang ramai sangat-sangat..lama tunggu turn nak naik..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

nice tips ira..nnt kalau akak ke sana akak akan ingt tips ira nih..


spek itam kalau pakai mmg nmpk bergaya tp betulla tu sbb panaslah pakai kan hehe


comel semua anak dara ni pakai skirttt.

Miss Nadya said...

rindu kat peneng..:)

p/s :: jom mkn kepsi..:)

saffiya_aleesya @ echa said...

wahhh dtg penang ekk.klu tau leh join jln sama2..tapi knpa tak jalan2 kat sume tempat..

saffiya_aleesya @ echa said...

time kasih sbb komen kt blog echa..so echa dtg sini follow ira yer!!

aTy _faRed~ said...

dolu2 awal tahun 2000 pernah naik sekali bukit bendera ni.. tapi mase tu cable car nyer tak canggih macam sekarang..tak de aircond dan terbukak..monyet pon boleh selamber jer masuk tau..huhu..[rili miss those day] :)

Cik TeN10 said...

Kite ni nma je org utara.. Tp xpenah smpai lg pn bukit bendera tu.. Kih3.. Ehh rsa mcm cntik pulak inner bawal mcm ira pkai tu.. Xmelekit kt muka mcm syria tu kn..

anitadiana said...

wah bestnya..kak ita dah gi penang tapi byk tempat tak gi..sedih...

miss Fyqa said...

cantek!. x sabar tggu next entry ni.. ehee.. teringin nak pi P.pinang lg sekali. uhuuu..

dhiera said...

masa akak pegi dulu tak ramai sangat sebab pagi2 dah tercongok kat depan kaunter. pagi2 pun parking tak ada aih~

Lea Isnawi said...

amboi2 ayu nya mereka.
tambah2 yg pakai baju oren tu

eh mana gambo hafiz. mana? mana?

tak sabar nak tgk ni..hihihi


pst. steamboat tu kat kelantan.

Tukang Karut said...

aku naik free je... hoho...

H.J said...

kuat jalan2 ni..haha

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Cantik pemandangan kat sana..
Bukit Bendera..salah satu tempat nak pergi..tapi bila tu ntahlah.. :)

nazirah said...

wah bestnye bestnye bukit benderaaaaaa hehehe.. best2.. aih.. bape kali da ckp best hahaha.. and tanx for the tips rasa2 mcm nak pergi penang lak bercuti dgn memember huhu

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

bestnye jalan2~ haritu gi penang 2 hari je, tu pun cume gi majlis tunang membe.ruginye tak jalan2.huhu~

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rindu penang...sebab in law org penang gak...but Toy Museum mmg x sempat terjah masa opening dulu sbb dah fly ke jpn....p naik bukit bendera mmg gituew la...org x pernah kurang...rimas nk berasak2 gitew...kt atas ada 1 kedai yg sedap taw!

wak gelas said...

wak pon penah naek bukit benderaee.. eeeeE wak dh datang niiii nk komen komennnnn..........

eLL said...

hoho, kena try pegi penang pulaks. pekena nasi kandaq special

Syariniey Amran said...

sis pun nak pergi nanti.thanks for the tips yaaa :)))

Saiazuan said...

huhu bestnye :D zuan tak pernah naik pn lagi bukit bendera

Encek Rizaira said...

lom berkesempatan lg nak g bukit bendera...

munna said...

bestnya...berangan nak ke sana juga nanti

Ezad Skytech said...

pernah sampai penang tapi belum pernah naik bukit bendera...cantik pemandangan...rasa macam nak pergi sana pulak...hee~

Nurul ain said...

waaa... bestnya holiday..

KizZ said...

Wah siap ada tips tu...hihi..teringat penah g sini kecik2 dulu...

Mizz ErMa said...

wah, bestnye leh p jenjalan makan angin..cuaca pon ok, xujan cam selalu..kat sini petang2 misti ujan..

soooooour said...

bila masa g muzium tu...cpt la cte..

Ungu Violet said...

cantiknyee awan dia..

bez kan jenjalan..:)

Hanie_Dew said...

maknanya ada risiko sunburn la eh. nak sgt naik bukit bendera tu. ok jgk kalau cerah boel naik atas. kalau ujan boel naik jgk ke.

next week insyallah aku pi penang.

Cho Zila said...

bestnyer jalan2 yerk... penang memang best sebetolnyer.. nak gak tourist guide tapi takder yang kenal.. so camner hafiz leh tolong gak kot...

ciK LyndaWawa said...

catik tempat yang ade kerang tu...

teringin nak g sana jugak....=]

mama aini said...

bestnya gi holiday..memang cantik pemandangan kat penang..lama mama tak kebkt bendera..nyaman sgt ..he2x..

J.Syazwana said...

best nya !!
bagus banyak tips.
kalau saya pergi boleh gunakan tips tuh nanti. hehehe.

pecal lele tak pernah makan tapi selalu dengar. huhu.

tak sabar tunggu next entry :D

aRa ❤ aFiq™ said...

sgt tingin p toy museum 2..

Nadzirah K. said...

bestnye jalan2 :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

masa akak g penang tempat ne tutup utk renovation

♥e'in♥ said...

bestnyee.. ei jeles! jeles!

Edy Fee said...

bestnye naik atas sana..teringin nak naiik

Aflina Affandi said...

best nya dia pg jalan2 , hihi

sleeping_maniac90 said...

hehe..
vogue nyew korg hak3..
nk sign...!! da cm retis gayanya..

Dalila Hamid said...

lama akak x naik bukit bendera...... nti rya cina ni bru plan nak pergi

Sha. N. said...

Tak sampai lagi ni..
Nice tips utk orang yg baru nak g sane..=)

khairul akmal bin azman said...

besaq nya spekk dia..

C i k P i p i T e m b a m said...

fuyooo ! p penang.. dh lama nk p tp xde rezki lagi laa.. nak makan nasi kandaqqqqqqq

say to easy=) said...

penang tempat lahir sy..rindunyer!!!

BENA said...

iraaaaa iraaaaaaa ! jom bawak bena g jejalan penang plishhhhhhh . heee ;)

HaNiEeZ said...

suke sangat dress up akak! cantik warne die!

kajaharuna said...

seronok nye hidup..

Wanie said...

tudiaaa ira, sume pakai spek hitam n skirt ;abuh ye..smart2..hehe..ni metsi dah rancang kan..

msredcheesecake said...

Kali terakhir pegi bb masa kecik2 dulu.... Kabel kar dia best tak?

sharul izam said...

bestnyer..:)

aiEz said...

seronoknya pergi jalan2...nk ikut..=='

ikatankasihku said...

seronoknyr g tmpt org...

Papa Mifz said...

Cantek yer view dr atas tuh

Bulan Syurga Firdaus said...

best nye.....jauh perjalanan luas pemandangan kn :) enjoy ur trip k

Pocket said...

ouwh!!
pocket pun tak pernah merasa pergi ke tempat tempat yang kamu kater tu,

eh? ladies tak leh pakai sport shoes ker masa jalan jalan?
selesa sikit :D

kim heeruul said...

siap bg tips .. keh keh keh

Fatin Mraz said...

kecewa lama masih terasa..
dulu ke bukit bendera..nak naik..tapi tutup..huhuu

kena pergi jugak ni.. hehee
=}

Fatin Mraz said...

nway, telupa lak.. thanks sudi singgah blog saya dan komen..

naper tak folo sekali..hehee
x per saya folo sini dulu naa...

=}
salam kenal

syakey said...

weee. makan dkt glugoq tu mmg wajib!!semua makanan breakfast dia sedapppp!

sayang penang. heeee

Tasha said...

tak penah lg jejak penang,huk3

cik ika said...

jumaat ni ika pulak p penang..:)

shahrazali said...

seronoknya....tgok gmbr dah tau..hehe... tips berguna.. mmg patut pkai selipaar jek klu pompuan.. x la susahkan diri kan.. hehe.. air mmg mesti bwk..

nurkaloi said...

tips berguna
kaloi tak pernah g pnang kowt
huhu sodih raso eah

L said...

besh kan. huhu.. ritu jenjalan ngn membe2 kat bukit bendera sampai tercabut lutut.. huu

jom baca kejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/aku-sayang-parent-aku-korang.html

~izan~ said...

akak gie dgn anak2 ari tu pun suka sgt atas ni sbb angin sejuk tp bkn cuaca yg sejuk hehe..panas tetap panas kan.

seronok tgk gmbr2 awak..cantik2!

ILA HonEyBuNNy said...

tips yang bagus..memang ada ila amalkan...

besttnya dia.....;-)

Abg Stalker said...

phewitt..:) cun tu..mmg ada gaya pelancong.hahaha :P ole2 xde ke utk abg yg hensem kacak bergaya ni?kui3 ;P

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

makan angin kat penang lak...syoknye....xpernah sampai pn bukit bendera...blh praktikkan tips tersebut if nak pergi...
p/s:comey anak2 dara ni semua...:)

cik wanie Lovela (CWL) said...

wah2 bestnya dia

c'axoera said...

banyak x pergi penang tak berkesempatan panjat bukit bendera sebab asyikklahhhh dengan kerja2 baikpulih dorang yang tak habis!


http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/spontaneous-of-sayings.html

eB ezrin said...

pandainyer amek gambor awan. cantek. :)

nabilah_2908 said...

cantiknya view..lagi2 part awan tu..comel2 je.. :)

Miss Volvo said...

itvw spp utk jwtn apa u?

MaYa MustWany said...

tips yang menarik.akan ku guna utk thn dpan ke langkawi pulak.hahah

Cik Lia Lomi said...

wah, bestnya!

sitinuraffizza said...

untunglah merasa koc br! fza yg lm je dl. aishhhh! menggamit kenangan betullah entry2 penang ira ni! HAHA

Puan Kutu said...

nmpk sgt akk dah lama tak ppng,train yg baru nie pun tak merasa lg..aiman sorg jer hari tu p ngan maktok n wan dia..tp klu train lama byk kali jugak la p bkt bendera..

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails