.Awesome Blogger.

Tuesday, November 22, 2011

. Jalan-jalan | Cameron Highland Part 2 .



salam & morning semua..

dari entry Jalan-jalan | Cameron Highland Part 1 dan Teaser | Jalan-jalan Cameron Highland korang dah tau la kan Ira bercuti sambil menghabiskan sisa-sisa terakhir pengajian di IPG ni..lawatan ni pon Mentor Ira yang nak sebagai kenangan terakhir kami bersama..ecece..;p

kami ke sana 2 hari 1 malam sahaja..pergi khamis pagi, sampai melaka semula jumaat malam..

memang sangat bajet sebab menginap pon kat asrama SK Tanah Rata..kami kan bakal cikgu..jadi memang mudah untuk dapatkan penginapan di sekolah2 macam tu..

layan gambar je la ea..;p..heee


















antara tempat-tempat yang mesti dikunjungi :

1. Mardi - Mardi ni meliputi semua..sayur-sayuran..bunga, strawberry...lanskap pon cantik.. tapi kena byr bila nak msk..student RM 1.50, dewasa RM 3-4 camtu la..

2. Strawberry Farm - wajib dikunjungi! boleh petik sendiri strawberry tu, makanan dan minuman yg berasaskan strawberry dlm entry Part 1 dijual di sini sahaja yea..

3. Kea farm - macam pasar la tp ada kedai2...kat sini mcm2 ada jual..uncang teh pelbagai perisa, bunga, buah-buahan, sayuran yang segar2...bantal strawberry, fridge magnet, key chain dan macam2 cenderamata dari Cameron memang sgt murah ( berbanding tempat lain ) ada di jual..shopping kat sini je tau..confirm tak menyesal..opss strawberry coklat pon ada kat sini..heee

4. Ladang Teh - ada 2...bharat ngan apa xtau..haha..;p..yang Ira pergi ( dalam gambar ) tu bharat...boleh amik gambar kat teh-teh tu..ada cafe sekali..tp kami tak minum pon kat situ..huuu..

5. Rose Valley - ladang bunga ros..tapi ira tak masuk pon sbb kami semua dah kepenatan..heee..lagipun kat MARDI pon dah ada..;p

6. Cactus Valley - dekat2 dengan Strawberry Farm...banyak bunga cactus..

7. Taman Rama-Rama - kalau bw budak2, boleh la masuk..kami tak masuk juga..hehehe

kesimpulannya, sangat banyak tempat-tempat menarik yang perlu dikunjungi bila datang Cameron ni..tapi kami yang dah kepenatan, banyak lah tempat yang tak masuk..huu..tak ralat sgt la sebab dah penat kan dan matlamat utama nak beli bantal strawberry dah tercapai..muahaha..;p ..kebanyakan tempat-tempat ni ada sign board..so kalau nampak, drop dan singgah la k..heee

Tips-tips penting :

1. Sila bawa jaket / sweater dan stokin untuk tidur malam sebab sangat sejuk...siang tak berapa sejuk dah...malam sejuk sangat...tapi siapa yang tahan sejuk tu, ok la kot..huuu

2. Duit kena banyak juga..haha..sebab confirm rambang mata bila tgk cenderamata strawberry kat Kea Farm dan kedai-kedai yang ada kat Cameron tuuu...( tempat paling murah Kea Farm, tapi tshirt kat situ agak mahal )..kena pandai cari la k..

3. Kebanyakan tempat ada sign board, so buka mata besar2 k..heee...mudah je nak cari tempatnya...

4. Tak payah la pakai heel / wedges macam Ira buat..huu..penat la..Ira pakai wedges rendah pon penat...pakai sneakers tak pon flip flop pon dah oke..;p

5. Bersedia dr segi fizikal sebab airnya sangat sejukkkkkkk..waa menggigil kalau nak mandi..:)

tu je kot...bye2..:p


pssss : doakan Ira dapat jawab peperiksaan Kissm esok! last exam b4 grad!yeeeeeaaa..



48 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

tetiba rasa nak p la plak..

Asrul "iLham" Sany said...

best kan gi jejalan ngan member2...

neway thanks sd sudi singgah my blog, harap keep in touch ya

:D

sitinuraffizza said...

wah3! dy pki inner 2 lah...cantik ~ HIHI

LiLy @ MumMyQiStInA said...

syoknye..
best jer tengok gambar2 ni..
teringin nak kesana..

* Good Luck ye untuk exam esok..All the Best..^^

yua said...

yes. i used to go there. n my fave places are Mardi n Tea Farm. xsempat pergi ke strawbery farm sbb kesuntukan masa :(

Run Away said...

sejuk mata memandang lah tgk pic2...best..sangat...;d

Wanie said...

jelesnye..selalu jugak wanie p cameron ni, rindu lak kat kawan2..g ngan mentor sekali ye..

fany wany said...

ladang teh takleh tak pergi woooo =,=

Tapak Kaki said...

aisshh.. bila la rezeki aku nak sampai sane ek..

wedges tu bukan ke spesis makanan?

aimie amalina said...

howaaaaa
x sbrnye nk bergambo kat ladang tehhh jugaaaakkkk
huuuu

aRa ❤ aFiq™ said...

wah syok nye.. dluw p cameron p mardi ja sbb abah keje mardi.. oh btw , goodluck exam 2 ye.. all the best :)

kajaharuna said...

best nye.. yeahh, kamu memang cute..

hari tu pg, tak singgah pun taman rama-rama..

Ungu Violet said...

kalau makan strawberi kt atas...rasa manis gak..

bila turun bawah...tukar jd masam dh...:)

hira said...

wah, untunglah pergi cameron. haha

Cik Nurul said...

meriah2! ade ole2 kat kite x? ^^

nabilah_2908 said...

ada gak plan nk ke sini..tp cancle la pulak..sbb skrg ni musim hujan..agak bahaya nak naik ke sana..huhu... :)

pape pun..good luck eh tuk exam...pasti boleh jawab punya.. :)

aLya maNip said...

waa...seronoknya dapat makan angin kat tempat sejuk..hehe
lama da x g cameron :-)

Kazman & Sue said...

salam kenal dari kami sekeluarga....

wahhh...seronoknya pergi cameron highland yeee....

gadisBunga said...

good luck exam tuh.

btw, kalau dapat acommodation murah kat CH lagi best sebab duit lebih boleh buat shopping!

err....kalau bukan bakal cikgu boleh dak tido kat asrama tu? hehehe~

cik wanie Lovela (CWL) said...

syoknya dia....dear lagu blog nie lagu apa? heheh infom kad blog saya tau.muah

budak penjara said...

ok cantik gambar..x hujan ke kat sana??

sieyla alissa said...

beznyer cameron!!! dah lama xpi sana..makin eksaited lak tgk pic2 ira yang cute 2..anyway sieyla follow ira taw~nice too meet you!!
ira pun stady kt melaka ea??

zOeY zAu YaH said...

best lah dia jln2 kat sana..huhu*tingin...

rozeeta rashid said...

baca entri ni tiba2 mengidam strawberry coklat pulak. hehe.

nurfatiha blacky said...

seronoknya ;p

Eera Shera said...

bakal cikgu ek..

em..tak sampai lg kat sana..haha

PinQib said...

tips tu... nnt bawak dak3 maktab dk kt skola.. save budget... tqqqq =)

missSenget said...

baru gi sana 2x..

nk gi lagi...!!

ade stoberi lg x cik ira??

ciK LyndaWawa said...

waaa..bakal cikgu makan angin...=]

Lea Isnawi said...

nak strawberiiii!!!!


btw, gud luck ye sis

Amni said...

kalau dah kawen, boleh la honeymoon kat sini.. wahh.. teringin.. tp tu la.. kawan tak de yg dapat buat benda2 macam gini saja-saja.. tunggu hubby je la nanti..=p




p/s: dear, collagen tu masih harga promosi.. tapi tak termasuk postage.. tapi, kalau ira beli barang sampai harga 150, terus dapat harga agen.. memang jauh lebih murah la kalau nak beli... =)

sitinuraffizza said...

pasni byklah koleksi inner 2. HAHA. best ke? er, pin kt dagu r ea? mcm pki tudung bawal biasa? ps2 pki selendang? gitu?

dhiera said...

good luck ira! tetbe terasa nak pergi cameron boleh?

Iffah Afeefah said...

lme tak g

waaa lagu background suwwwiittt

suke

~ NANA ~ said...

lama dh x pegi situ...tiba2 rse teringin nk pegi

hitamanis said...

dh lame gile x pe cameron. tetibe aku rase mabuk la plak... jln die dh okay ke.. ke still mcm dulo

♥Aien Najwa♥ said...

waaaaa..best nyer..=)

Abg Stalker said...

comel2 la korg..:)


jwb exam dgn hati yg tenang k. :)semoga ira berjaya.

miss Fyqa said...

bestnya..teringin nak pi lagi. hukk

good luck 4 exam :)

Spontaneous Thursday 5

sitinuraffizza said...

HAHA. fza pakai inner cottonpun camtu. tetas banyak2 pas2 pinkan kat dagu. br nmpk muncung. kl pin kt blkg je, bulatlah pastu! HAHA

fatiniathirah said...

wah,, cameron hnglands laa,, lme daa xjejak kki kat stu , rindu nak pegi agy :)

Cik TeN10 said...

Last time pergi cameron masa sekolah rendah..huaaa lama gila kan..mesti dh banyak berubah..

Strawberry celup coklat mmg femes kn kat mesia ?? Cbe try strawberry + madu + yogurt !!! Mantap !!! Heeee

amna said...

bestnya..

Dalila Hamid said...

tiba2 teringat kawan2 waktu kolej dulu... best jlan ramai2 camni... :)

sitinuraffizza said...

yup! fza pki yg ada awning 2. HAHA. muka fzakan bulat. xlelah pki yg xde awning. burokkkkk! :P

sitinuraffizza said...

HUHU. xboleh! fza dah try dl. pnh bli skali yg xd awning. dy jd bulat. xle2.

Telor Power said...

wah bergembira sakan. enjoy nya tgk pic ira dan rakan2

ketikketok said...

Jom cuti-cuti unik Terapi Spa & Keluarga Mini Agro-Forestry Aromatherapy Village Cameron Highlands.

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails