.Awesome Blogger.

Friday, December 16, 2011

.Vanilla Cupcakes with Pinkish Topping ;p.





Salam semua.. :)

petang semalam Ira terajin sikit..hee..Ira baking Vanilla Cup Cake @ Kek Cawan Vanilla ni... resipinya Ira godek2 kat google je..

Resepi Vanilla cup cake ( Resepi asal Anna Olson)

bahannya :

1 cawn butter
1 – 1 1/3 cawan gula
6 biji telur
3 cawan tepung
1 sd baking powder
1 susu kecil garam
1 cawan susu segar
1 sudu teh essen vanilla

Cara penyediaannya :

Panaskan oven 170 c dan sediakan paper cup.
Pukul gula dgn butter hingga kembang
Masukkan telur satu per satu.
Masukkan tepung yang di ayak dengan serbuk penaik dan garam, susu dan esen vanilla
Masukkan adunan ke dalan cup cake dan bakar selama 18 – 20 minit.

Utk frosting

1 ½ cawan butter
¾ cawan susu segar/cair
½ sudu kecil garam
1 sudu vanilla
3 lb. gula icing ( 2.2 lb = 1 kg)

Caranya :

Pukul semua bahan bermula dari kelajuan perlahan.
*Jika cuaca panas, tambahkan sedikit lagi icing sugar.
Hiaskan icing sugar mengikut kreativiti anda.

Kredit : Blog Potret Kasih

tapi kan..Ira dah derhaka kat resipi tu..huuu...Ira buat separuh adunan je sebab takut tak jadi..;p..gula pon Ira guna gula kastor..sebab malas nak kisar gula kasar jadi halus..kekeke..;p..lepas tu bila dah separuh adunan pon, Ira kurangkan juga telur tu jadi 2 biji je..alhamdulillah menjadi juga cup cake Ira....:)..nasib baik bahannya semua yang mudah2 dan kebetulan ada dalam fridge...oh yea..separuh adunan dapat lebih kurang 13 biji..bergantung kepada berapa banyak korang letak dalam cup...kalau hampir penuh, lagi kurang la dpt..kalau separuh je dari cup, lebih banyak..


lappy pon ke dapur sekali sebab lepas google resipi terus buat..;p

sebahagian dari bahan2 yang diperlukan..

adunan yang dah dimasukkan dalam cupnya..ni sebenarnya cup muffin tp Ira guna je..;p

vanilla cup cake hampir nak masak..heee..gebu gedebushhh..;p

untuk topping / frostingnya.. Ira tak ikut resipi kat atas tu tau! sebab Ira dah beli topping yang dah siap...memang saja beli sebab memang nak buat cup cake cuma tak tahu bila..so semalam Ira cuba dan menjadi juga..hee...rupanya seperti gambar bawah ni, tinggal nak pukul je dgn mixer pastu siap! Ira beli kat kedai bakeri tau...supermarket tak tahu ada jual ke x..


cara-caranya :

1. Tuangkan sedikit topping (teksturnya mcm susu segar) tersebut ke dalam bowl ( agak-agak, jangan banyak sangat kalau adunan sikit )
2. Masukkan sedikit pewarna ( terpulang nak warna apa...Ira letak sirap ros..heee..jadi baunya wangi sikit)
3. Pukul dengan mixer pada kelajuan tinggi sehingga topping tu tak jatuh (macam gambar bawah)



4. Masukkan dalam beg pipping kot ( apa nama betulnya ek?haha..Ira guna plastik je sebab nak buang terus...;p..tapi gunting hujung sikit lepas tu masukkan bentuk yang disukai..


dan mula hias ikut suka hati anda..kekeke..Ira main hias je..1st time buat topping ni dan decorate cup cake..;p..next time boleh cuba lagi jadi lagi comel dr yang ini..;p


tadaa...vanilla cupcake with pinkishh topping...yummy~


tekstur dalam cup cake!gedebushhh..


vanilla cup cakes Ira sedia untuk dimakan..;p


jemput makan semua...heeee



56 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

rajinnya..pandai2..leh bg yui~

miss Fyqa said...

wewiit, tergoda saye.. hehe.. nak sket buleh x ira ? :)

dill said...

ira...nak!

dill.

Puan Kutu said...

wah terliur tgok..akk suka gak baking kek n decorate cupcake.tp paling malas bab nak menyental segala besen yg diguna utk baking cupcake.hoho..

ira punya nmpk mantop.gebu plak msti sedap..:)

Papa Mifz said...

wah rajin nyer..nmpk sgt sodap...

BENA said...

KALAU guna microwave boleh tak iraaa ? hee ;)


bena bab masak memang failed betol la. heee ;)

Puan Kutu said...

akk takde selalu pegi melaka.selalu lalu jer.haha..

akk dulu 5taun duduk kt jb, mmg pernah cuti2 malaysia kt sana.pergi amik exam pun kt sana..

skang dah lebih 6bln pindah sp..jadik org utara balik.hehe..

Nurul ain said...

nak try la resepi ni.. nampak menarik je cupcake tu

Miss A said...

wow,that's very tempting T.T
thanks for the tips :)

ciK LyndaWawa said...

waaa..mintak jugak..=]

fadh leyanie said...

nak try buat lepas ni,mnyelerakan..:)

LAici KAng Ais said...

xmo buat tapi nak makan je. heeeeeeee :)

Tukang Karut said...

masak bercikgukan lappy... hoho... tren baru ni...

Asrul "iLham" Sany said...

sodapnya... sy pandai wat red velvet cake je

sambil buat sambil makan cheese frosting die muahahhaa

soooooour said...

sedap sngt ke?????

KhaiRin said...

bleh buka bakery ni

ILA HonEyBuNNy said...

hai ira syg...

muahhh..miss u..

mana tok ila neh..nak makan ptg neh lapar..hehehhe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

wah..sedapnye..nak cikit.. :D
ada masa nk cubalah..lama dah tak baking2 ni..^^

cik mun said...

sedapnye..nyum nyum..

merahitujambu said...

cm best jee..nkk

fathiahRAIHANA said...

wahhhh comelnyaaaa :>
bak la kite ckit ^^

Mizz ErMa said...

wah, macam sodap aje..(sodap ke x tu? xbaek tipu tau) =P

Anak Wak Mail said...

waa..nampak sedap la ira!!teringin nak rasa cupcake ira tu..nak buat sendiri malas..keh3x..;P

mama aini said...

ehem sedapnya..sambil telan air liur..rajin JI ni ya..

starzieti said...

sedapnye ! nak sikit ! :D

aReLaN said...

uish...sedapnya.menggoda jiwa btul.lg sedap perut ni nyanyi lagu dangdut tgk gmbr makanan ni.hahaha

Bulan Syurga Firdaus said...

ya Allah pndai nye die buat...
tp x anta ckit pn nk la ckit hehehehe :D

CekbOlat-bOlat said...

kakakkkkkkkk ! bolat naknak jugakkkk.. uwaaaa.. sdepnyeee.. meleleh-leleh ni. slurpppppp

adwafarahin said...

looks yummy! nk try la blk rumah nnt ^^

~SaL IjOu~ said...

mak ei..sampai bwk laptop ke dapur~ ;p

p/s:eh, akak dengar bulan 2..x sama eh kpli ngn pismp..wuwu~ mintak2 yg bulan 2 tu rumours je..huhu~

syieda ;) said...

best nya! cupcake pink! suka suka! :) pos la kat syieda sikit :)

Cik TeN10 said...

mahal tak frosting tu ira? sekotak berapa ya? kalau at sini panggil nama cream.. dia jual kotak kecik 200 ml.. hrga dlm ¥270=RM8 .. itu brand plg murah la..

just call me fatin.. ngeee bru nk kenalkan dir kan.. dushh !!!

kat Japan sistem lain.. exam pun 1 paper 50 minit je.. mula2 dulu kelam kabut la jugak.. dh tahun ke 3 kt sni dh terbiasa.. ok jgak kn.. kl exam lama2 pn borink gak.. nt taktau nk hentam ae.. kih3

oo.. xjauh mna la.. kite pulak cinta antra dua benua.. nk jumpa pn setahun sekali je..

Bulan Syurga Firdaus said...

p/s mm meh jemput mai kg sy,sy belanje mkn mangis fresh bwh pokok he2 ha?btl ke?ambik kos ape kt c2?ira da tahun brape kt maktab 2?

FarHANa aZwA said...

nak jugak...mesty sdp kan hehe

sha my heart said...

wah, rajinnya buat.

teringin juga nak buat tapi bahan tak ada

ikatankasihku said...

wow....pandainyer wat ni..akak pon tak penah wat mcm ni..cayalah!!! syabas3..

cik ika said...

mesti sedap an sis buat~~

♥e'in♥ said...

wah rajinnye ira.. bg e'in rase 1.. :)

Nur Sakura said...

wahhh sedap... :)

kim heeruul said...

nak jugak..
delivery kan buleh. hehee..

Original CikTeddy said...

cik nak tapau skit boleh?huhu

Bulan Syurga Firdaus said...

mm alaa mf3 ade yg sy tlepas pandg mf ye :) ha?sy bile lg ye alamak 2 xtau nk jwb 2 he2 cln pn xde huk huk huk
p/s ira he2 knl x nurul husna jasmani n zira?he2 depe 2 kwn sy...nurul 2 kwn dr sek men lg..tp depe junior awk sbb depe hbs thn dpn he2 ;)

KaK LimAh Si SupiR said...

auwwww..pinky girly gituuu..i likeee :P

Wanie said...

ira!! nape tak jadi volkano macam wanie aritu?jeles2..haha..topping tu klu tak letak pn dah sedap kan :)

MaYa MustWany said...

adoi ira,jatuh kang laptop tuh kang..esh2..

mas tak berapa suka sangat ..hihih

Saddila said...

arghhhh nampak sedap kak . gebunya . comel2 je . eee geram .
kemain resipi rujukan . kat laptop :))

shahrazali said...

nampak sedap...... NAK !!!!!!
hehe...

Miss Volvo said...

xreti nak bmain dgn tepung mst xjd hehe

ahsfantasy24 said...

Teruja bila masuk blog ni.
Dah cantik sangttttttttttttttttttttt! :D

Jangan nanti lappy mandi acuan kek
tudah la ea, ehhe..


Latest Post:
1. Rasanya lebih baik kalau kau hilang tanpa aku sedar.
2. There's always a little.

Miss Nadya said...

rajinyer...:)

nk belajar jugak..:)

p/s :: ira selalu skitkan ati sapa lak ni??:)

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

yummy2....sedapnye ira.... Tu dia dgn lappy sekali dok kat dapur...haha

aRa ❤ aFiq™ said...

akak , na rase.. nmpk cdap n myelera an..

Jue said...

Pergh ada bakat tpendam kat dapur!!kalau aku la, mmg x jd ape la weh..slalu aku beli yg segera, yg leh trus msk hahahaha

Ungu Violet said...

wow..rajinnye buat..

nampak sedap pulak tuh..:)

Tapak Kaki said...

ni mesti kecik-kecik dulu selalu main masak-masak kan..

nabila azmi said...

sy nk buat ni jugak nanti=)

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails