.Awesome Blogger.

Friday, December 24, 2010

. Main masak-masak lagi .


Hari ni kita main masak-masak lagi yea.. Tapi sebelum tu gambar bawah ni adalah kek keju @ cheese cake yang sudah dimofikasi..hee.. Tambah strawberry dalam kek dan untuk hiasan.. Pon sedap! My boyfie kata macam rasa yoghurt pon ada..huu





Disebabkan mak demam, so Ira kena masak..huu.. Tak tahu nak masak apa tapi tengok dalam fridge ada daging korban dulu.. Lama kan simpan??heee.. Lagipun dapat banyak masa tu.. Pastu godek-godek BLOG MAT GEBU dan jumpa resipi ni.. macam sedap.. jom try!


Daging Masak Lada Hitam Dengan Capsicum


Blackpepper Beef With Capsicum

KREDIT TO : BLOG MAT GEBU


BAHAN-BAHANNYA :-)
500 daging batang pinang, hiris , cuci dan toskan
2 inci halia
*
1 camca besar penuh lada hitam biji
*
3 ulas bawang putih
*(*ditumbuk lumat)
3 camca besar kicap cair
1 camca besar sos tiram
1/2 biji red capsicum, hiris kasar
1/2 biji yellow capsicum, hiris kasar
1/2 biji green capsicum, hiris kasar
2 biji bawang besar hiris berbaji
2 batang leek, potong kasar
1/2 cawan air
1/2 camca besar gula
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Daging tadi diperap bersama bahan tumbuk, kicap cair dan sos tiram selama 30 minit. Simpan dalam peti sejuk.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan leek, kacau dan tuang daging perap bersama jus2nya sekali. Kacau rata dan kecilkan api, tuang air dan masak hingga daging lembut.
  3. Masukkan capsicum dan bawang besar, gaul rata dan tambah gula. Masak hingga capsicum sedikit layu. Rasa dan jika kurang masin boleh tambak sedikit lagi kicap cair. Biar pekat sedikit. Angkat dan tabur dengan hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan....


Gambar Kiri Atas : Perap daging dengan bahan yang ditumbuk, kicap dan sos tiram

Gambar Kanan Atas : Daging dimasak dan setelah dimasukkan air.. Lepas daging dah lembut, masukkan bawang besar dan tomato (versi Ira)..hee

Gambar Tengah : Siap!!!




Taklah rupawan macam gambar MAT GEBU tapi rasanya sedap!:))


p.s : Terima Kasih Mat Gebu kerana berkongsi makanan yang enak-enak!:D


Komen Ira :

· Sedaappppp.. macam burger prosperity McD pon ada…haha..:D

· Kat dalam fridge rumah ira tak ada capsicum, leek..so tak letak..Ira guna tomato je..hee..

· Sangat senang! Ira sukaaaaa .. korang tak suka, sudah!:P




10 comments:

MiszMaryaNe said...

pergghh,
da boleh buka ghestoghen nih, hehe
akk pn cm nk demam nih, mehla bg ghase skt..kui3

iRa~" said...

k.mary ;
haha..
ghestoghen blom boleh ag..
sy bdk br blaja..:PP
hee..
org dmam kena mkn bubur aje..
hahaha..:PPP

✿ CikCimi said...

nk siket !
nk kek !
ira ni msk slalu xnk bg kite siket.
:P

Mat Gebu said...

salam ira...
Waaaa..bangga saya bila lihat anak dara pandai memasak.....terima kasih sudi mencuba....

iRa~" said...

cik cimi ;
hahaha...
kan ira da ckp cimi kena dtg umah ira amik kek..:PP

alaaa jauh kot camne nk bg??hee

iRa~" said...

Mat Gebu ;
hee...
sy bdk baru belajar..
baru je berjinak-jinak ni..:)
sama-sama...
terima kasih sbb sudi share resipi!hee

-nadia- said...

nk daging tu!heee...:)

iRa~" said...

nadia ;
hahaha..:P
meh la dtg umah..
kih2..

-nadia- said...

ade lagi ke?
hee...
ok...kjap lagi smpai!!haha..
lau xde..siap ira!!
nadia marah ira nnti..haha

iRa~" said...

nadia ;
ahhahaha..
xda...
tp anytime leh mskkan..
belikan je bhn2 tu,..ngeeee..
senang je la..serius..heee
haha jgn mrh ira!
nt ira nangis..:PPP

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails