.Awesome Blogger.

Friday, December 10, 2010

. Tolong Jawab, Boleh? .


salam semua.. semoga baik-baik hendaknya..

suka duka, kecewa dan terkilan tu Ira simpan baik-baik dalam kotak.. yang sudah tu biarkan ianya berlalu pergi.. yang penting hidup mesti diteruskan..heee..

gaya cakap macam apa je kan..hee gurau sahaja... jangan ada yang terasa hati yea...

entry ini dibuka dengan gambar tuan punya blog dengan si comel..

opss bukan anak ira yea.. tapi mungkin bakal anak murid..:)


comel tak??

comel kan??

tapi korang tahu tak..

pada luarannya mungkin sama macam kanak-kanak normal yang lain..

tapi sebenarnya..

si comel ini tergolong dalam kategori kanak-kanak pendidikan khas atau Orang Kelainan Upaya
( OKU )..

pernah dengar tentang pendidikan khas??

siapa murid-muridnya???

atau pon peluang pendidikan untuk kanak-kanak OKU???

sebelum tu..

Ira nak tanya korang..

kalau korang nampak kanak-kanak yang macam pelik sedikit di pusat membeli belah, di kedai-kedai... pelik di sini bermaksud wajah yang lain dari kebiasaan, cacat, pakai kerusi roda, air liur meleleh2...

apa persepsi korang yea??

A. Sukaa dan layan macam kanak2 normal
B. Geli dan jijik
C. Kasihan dengan keadaan kanak-kanak itu
D. Takut dan buat-buat tak nampak..



kalau anda seorang yang baik hati, sila pilih dari jawapan di atas..:)

nanti ira bagi coklat... nak tak?heee


bye2..

12 comments:

-nadia- said...

xdpt coklat pun xpe...:)
tp nk jwb boley...??

nadia nk pilih jwpn A...tp scara jujurnye...dulu2..ndia mmg agak takut..bukan geli tau...
xtau npe takot..mungkin sbb x biase dekat n rapat dgn kanak2 cm tu...

tp bile ndia msuk ipg..dan ade blajar2 sal special education skit2 dan mase sem5.mmg ndia amik subjek tu untuk major ndia cume dia dlm prasekolah lah kan...ndia mula blajar lebih dalam lagi..dan assigment pun kene wat research sal student yg ade masalah2 tu..~dan ndia ade pergi skolah2 pendidikan khas...n dapat duk rapat dengan diorang..berckp..pegang..wow!perasaan tu sungguh menakjubkan...

lepas tu..ndia smangat nk blajar subjek tu tau..~smpai ndia bercita2 lau nk smbung master nnti..nk wat dlm special education..lcturer pun ckp salah stu bidang yg kami dak early chilhood education leh smbung... adlh special education..ndia cyap ckp kat my parents n jijie tau...
kire cam impian lah kan....
bile diorang tnye knape nk smbung bidang tu plak..?
ndia ckp minat jugak dgn early chilhood education cume ndia teringin sgt...nk lebih mendalami about kanak2 special education ni..sbb ndia blajar x dalam n lame cam ira..dak pure special education ni....hhee~~

btw..ira..u are so lucky dear..sbb dapat berada dalam bidang ni...
ndia pcye..xsemua org leh jdi cam ira...dan cikgu2 pend khas yg lain..~
sebaik2 manusia adalah manusia yg dpt beri manfaat pd manusia yg lain..:)
good luck ira...:))


psst:impian nk smbung master tu..xtau la kan...dpt ke x??hehe.~
doakan ndia..:)

satu lagi...soory...komen pjg sgt..hihi

Firdani said...

i pilih C la u..:)

anak spe 2 ira?

iRa~" said...

nadia ;

panjangnya!!hahaahhaa..:P
but its ok dear..
i likeee...:)
tq sbb sll jd 1st yg komen..hee..
love u!

act...ira pon sm mcm nadia dl..takut..sbb ira pnh g umah sdara kat kg dlu ms raya..sedara jauh..anak dia OKU..perempuan..tp dia suka dekat2 ngan ira..ira takut..huuu

nadia, btul tu..psaan tu sangat menakjubkan dan ianya sgt menyentuh hati...diorang x mnta dilahirkan sedemikian..tp tu takdir diorang..

ira pon rs mmg ini rezeki yg mmg Allah dah takdirkan utk ira...bila msk bidang ni baru ira tahu betapa besarnya pgorbanan ibu bapa dlm memastikan anak2 nya mdpt kehidupan yg smpurna..wpon anaknya cacat...

p/s : xleh komen kat sini..nanti panjang sangat..nanti ira cerita lain k..hee..
ira pon ada impian nak smbg master..good luck 2 u 2 dear...moga kita sama2 mnjdi seorang guru yg boleh merubah nasib anak murid kita..amin..:)






wani ;
kasihan kan....
kalo tahu tentang nasib anak-anak ni lagi lagi..sedih..kalo yg family susah la..:)
ni gambar2 masa ira buat program bakti siswa...anak kepada tentera di kem terendak melaka..org sabah..:)

iszieylyanziy said...

kasihan,,rasa nak bantuje

-nadia- said...

hee...~
luv u t00 dear...:)

iRa~" said...

is ;

bakal cikgu juga kan??amik ape yea?
good..:)
kan bagus kalo semua orang mcm kamu..





nadia ;
:DDDD

HaNi NaJmi KhALiD said...

mase keje kat taska dulu ade sorang kanak2 istimewa..nama die sofia..=) die dah xde dah..meninggal sebab paru2 berair..die ank bongsu..sorang prempuan..rmai abg...saye rase kasihan mule2..tp sye suke budak2..suke baby..so die same je macam bdk lain..=)
al-fatihah untuk arwah pia..

iRa~" said...

hani ;

hani pernah keje kat taska ea?bila?hee..ohh yeke..umur bpe tu??
sindrom down ea??
bagusla macam tu...tgk diorang mmg rs simpati sgt...
al-fatihah..

Eazy Izzuddin said...

A n C
hehe
kesian...
lorh...
kanak2 comel pun dlm oKU
kesian2..
isk2

HaNi NaJmi KhALiD said...

mase lepas spm..pastu bile cuti matrik je nak keje kat taska jgk..best la..suke sgt budak-budak walaupun penat, pastu mak bising balik je bau muntah baby ape sume..hehe..ha'ah sindrom down..dah due tahun tapi die xleh jalan sendri..die baring je..suke sgt bile die senyum..=)

iRa~" said...

eazy ;

tq sbb sudi komen..:)
rmai yg kasihan yea..
yap2..
comel tak melambangkan kesempurnaan..

iRa~" said...

hani ;

ooh ms tu..yeke?haha...yela baby kan mane tau smua tu..:P..rajin ek hani ni..leh kawin cpt ni..keh..:P

ooh da agak da..sll knk2 sndrom down ni mmg ada pykt mcm jantung, paru2..
mmg diaorg perkembangan sgt lmbt..ada yg 3-4 thn pon br nak merangkak...
comel kan?

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails