.Awesome Blogger.

Thursday, December 30, 2010

. Resipi Puding Karamel Ala Juliet .. haha .


Salam semua.. hee.. hari ni blog penuh dengan contest dan give away je.. Sorry yea..


Al-maklumlah dah nak penutup ni.. makin banyak pulak yang nak kena join.. :D


Petang tadi, Ira main masak-masak lagi.. Rasanya last la kot untuk cuti ni..


Sapa yang ada add Ira kat fb tau la kan..


Resipi yang ira nak kongsi hari ni adalah…


Jeng jeng jeng..





Puding Caramel Ala Juliet.. haha..


amacam?? Comel tak nama resipi?keh2..


Rasanya pasti lazat secomel namanya..hahaha..:PP


Tak percaya sila cuba okeh! Jangan cakap banyak dah jom kita tengok resipinya..


PUDING CARAMEL ALA JULIET


Bahan-bahannya :


1. Gula pasir ½ cawan

2. Air 1 tin

3. Telur 5 biji

4. Susu pekat ½ tin

5. Air Masak 1 tin

6. Tepung jagung 2 sudu camca besar

7. Esen vanilla 1 sudu


Cara membuatnya :


Bahan no 1 dan 2 untuk air gula yea..


Masukkan gula ke dalam kuali / periuk dan masak sehingga hangus..

Bila dah bertukar warna keperangan kecilkan api dan masukkan air 1 tin dan kacau sehingga menjadi air gula.

Sejukkan dan tuang ke dalam loyang / bekas-bekas kecil.



Bahan no 3 hingga 7 untuk pudingnya..


Pukul telur hingga kembang. Tak perlu guna mixer yea.. guna pemukul manual je.. ada tak?huhu..

Masukkan susu, air masak, tepung jagung dan esen vanilla dan pukul lagi secara manual sehingga sebati / mesra…

Masukkan bancuhan yang telah sebati ke dalam bekas yang diisi air gula dan kukus selama lebih kurang 25-30 minit.. sampai masak la oke..

Selepas masak, boleh ditambah air gula yang lebih dan hiaskan dengan buah pic.. Sejukkan dalam peti ais..dah siap!


Kredit resipi dari Jiran Ira ( M.cik Sabariah )





No 1 : Sebahagian bahan-bahan yang diperlukan

No 2 : Gula yang dimasak ( belum hangus lagi ) dan belum masuk air yea..

No 3 : Air gula yang dah siap..

No 4 : Pukul telur sampai kembang macam ni..

No 5 : Masukkan susu, air, esen vanilla, tepung jagung dan pukul sampai sebati

No 6 : Bancuhan puding dimasukkan dalam bekas-bekas kecil

No 7 : Kukus ( sapa tak tahu ni adalah kukus yea..haha )




Gambar puding caramel yang dah siap masak tapi belum siap hias..hee..




Gambar yang dah siap hias dan ditambah air gula.. Sedap!!!



Komen Ira :


1. Kalau tak suka manis, boleh kurangkan susu tu oke?

2. Bancuhan ni dapat hanya loyang kecil / bekas kecil-kecil dalam 11 bekas sahaja..sikit je..

3. Kalau nak banyak, boleh gandakan bahan-bahan tu..faham kan?

4. Ira letak air gula yang dah hangus tu hanya sedikit ( tak sampai suku pon ) dan

dituang selebihnya selepas puding masak..Jadinya puding ni ada air gulanya..

5. Buah pic yang dihias memang sedap dimakan dengan puding caramel ni..betul tak tipu!

6. Tak perlu guna mesin mixer tu tau masa pukul.. guna yang manual tu aja..

7. Terliur tak?haha.. pergi masuk dapur sekarang dan buat! Senang je.. Ira suka..hee..



P.s :

Hati saya macam dah sejuk, ingat nak bagi dekat DIA tapi esok cuti kan sempena bola yang menang tu.. rasanya tak kot……..+____+……mungkin lain kali.. J






12 comments:

Rapunzil Özil said...

tak nak bg DIA, bg SAYA!! hahaha

iRa~" said...

fizza ;
ahahah..
boleh2!
dtg amik kat umah plsssss...
:D

-nadia- said...

hahah..
kalo cuti knape nye??
hhe..x bley dtg ke??

iRa~" said...

nadia ;
haha..
tak boleh sbb sy nak gi jalan!
haha..:P

-nadia- said...

owh..hahaha
patutla...
paham dh!!
hee..gi la antar kat dia..:)

iRa~" said...

nadia ;
haha..
xpela..
tinggal 6 je..
sy nk mkn semua tu!
hahahhaha...

-nadia- said...

hahaha..
x baik...
nnti sy report kt p*** awk k!!
:P

iRa~" said...

nadia;
hahaha..
:P
gi la report!
biarla..
bg sy ckup zat mcm dia..
hahaha..
jahat2..:P

ika puk puk said...

yummmy =)

iRa~" said...

ika ;
hee..
mmg yummy..:D

✿ CikCimi said...

ira nak sikit !
adoi selalu je masak sedap3.

iRa~" said...

cimi ;
hakhakhak..:P
sorry2..nafsu nk mkn kuat sgt la..
hahaha..:P
heee...

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails