.Awesome Blogger.

Monday, January 2, 2012

.Blueberry Cheese Tart.



Salam semua..:)

sebelum tibanya tahun baru 2012 hari tu, Ira sempat baking Blueberry Cheeese Tart! ;p



resepi ni lah yang merasmikan buku resipi Ira yang dah balut dengan polkadot hijau tu..hee

senang je..jom tengok bahan-bahannya :


Bahan untuk Sweet Pastry:-

125 gm mentega / margerin

60 gm gula aising

1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar

240 gm tepung gandum


Bahan untuk Cheese Filling(inti):-

250 gm cream cheese

50 gm gula aising

20 gm mentega (lembutkan)

1/2 sudu besar perahan lemon

1 biji telur (gred B)

Blueberry pie filling


Cara-cara

Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.


Untuk membuat sweet pastry:

Pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy.

Masukkan telur, pukul lagi.

Selepas itu masukkan tepung.

Gaul hingga membentuk doh.

Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart.

Tekan kedalam kemas-kemas.

Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau.

Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit.

Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.


Untuk membuat cheese filling:

Pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy.

Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.

Sendukkan cheese filling tadi ke dalam doh tart yang sudah dibakar tadi.

Hiaskan diatas dengan blueberry filling.

Susun diatas dulang pembakar.

Bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.

sumber : Myresipi


rasanya pon sedap..tapi untuk pastry, Ira tak letak gula..nak elakkan dari keras..sempat bagi 'si dia' rasa dan sedap katanya..:)..bagi bekal juga untuk keluarga 'si dia'..sampai mama 'si dia' cakap, buat tempahan tak?hee..;p


Selamat Mencuba!



57 comments:

dill said...

ira, nak!

dill.

neechee said...

sedapppppppnyerrrrrrrrrr ! :(

Zakaria's daughter said...

nyummmii >_<

Original CikTeddy said...

er..cik x suke sume jnis tart..hehek

sitinuraffizza said...

untunglah pndi bt kuih!
untunglah B dkt!
untubglah dh awl2 bg mak mertua rs!
untunglah..untunglah..untunglah...
fza gak xuntung, xdpt rs. kecur dh ni tgk pic dy. :D

CekbOlat-bOlat said...

akk ni sngaje je kn nk bgi iman adk trgugat dgn mkanan ! sdappppnyee

Nurul ain said...

memang lama nak try buat cheese tart ni... thanks share resepi.. boleh cuba2 kan..

miss Fyqa said...

sedapnyer..nak skit ira.. hee~

mama aini said...

nak sikit bolih?..ehem mesti sedap ni..`sidia & mama sidia` pun suka blueberry cheese tart tu !!..he2x..

soooooour said...

nak makan!

HaNi NaJMi said...

my faveret blueberry cheese tart!! selamat tahun baru kak ira!
kawin bile dong? tahun ni kah?

~SaL IjOu~ said...

wah..da boley bukak kedai ni Ira~ ^^
akak sgt suka tart ni..terbaek..tp tau mkn je..ntah bila nak tau buat..kekee~

eh, mcmna nak check..selalu kalo ada apa2 berita da kecoh kat wall group kpli tu tp deorang sonyap ajo..huhu~

Cik Azizah said...

peh pandai buat kek...caya lah yunk!! nak beljar gak lah..

Cikgu Ma said...

sedap nampak...meh nak try sket...=)

**aaa, akak ngajar kat s'wak..errmm, takut??? kalo nak cakap x selamat dok dekat rumah pun blum tentu selamat...ok jerr, tp akak dapat luar bandar...jauh sket dr airport, x leh nak balik selalu...hehe...so far, ok jerr...=)

Sha. N. said...

Nak try la nanti...
Saya pun suka bake2x ni, cuma kdg2 malas.ehehehe

budak penjara said...

ak penah makan blueberry chees ni.. xbest pon ase..hehe..tp x tau la taste orang len cmne

aReLaN said...

sblum blik ke nilai dr perak,mak sye buat byk tart blueberry for me.huhuhu..sedap kan.teringt blik tart mak buat ble tgk gmbr tu.wuuuu

zOeY zAu YaH said...

yummy !

MiszMaryaNe said...

nampak sedap je tu ira,
pos la kt akk sket, hehe..=)

MiszMaryaNe said...

nampak sedap je tu ira,
pos la kt akk sket, hehe..=)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sedapnye..pandai ira buat..^^

kim heeruul said...

untung btol siapa dpt lu..mcm2 lu boleh masak..

Teenager Housemaid said...

ouh, this is one of my favorite!!
sedapnye..pandai sis buat...
nyummy..

sis, saya malas la nak buat, sis tolong buatkan boleh?
hehehhe

rozeeta rashid said...

fuhh. macam sedap je. dulu masa raya abang saya bawak balik blueberry cheese tart ni. memang perghh!

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

dah tambat hati si dia n family dgn masakan tu...hehee.nampak mcm sedap, makan lagi sedap...

Ungu Violet said...

wahh...bertuahlah si dia...hikhik

aLya maNip said...

nak jugak!!! suka gile cheese tart..nk wat cm susah je..hahaha -alasan dak malas..ngeee

hamzah ian said...

sedapny gambar!!!!

Iffah Afeefah said...

da tak lama kan kak hehe

psst smlm lg da smpai hostel

aiEz said...

pergh sedapnya,ni bila nak bagi aie merasa eh?grrr...;p

nuyui a.k.a miss YUI said...

cntik aje bntuk nya..pndai2..

~SaL IjOu~ said...

Akak interview 17hb11..~
ouh..kalo jumpa link tu share ngn akak ye..mekasih Ira!~ ^^

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

pandainya ira nih..akak bab baking fail sikit ira..tp ni antara kuih yg akak teringin sgt nk cuba buat..akak nk ambil reipi ira nih


p/s: dah boleh dah letak ira link nurulism tu..akak nyer x kuar titik-titik tp blank aje..so akak rename mcm ira ckp tu..dh jadik dah..thanx ira :)

khaifaiz said...

aku nak ira... sila post kat aku...

Miss Nadya said...

sedapnyer..:)

p/s :: betul ke sayang???ari ahad aritu ada wedding my auntie ka taman mawar...pergi tak??

ZORA said...

sedap gler tgk..nak sikit....:)

nabila azmi said...

sedapnyeeeeeeeeeeeeeee/...nk cikit boye x..hehe

Ujie said...

pandai ira mengisi masa..gd!!

akak pun suka benda ni, tapi penah mkn yg org buat tak berapa sedap..kurang rasa cheese. (komen pandai, buat tak penah pon..)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rajinnyer anak dara ni
cantek plak tue
blh try nnt ngeeeee

nur adilah said...

alahai sis^_^' kenapa sedaap sangat ni:P btw selamat tahun baru:))

shahrazali said...

tgok gmbr jek dah rasa sedap la...

nk skit bleh???pos ke rumah sy..hehe...

nabilah_2908 said...

sy pernh try buat...tpi pastry nya agak keras..hehehe.. :)

kat mana nak cari blueberry filing tu eh..kena cari kat kedai bahan2 kek eh..?

kt supermarket takde..? puas gak sy cuba cari..tak jumpa..huhu.. :)

H.J said...

lelaki tak tengok resipi panjang tu,,dia tengok gambar je..haha

Tihara said...

salam awak,

sedapnya cheese tart..baru je makan td tp beli je..hehe :)

zulhilmi tempoyak said...

untung la spe kawen ngan ira. pndai masak cupcake.

mohon share rs sedap ke x tu..hihii

aRa ❤ aFiq™ said...

nmpk sedap sgt ni.. na kne try uat gak ni.. hehe..
akak ni rjin tol la msk2 ni..

MaYa MustWany said...

1-mas memANG tak suka blueberry
2-mas tak minat tart.
hahahah..

ahsfantasy24 said...

nampak macam sedapppppppppp!
pos ke sini sikit ! :D

Bulan Syurga Firdausi said...

ya Allah sedapnye...mtk ckit hehehe mm mlm thn baru sy kt rumah je x de p mane2..tgk bunga api dlm mimpi hehehe

Anak Wak Mail said...

sedapnya ira!!saya mau!!haha..

pandai betul ira bab masak memasak ni kan..;)tabik springg lah!

echa takashimaya said...

yummmy!yummmy! nak :)

PinQib said...

x reti la nak gune creme chese dalam masakannnnnn

aimie amalina said...

walaweiiii
sodap ni
lame bebeno dh x mkn ni
hehehehe :))

Hanie_Dew said...

oohhh...leceh nya nak wat bende yang sedap. aku pernah baking sekali je. buat oreo crsut cheese cake. tu dah tahap kerajinan super saiya la tu. hahaha.

Puan Kutu said...

akk tak pernah buat tart..wow bakam mak mertua dh puji,dah boleh masuk meminang.haha..

HeNRieTTa JoSe said...

ok la harga tu ira....kat cni pown sama gak....cuma ader org tuh bg rietta murah, sebab rietta tolong jual...klu biasa memang harga tu...

nabila azmi said...

ok ke x letak gula lngsung ni kat pastry tu....

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails