.Awesome Blogger.

Friday, January 27, 2012

.Minat boleh dipupuk :).



salam semua.. :)

rasanya semua orang ingat Ira ni memang berminat, cita-cita dari kecil nak jadi cikgu kan?memang dulu cita-cita masa kecil pernah cakap nak jadi cikgu..tapi malangnya bila dah besar, tak minat pula..hee..cita-cita tu dah bertukar jadi yang lain..tapi tapi tapi Allah tu Maha Mengetahui...yang tak minat tu la yang jadi profesion dan bakal sumber rezeki Ira, insya-Allah sampai pencen umur 60 tahun nanti..(kalau panjang umur)..

source : Mr Google

dijadikan cerita..alkisahnya tersebutlah bila keputusan SPM 2005 dah keluar masa tahun 2006 tu...dengar kawan-kawan cakap nak pergi beli no pin kat BSN untuk permohonan ke maktab perguruan...Ira mencebik je sebab tak minat..lagi-lagi masa Ira tingkatan 4-5, Ira bersekolah di SM Teknik Bukit Piatu, Melaka ambil pula aliran pertanian (kira macam sains hayat cuma tambah subjek sains pertanian je) konon-konon nak jadi Ahli Farmasi tak pun Pegawai Penyelidik Makmal di Mardi ;p..memang minat nak jadi cikgu tu tak ada..kosong..

tapi...mak Ira suruh juga Ira beli no pin kat BSN tu dan mohon, Ira layan je sebab kawan-kawan pon dah ajak pergi beli sama-sama..dengan harapan dalam hati masa tu cakap 'ala tak dapat punya'...tup tup bila keputusan untuk temuduga dah keluar, nama Ira tersenarai! terkejut sangat tapi bagitahu juga parents..sememangnya parents Ira suruh pergi dan Ira dah serba salah sebab dulu kan Ira ni degil, ayah Ira tak bagi masuk SM Teknik, Ira nak juga..:(..kali ni Ira dengar je cakap ayah Ira dan Ira terpaksa pergi temuduga tu di IPG Ilmu Khas, Cheras..

masa temuduga..Ira orang pertama, sesi pagi..penemuduga seorang lelaki seorang perempuan..melayu..baik sangat...Ira nervous sangat sebab orang 1st..tak ada pengalaman kan..bila disuruh masuk, Ira buka kasut sebab kat luar pintu bilik tu tertampal kertas 'sila buka kasut'..nasib baik Ira pakai stokin kulit tu..penemuduga tanya Ira kenapa buka kasut..Ira yang lurus lagi bendul cakap kat pintu tu suruh buka kasut sambil buat muka innocent, sengih2..hee ;p..diorang gelak je..ekekeke..macam-macam Ira kena soal tapi banyak macam berbual laa..soalan cepumas...

Penemuduga : 'Awak memang minat jadi cikgu?'..
Ira : 'Tak (tanpa rasa bersalah), ni sebab harapan mak saya..
Penemuduga : terkejut, eh..'kalau tak minat kenapa mohon?Kalau camtu, awak nak jadi apa?'
Ira : 'harapan keluarga, saya cuba penuhi..saya nak jadi pegawai di makmal dan berkaitan dengan pertanian'..
Penemuduga : 'Kalau awak dapat dua-dua, cikgu dapat, UPM dapat..awak pilih yang mana?'
Ira : 'Saya akan bincang dengan keluarga saya..mana yang terbaik tu yang saya akan pilih'

dan Ira kena cerita tentang family Ira dalam Bahasa Inggeris..sangat broken kot grammar Ira..ahaha..taram saje masa tu..;p..gementar tu tak hilang-hilang..dalam hati Ira dah terasa..takkan dapat, takkan dapat, takkan dapat..lepas temuduga individu, ada temuduga kumpulan dan ujian insak..ujian insak ni soalan tak susah tapi tu yang akan menentukan personaliti kita ni sesuai atau tidak untuk menjadi seorang guru..kena jawab dalam masa 30 minit tapi soalan lebih 30...lepas balik dari temuduga sampai keluar keputusan penempatan di IPG..Ira rasa memang takkan dapat..

tapi tapi...

ini lah Ira..seorang cikgu..:)..Ira nak cakap..Allah tu Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hambanya..Ira memang ditakdirkan untuk menjadi seorang guru..tu kata-kata terbaik yang boleh Ira boleh motivasikan diri sendiri..sebab Ira punya minat memang kosong..tapi Ira pupuk sedikit demi sedikit dan alhamdulillah Ira masih belajar dan masih bertatih untuk menjadi seorang guru terutamanya Guru Pendidikan Khas..5 tahun 6 bulan Ira pupuk minat Ira dan alhamdulillah minat tu datang sendiri...Allah permudahkan..:)..walaupun tanpa orang dalam/magic hand yang tolong Ira untuk jadi cikgu ni....dan ingat...tidak semestinya ada orang dalam/magic hand baru kita dapat..tu semuanya atas rezeki kita..ingat yang tu aja..:)

source : Mr Google

kalau orang kata tak ada minat, semua benda tak boleh buat/tak jadi..tu salah yea..minat boleh dipupuk..terpulang kat diri sendiri..fikir masak-masak, fikir dalam-dalam..apa yang anda nak dalam hidup anda...gembirakan diri sendiri atau gembirakan ibu bapa?paling penting..kalau tu yang terbaik buat anda dan memang telah ditakdirkan sejak dari loh mahfuz lagi.....memang Allah akan permudahkan :)

selamat berhujung minggu..

67 comments:

aRa ❤ aFiq™ said...

btol uh.. sbnr nye minat mmg bole d pupuk.. mcm minat bblogging gak.. hehe..
dluw mse kecik2 ara pown na jdik cikgu :D

say to easy=) said...

Wah bestnye jadi cikgu..sy dr dlu minat jadi cikgu tp x dpt..insyaAllah niat dlm hati pas deg ni igt nk smbung master jd lecturer..at least jd pengajar jgk.heeh

mama aini said...

ehem..mama senyum sorang baca entry ira ni..tak sangka rupanya memenuhi harapan mak..n skrg dah jadi guru pun..

miss Fyqa said...

Nasihat yg baik dr cikgu Ira.. hee~ thanks :)

Bulan Syurga Firdausi said...

heheh insyaAllah akan disampaikan kpde sape2 yg bakal nk sambg stdy jd ckgu ;)

neechee said...

mulamula tak minat tapi lamelame boleh jadi minat kan ? :)

Original CikTeddy said...

alamak..cik pon x mnat tp mak cik slalu sbut cik jdik cg..ngee~

Phat said...

bese la tu...wife abg phat lagi suka ngajar budak khas dr budak yg sempurna

[ wanni ] said...

dah jadik cikgu pun kak ira ni, hehe~ wani plak lain citanya, waktu penemuduga tanya, sanggup tak jika posting ke pedalaman? wani jawab sanguuuppp, keh3.. tapi fikir untuk dua tahun lagi, cuak jugak ;)

wanni dekat IPG Ipoh sekarang, hehe..

starzieti said...

Bestnya. :)

Rase rugi pulak tak apply upsi dulu.

MaYa MustWany said...

takdir Allah swt..
jujur tuh orang2 suka.hihihi

hassy chan said...

hahaha..
mgkin ira jujur sgt..
dlu has pun pena pgi interview.. ingtkn x dpt sbb jujur sgt tnjuk x minat.. tp last2 dpt.. haha

ILA HonEyBuNNy said...

ila rasa kena pupuk minat jadi cikgu skrg..heheh

sebab abah ila suh jadi cikgu Bi..ila siyes xminat..tapi lau rezeki jadi cikgu jugak mcm mama..ila redha...;)

Nurul ain said...

betul2.. tapi jaga budak pendidikan khas ni lagi btter la dari ngajor budak2 yang normal.. konpem degil tahap dewa kan...

***minat jugak... tapi mcm malu bila berhadapan dgn org... ahaahaaa :p

Fixx said...

ramai dah skunk blogger jadi lecturer.. good.

Saddila said...

akak jawab mcm tu ? hehee.
tahniah kak sebab dapat pupuk minat tu, dan tahniah dpt penuhi hajat mak ayah. mesti best.

p/s : dila tahun ni baru nak ambik STPM kak. maybe lepas STPM kot nak mohon. nak jadi cikgu ekonomi. kalau tak dpt, jadi pakar ekonomi negara la nampaknya. ehh . amiin :))

kim heeruul said...

tapi akhir nye lu tetap jd cikgu..=)

Boni JLL3 said...

wah...macam tu kisahnye hidup awak..hehe..macam mane pun,saya doakan yang terbaik buat awak.semoga terus sukses dalam mendidik bakal2 pemimpin kita tu.jangan sesekali menyerah kalah tau

Jue said...

Wakaka eh eh. Ade pe aki bw blog ko wuwu smpi ati kt xde, ke komen x msk wuwuwuwu

Aku kpingin nak jd cikgu tp xde luck wp apply & mcm aku ckp dulu, jd cikgu cam ko bkn snang. Tahap ksbran tu mmg kena tinggi setingginya =)

MiszMaryaNe said...

o0o, ira dlu interbiu kat ipik ea,
btul3, skrg kite sume dh jd cikgu kn,
smoga kita boleh berkhidmat dgn baik dn cemerlang yer cikgu ira,

psst: kalo ira x jd cikgu xdela kite bley kenal kn, hehe..=)

Ezad Skytech said...

betul tu...minat tu boleh dipupuk...lama2 nanti ok la kan...ada hikmah semuanya tu kan ira..:D

ahsfantasy24 said...

lbih kurang samalah kita,
dlu bercita2 nak msuk bidang farmasi,
dek kerana lari dr matrix, masuk
ke ipg yang pd mulanya ikut teman kawan isi je, huu

Telor Power said...

ok gak tu sahut permintaan mak... minat tu subjektif jer. ia boleh berubah bila2 masa

Ungu Violet said...

sama laa dulu pun akak tak minat nak jadik cikgu..

sekarang nih bersyukur sbb jadik cikgu..:)

Miss Nadya said...

betul tu syg...mcm skunk..nad bukan suka keje dgn kerajaan..lagi2 kontrak..banyak protokol..haha..

last2 doa mak abah keje jugak lah nad di sini..;)

p/s :: dalam blog tu nad..:)eh sama yer?hehe.yup 88..:)

khaifaiz said...

btl tu... minat boleh dipupuk... ada kemahuan semua boleh jadi...

Woofer Storm said...

apapun ira dah jadi sorang cikgu,ajar murid elok2 tau..kalau men2,sy gigit nanti..hahaaa

#nak pergi gath..heehee

syieda ;) said...

seronoknya akk dah jadi cikgu:)
syieda minat sangat jadi cikgu.
lepas SPM apply IPG, tp rezeki xde, xdpt. skg STPM, hope dpt UPSI amin~ :)

syieda ;) said...

seronoknya akk dah jadi cikgu:)
syieda minat sangat jadi cikgu.
lepas SPM apply IPG, tp rezeki xde, xdpt. skg STPM, hope dpt UPSI amin~ :)

محمد شهريل القنيطري said...

insyAllah moga Allah permudahkn urusan yer..

~SaL IjOu~ said...

setuju amat..dulu akak punya minat lebih pada keje admin,keje lam office..tp mak ayah sgt berharap akak jadi cikgu..berkat doa mereka..akhirnya..Allah lebih tau apa yg terbaik utk setiap hambaNya, kan~ =)

p/s:ahaha, mestila akak sgt suka jalan2 cari mkn, cuma xde peluang..dulu kat sini kwn ajak g kg baru..org kata kg baru pun syurga mknn~ ;) xpe, lepas ni akak explore belah bangi plak~ ^^

akoo pae said...

sebenanye takyah bukak kasut ke??huhu

kamu dah ditakdirkan jd guru =) baguslah..pekerjaan tu sgt mulia kan


smoge trus success =)

Ujie said...

akak mula2 pun tak minat jd cikgu.
minat dtg sendiri lepas dipaksa jd guru ganti kpd sorang kwn yg bersalin. lps tu baru apply kpli.

*berblog pun sama..mula2 tak minat. suami yg sibuk suruh. skrg sendiri yg lebih2 minat..^__^

Cik TeN10 said...

sangat setuju.. bak kata pepatah melayu tak kenal makan tak cinta kan.. pape pun wish you all the best !!

p/s : ahaa lmbat lg la.. kalau post udara mmg cepat tp sgt mahal la.. selalu kl nk pos brg2 mknn kering ni guna laut je la.. murah sket tp makan masa sebulan la.. huhu

selamat bercuti ira ! :)) fatin next week exam.. terpaksa stdy !! huhu

Lea Isnawi said...

dh takdir ira jd cikgu kan
takpe,cikgu keje yg mulia

:)

::WafaIrdina:: said...

betol 2 ..minat ley dipupuk..
honestly first2 ain msuk mktb pn sbb parents..
p lamew2 da kt maktab..
bersyukur sgt2...
sbb bukan sume org dpt peluang ce gini..
n slowly ain da jtuh cinta nge bidang ni :D

emy zulaiha said...

haha cute je ira nie! lurus eh.haha :) emy xtau ppon boleh wat rayuan dulu...tue yg xbuat rayuan..xpelah xde rezeki kot kan. eyh ira mengajar mane skrg?

Papa Mifz said...

Papa mifz dulu sekolah pun bidang lain skrg bidang lain ;-)

syahirooAhmad said...

hai cikgu ira.. :) cikgu yang sentiasa tersenyum..

HeNRieTTa JoSe said...

Bagus ada semangat cam ira....cikgu nie kerja dia mulia,...mndidik anak bangsa...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Dah ditakdirkan ira menjadi cikgu..
akak masa kecik2 dulu memang cita2 nak jadi cikgu..hehe..skrg ni layak jadi Cikgu Qis jer.. :D

Bulan Syurga Firdausi said...

mak sy cikgu hehehe nk tgkap garg sgt..gebu gebe pn kne kejar dgn monyet2 tu

KhaiRin - anies said...

gud advice..tq teacher!

Puan Kutu said...

aruah pak akk pun minat cikgu,tp tak pernah paksa akk nak jadi apa..abg akk cikgu juga..

semua tu ketentuanNYA..dah tertulis yg ira ni seorang pendidik

Tihara said...

Insya Allah..maybe ini yg terbaik buat ira :)

Picoz Shupalula. said...

hi cg ira :D

Anak Wak Mail said...

betul tu,,semuanya dah tertulis,,dan semua yang berlaku ada hikmahnya..;)

bagus la ira,, memenuhi harapan keluarga..hehe..;)

jadi cikgu yang cemerlang ye!

CekbOlat-bOlat said...

akak mmg ank yg baik =)

restu ibuu ^^

CekbOlat-bOlat said...

p/s : menakutkan sbb sejarah bolat thap sderhana.. gpon gstt diserap..

laskar pelangi said...

iye:) minat boleh pupuk ! goodluck cikgu! hihi~~

ZORA said...

cikgu ..:)

♥e'in♥ said...

e'in mmg tak minat nak jadik cikgu sbb e'in nie bkn seorang yg agak penyabar.. ;p

saffiya_aleesya @ echa said...

betul tu minat boleh dipupuk tambah2 lagi pekerjaan skrg ni dah boleh buat family kita bangga dengan pencapaian diri kita..

Teenager Housemaid said...

whoa..
entry ni terkesan kat jiwa sy..
betul tu kak,
Allah knows best for us..kan..:)

Aishah Jahirah said...

yang penting kita jujurkan...betul minat tu boleh dipupuk,tapi hati pun kenalah ikhlas...:)

aReLaN said...

ALLAH lebih tahu apa yang terbaik utk kita kan.cam saya pon,memang tak pernah terfikir pon jadi engineer tapi engineer is who i am today.ngajar leklok ye cikgu ira.mne tau nanti leh jadi GTI. Great Teacher Ira.

amna said...

assalam sis ira :)

sebak saya baca cerita akak.. lebih kurang saya juga. Mengenangkan mak ayah, mohon juga. Minat mmg boleh dipupuk.. janji kita redhakan hati terima ketentuan sebagai perkara yang terbaik utk diri..

insyaAllah..

SELAMAT BERTUGAS DENGAN PENUH DEDIKASI DAN BERKASIH-SAYANG, Cikgu Ira..

shahrazali said...

ok pe jadi cikgu...sampai bila2 org pnggil cikgu..satu penghormatan kn..lg satu dpt penuhi harapan ibu bapa..itu sgt bagus ira..smpi bila2 org akan pnggil dgn hormat..

dato2, tan sri2 sape2 la akan pngggil cikgu ira..

org2 tua pun akan pnggil cikgu ira..

org tnye..
sape dtg tu??
cikgu ira..

sape tunang tu??
cikgu ira..

sape kawin tu??
cikgu ira..

sape yg meninggal??
cikgu ira..

kubur sape ni??
cikgu ira..
(contoh jek tau)..

sampai bila2 orang pnggil cikgu..

L said...

betul3.. L dulu pun xminat sgt.. masuk degree dah mula rasa minat nk jd cegu.. hahaha

jom hayati..=)
lolz-l.blogspot.com/2012/01/amanahnyer-sahabat-rasulullah.html

dhiera said...

terbaek... orang kata cinta boleh dipupuk sama lah macam minat~

tapi akak pun tak minat jadi cikgu. personaliti akak tak sesuai kot melainkan mengajar budak yang cepat pick up~ hekhek

msredcheesecake said...

Jadi cikgu, tak berhenti dapat pahala..... Untung.... Janji kena ikhlas.... Cikgu... Suka plak panggil cikgu...

mrs irmidrza to be said...

hai dear...betul2..minat boleh dipupuk..=)

nway salam kenal dear...miza b2b dtg jenguk sini...=)

jom tukar link..folo u dear...folo me back ya..=)

http://lildrwalimah.blogspot.com/

nabilah_2908 said...

adakalanya yg kita tak nak itu la yg kita dapat kan.. :)

eRza farEeha said...

eza da 2 kali nx maktab..xdpt2..xde rezki jd ckg kot..hehehe..
xpe..jd chemist pon ok..:)

teyn teyn said...

hi cikgu ..

betol , minat dpt dipupuk . Allah maha besar . dia mahu cikgu ira kite ni menjadi anak solehah yg mampu membanggakan ibubapa .

tahniah for that.

Asrul "iLham" Sany said...

jd cikgu itu mulia :D

PinQib said...

thniahhhhhhhhhhhh.. hope I can be like u one day

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails