.Awesome Blogger.

Friday, March 16, 2012

.Kursus di Pulau Pangkor, Perak.




salam semua..

Maaf kerana lambat update...Ira tak ada mood nak update lepas konvo..heee..;p

Entri ni khusus untuk blogger yang nak tahu tentang Pulau Pangkor, Perak..Ira ke sana kerana menghadiri Kursus Guru Baharu anjuran Jabatan Pelajaran Negeri Selangor..jadi semuanya FOC la kecuali duit poket dan tiket Feri...dari jeti untuk ke resort, kami naik van teksi..memang banyak kat sana..

Kalau dah sebut pulau..semestinya yang istimewa di sana adalah pantai dan makanan laut :)...Ira menginap di Pangkor Holiday Resort di Pantai Bogak...tak silap Ira Pulau Pangkor ni macam Pulau Tioman juga..ada banyak pantai dan kawasan...rasanya yang best untuk percutian adalah di Pantai Teluk Nipah...:)

Nahhh gambar Ira di sana..


Tiket feri Ira hanya RM10 pergi dan balik..tapi ni untuk tiket berkumpulan...rate semasa Ira tak pasti...




Bilik kami..2 orang sebilik..selesa..:)

breakfast..muka suci lagi murni..;p

ada swimming pool..cikgu2 lelaki je yang dapat terjun kolam ni..hee ;p





even hujan gerimis kami tetap posing..haha..semua di Pantai Bogak..:)

Suku daripada peserta kursus..kat sana dapat la berkenalan dengan cikgu2 lain..


Kursus kali ini dihadiri oleh seramai 117 orang guru baharu dari serata Negeri Selangor selama 4 hari 3 malam...anggaran perbelanjaan kerajaan untuk kursus ini tak silap Ira, RM 40K ++....termasuklah penginapan, makan, pengangkutan dari JPN Selangor ke Jeti Lumut...tapi nama pon Kursus kan..aktiviti Ira hanyalah ceramah sahaja..dari pagi sampai malam...dapat berjalan ke pantai pon selepas pukul 5..tak mandi laut pon sebab Ira tak rasa nak mandi..hanya jalan-jalan di persisiran pantai sambil teringat pada yang tersayang..kuikuikui

Kursus ni best hanyalah sebab makanan sahaja..hee..6kali sehari tau! Ira rasa macam Ira gemuk kat sana sebab asyik makan je..haha..sampai tak larat nak makan..huuu..

Siapa yang sukakan pantai dan suka ubah angin boleh lah ke Pulau Pangkor..:)...ada pantai yang boleh snorkelling tapi Ira tak pasti kat mana..sila tanya Mr Google yea..hee ;p


pss : Ira shopping makanan laut macam sate ikan, sotong gula, ikan bilis dll di Lumut..hee..kat area Pantai Bogak tu Ira tak berani nak beli sebab peniaganya adalah orang Cina..




66 comments:

Telor Power said...

seronoknya....mcm nak ke pangkor saja rasanya hihihihi....

O CIKTEDDY said...

wah3..syok tngok kak ira senyum bhagia..ececeh (♥♥,)

CikPuan Azizah said...

wah best lah..sambil myelam minum air..hehe pangkor dekat gan lumut tu..hehe

Leeya Hezlin said...

Wah seronoknya dia berkursus..
Jelez ni akak tak pernah sampai pulau pangkor lagi..
Btw,pulau tu sangat nice..
Laut tu cantik ja..happy tengok ira kat sana.. :)

Ujie said...

last akak pegi pangkor..12 thn lalu, camping dgn kwn2.

nampaknya pangkor lebih dikuasai cina. bab mknn laut yg kering tu, mmg kebanyakkan cina yg buat. susah betul nak cari melayu.

nur adilah said...

wahh bestnye :D lama tak pergi^^'
#jeles ni>.<'

daya said...

best nya pegi pangkor. daya org perak pun dah lama tak jalan2 situ. :(

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

bestnyeee~ zuan tak pernah g pangkor

Puan Kutu said...

ramai gak ekk peserta kursus.kursus yg best mesti ada LDK,persembahan dan outdoor activities.klu ceramah jer mmg boring..

kusus gomen mmg makan je best.mmg gemuk klu tiap2 bln p kusus...:)

Nana said...

hey hey..pernah pergi tempat ni..best!!

acheeqa farhana said...

smbil myelam minum air..smbil brkursus, boleh melancong sme..sronoknyeee,lme la tak bercuti...

Cik TeN10 said...

perghh.. layan perasaan tepi pantai memang best !! smabil dengar deruan ombak ditiup angin sepoi2 bahasa mmg feeling abes !! hahahh

p/s : fatin baru letak link dkt entry tu untuk tengok harga and pilihan2 lain.. ira boleh check dekat situ ya.. =) kalau yg mustard tu about RM2**

nabila azmi said...

seronoknyeee...bab mkn mmg syok pun!!!>hehehe.....ole2 tuk nabila xde erk kak ira?=)=)=)**smbil buat muke comei**=p

BENA said...

iraaaa . kalo pergi snorkling lagi bestttt kan . heee :)

zati embong said...

ala,xde ke hari yg free tanpa krsus?bglah chance nk lepak2 tepi pntai.hihi

faiz fakhirin said...

best tu...kt buai tu, time air naik, ngn buai2 tu tenggelam...

Hanie Dew said...

pangkor destinasi yg aku nak sgt pegi.pantai teluk nipah best eh..ok..

yang bestnya kursus ni tu la dpt makan 6 kali sehari. hhooaaa..

aimie amalina said...

^_______________^

suke sgt pangkor
pelancongan yg murah dn best!

CekbOlat-bOlat said...

makan tu tak kesah, tapi sambil2 tu bercuti.. Pulau Pangkor tuhh!

snf said...

syokknya pegi pangkor!!

CiK FizA said...

syoknye kak ira ! Hee ^^
Best kan tempat dye? hee

Nak g jugak lah :DD

**Tapi xdak sape nak bwk~ Huu >.<

HeNRieTTa JoSe said...

Cam best jerk....pernah pergi sekali...tp hotel dia cam hotel biasa jew....rietta xsuka hotel tinggi....suka cam rumah rumah gitu....hehehe....

Mr.Clive said...

sate ikan...sotong gulaa...ikan bilis...waaaaaaaaa nakkk cikittt bolehhh? :(

AinsHa=) said...

bestnya gi pulau pangkor, nak ikuttt ;(

MaYa MustWany said...

mas de sedara kat situ..selalu dpt ibu gamat..memang elok

Ezad Skytech said...

wahhh..mesti best kan berkursus kat sana tu..:D

~SaL IjOu~ said...

syokla dpt kursus kat sana~ ^^
nama akak blom naik lagi ni~

*akak da balik kl da smlm..^^
hm, dengar kata konvo kami bulan 4 pulak..x tau la yg mana betul..~

syAzAnA said...

syaz teringin nak g pulau pangkor. wuwuwuwu. rindu nak snorkellingg.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

bestnya ira..berkursus sambil bercuti-cutian hehe

dhiera said...

seronok ye dia...

aReLaN said...

syoknya kursus sampai ke pangkor tu.tak ajak pon.wuuuu

Kazman / Sue said...

kalau macam ni tiap2x hari kursus pun nakkk......

chemay said...

lama tak pergi pangkorrr.
rindu kenangan2 kat sanaaa.
:'(

Chuu Muqhlis said...

eh eh.. pangkor., kite baru pegi aritu...

** ira.. soft clay tu chuu beli siap.,tp shape sndri la kan.. rase kt kdai stationary ade..x pon kedai art n grafik. tp x sure sgt la sbb chuu mmg beli kt kedai clay art :P hati2 sbb kualiti clay berbeza2 ^^

khairunnisa ♥ said...

nice :)
nisa pernah pi perak tapi
pulau pangkor tak pernah pi lagi.
thanks sharing ^_~

Iffah Afeefah said...

jauh jalan kak

mkin busy skng

nazirah said...

wah ada kursus lak ye..
best2 tu kat pulau pangkor..
tmpt cantik.. view cantik
mcm tng jew kan.. ;)

tieykah said...

amboi cikgu ni,bejalan sakan noo

Cik TeN10 said...

a`ah.. dia baik sgt ira.. dia yg selalu nasihat fatin kalau fatin ada problem ngn bf ke ape ke.. ahaa tersasul.. dia ckp dia kalau tak tersasul dia xkn gtau fatin sbb fatin dh berpunya.. dia xmau la kacau perhubungan fatin ngn bf katanya.. seriusly terharu..

tu lah.. dia kata dia tetap syg fatin wlpn satu hari nanti fatin dimiliki org lain.. and dia kata jugak.. kalau la dia tau fatin single satu hari nt kompom dia akan sambar cepat2.. hahahh

tu lah.. fatin pn syg dia sbg shbt.. tp xtau la jodoh mcm mna kan.. bnda tu kita hanya mampu rancang selebihnya hanya Allah yg tahu.. =)

hahh ?? sambung buat master ? sape ira ??? aduhhh mna la fatin nk crik org tu ira.. huhu =p

Hanie Dew said...

tetibe rasa nak becuti la...

Hanie Dew said...

thanks ira for the ♥

Gen2Merah said...

selamat pagi cikgu.... nice info.. kebetulan saya pun teringin ka ke Pulau pangkor.. harap info ini akan dpt membantu... thanx..

salam ukhuwah salam persahabatan. Followed sini 934 (",)

yad'z said...

huwaaaa pangkor!! suka suka sukaaaaa

teha said...

seronok nyee dpt jln2 kt pantai !

Tukang Karut said...

mana dia sotong kering yang kirim tuh? huh! majuk la cam ni...

Cik TeN10 said...

wahh dr darjah 6 !! lagi lama..

yg si dia ni pulak tak confident nak gtau fatin.. dan tak terluah isi hati katanya.. dia tengok fatin dari jauh je la.. then dia cakap fatin org pertama yang buat dia jatuh cinta.. kira fatin mcm first love dia la.. sampai sekarang dia ckp dia xpenah rsa syg dkt seseorang mcm dia suka and syg fatin.. ohh seriusy terharu dan rsa sgt bersalah.. sbb fatin banyak ngadu kt dia kalau ngah sedih, kecewa etc.. kalau la dia gtau awal2..

tu lah.. ira pn sma la.. doakan yg terbaik utk dia jugak.. erkk yg psal ade jodoh ke xde jodoh tu tak tau la.. tgk la nt cmna.. kita mampu rancang je.. =p

Teenager Housemaid said...

bestnya!
ni macam bercuti pun ya gak ni..hahaha

aLya maNip said...

woo..seronoknya!! x pernah g pulau..tringin nak g gak... :)

H.S said...

Kawan saya ada ajak pergi pulau pangkor.dia kata sekali pergi sana mesti hati tenang,cuma kalau lama-lama sangat nanti jadi boring.hahaha

kalau pergi mana-mana ramai-ramai,mesti laki je boleh masuk swimming pool kan?haha

emy zulaiha said...

ehem bestlah dpt layan pantai smbil teringt kat yang tersayang..hahha kat mane ade pantai kat KL nie ye? dkt sket emy nak g~ :) haha

Cik TeN10 said...

" kalau kita syg seseorang, lepaskan dia..kalau dia kembali pd kita..dia mmg jodoh kita"

betul tu ira !! itu jugak la dia ckp pd fatin.. dia pun xpaksa.. seboleh2nya dia xnk fatin tau pn yg dia suka sbb dia tkut terjejas hbgn fatin dgn bf.. kat situ kita dh tau dia mmg betul2 jujur and ikhlas.. mmg speechless !! rsa bersalah tu mmg sgt2 lah sbb fatin xsedar.. bila fatin cerita bnda2 sedih kt dia, dia jgak rsa sakit sbb fatin disakiti katanya.. smpai mcm tu skali..

tu lah.. sekarang ni hanya doa je lah yg mampu fatin bg utk dia.. :D

thanks ira sebab sudi share jgak ira punya kisah yg serupa dgn fatin.. :)

shahrazali said...

seronok kn kt sana.....

tmpt tinggal pun nmpk sgt selesanya...

semoga ira berjaya menjadi guru yg baik dn cemrelang....

gmbr tandas pun amik gk ek..hehe..

Botak said...

kalau semuanya free ok lah., memang best., kalau berbayar itu ini., confirm jadik tak best..

soooooour said...

jd cg baru dpt g pangkor..klu jd cg beso...g kursus kat mana la ek...untunglah...

Asmara said...

saya dulu 3 tahun duduk manjung (uitm) tapi tak pernah sekali pun jejak kaki kat pangkor. bila ingt balik pasal apa la kan, mmg confuse. hehe..

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah,beshnya..smbil mkn angin la kan..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

best lama betul x terjah sana

p/s uols pakai inner tudung bawal ekkk???

aniswany said...

x pena lg pegi pangkor..huhu

deqnoor said...

syoknye... Dn suka pergi bercuti tepi pantai tp takut air so duduk tengok kt beranda je. hee....

Asrul "iLham" Sany said...

kumpul reramai best kannn :D

nabilah_2908 said...

best la kan..sambil kurus..sambil bercuti.. ;)

msredcheesecake said...

asal kursus je makan tak hengat kan?hhee... belajar tak ni?

[sutera kasih] said...

bila la nk smpai pulau pangkor huhu

Aishah Jahirah said...

syoknye...berkurun sudah akak tak pergi pantai.heheee

hanaahmad said...

kali pertama dan terakhir aku pergi sana adalah pada hari keluarga pejabat ayah aku beberapa tahun lepas. memang syok, rasa nak pergi lagi. :)

SHAHZEE said...

eh tempat kita kursus sama la ira:)

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails