.Awesome Blogger.

Tuesday, October 30, 2012

.Tat Buah-buahan @ Fruit Tart.



Salam, entry terakhir untuk bulan oktober..curi masa ni update huhu..p

Resepi untuk Tat Buah-buahan @ Fruit Tart..


Bahan untuk Pastry ( Shell ) :
125 gm mentega / margerin ( Boleh agak-agak )
1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
240 gm tepung gandum ( Boleh agak-agak huu )

Bahan untuk Custard Filling(inti):-
2 cawan susu segar ( Gooday ke HL ke anythings )
4 sudu tepung kastard ( Ira guna Nona )
1/2 cawan gula halus
( Boleh buat 40 biji tat sederhana, kalau nak buat sikit bahagi 2 yea )

Hiasan :
Buah Strawberi, anggur dan kiwi ( Terpulang nak guna buah jenis apa ) - Potong ikut suka hati


Cara-cara
Untuk membuat pastry / shell :
Masukkan mentega/marjerin dan telur dan pukul sebati. Selepas itu masukkan tepung. 
Gaul hingga membentuk doh. Pastikan doh tak lekat kat tangan tu maksudnya dah okay dah. 
Tekankan doh tadi ke dalam bekas/acuan shell tart. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit.
Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.

Untuk membuat custard filling:
Masukkan susu segar, tepung kastard, gula ke dalam periuk. 
Masakkan atas api sederhana. 
Kacau sentiasa supaya tak berketul2 dan tunggu sehingga pekat dan tutup api.

Sudukan filling kastard ke dalam acuan shell / pastry tu ikut suka nak banyak mana. 
Seeloknya penuh shell tu dan hias dengan buah-buahan segar :)


Resepi asal dari website My Resepi tapi Ira banyak adjust untuk buat paling simple..
Macam tak letak telur utk filling custard tu sbb rs macam tak perlu je. 
Alhamdulillah rasanya sedap dan mendapat pujian dr ramai orang. 
Korang boleh cuba Insya-Allah menjadi..:D

sumber asal : Myresipi

 Close Up :)


Kena cuba sebab sedapp..hehee..papai! see u when i see u :D





15 comments:

Leeya Hezlin said...

sedapnya..
nanti bawak mai sabah k..hehehe ^^

Telor Power said...

dah buat kena la beri kawan2 merasa. baru boleh komen hehehehe

lagi bagus kalau pos ke mari

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

rajin betui uols ni
ai suker tart
but dah lama x bikin since on diet lagik...nangesss

HeNRieTTa JoSe said...

yummy....xsabar nak buat bila dah bli oven nnti....tpi nak try BCT dulu....hehehe....

Ujie said...

Meriahnya!
Akak nak cuba mkn je..cuba buat kurang rajin..^__^

Ibu Lala said...

meriahnye nampak buah buahan tu. dah lama x buat...

Bulan Syurga Firdausi said...

toberi :D

Tukang Karut said...

ermm... yummmy...

Puan Kutu said...

sedapnya.ada buah2 segar plak.mmg mabeles..tabik spring!

cerita best said...

wahhhh sedap nya nk kit

chemay said...

sedapnyaaaaa
omnomnonnomm

Batu Adventure said...

kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

misz aisya said...

hye awok! first time singgah cni. comel lah belog awok! suka :)

mama aini said...

ehem..nak sikit !!..

MOHD said...

Dok sedap tengok saje..kene hidang dengab teh o laici ni..hahaha

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails