.Awesome Blogger.

Friday, January 6, 2012

.Jangan terliur!;p.




salam semua.. :)

sorry...Ira sibuk sikit 2-3 hari ni..;p..sibuk kat dapur..

malas nak cakap banyak..korang sendiri tahu Ira bosan kan duduk rumah..

jadinya ni je la yang boleh dibuat kot..wuuuu :(

sebenarnya Ira tak pandai masak tau!maluuu..=______=...korang jangan la puji Ira..memang tak pandai pon tapi rajin nak mencuba.....sekarang ni cuba belajar masak dan cuba resepi yang tengok macam sedap jee..;p..ikutkan boleh je masak tapi dulu dulu tu tak berapa suka masuk dapur + selalu kena komplain kalau masak...jadi hati tu tak berapa nak lekat kat dapur tu..wuuu..masuk dapur pon time cuti je..duduk asrama kan jadi semua benda beli je..jadinya skill memasak tu tak berapa nak ada la kat Ira ni....asas tu tahu..masak simple boleh..tapi yang gulai selalu fail...saya insan yang lemah..ngeee ;p

puding ni Ira buat rabu petang yang lalu..


PUDING BANDUNG HARUM MANIS

Bahan-bahan:
1 bungkus agar-agar serbuk ~10 gram
1 tin susu cair + air ~ jadikan 1 liter
Gula ~ ikut manis
perisa sirap ros
1 biji telur
1/2 st esen vanila

Cara:
1. Pukul telur + esen vanila, jgn terlalu kembang & ketepikan.
2. Masukkan susu dan air dalam periuk dan taburkan agar2 serbuk. Kacau2kan sebentar hingga agar2 larut dan panaskan atas dapur hingga mendidih.
3. Kemudian masukkan beberapa titik perisa sirap ros dan kacau.
4. Perlahankan api dan tuangkan telur tadi, biarkan mendidih dan bolehlah dimasukkan ke dalam acuan.
5. Biarkan sejuk dan beku , kemudian masukkan dalam peti ais. Keluarkan bila siap utk dihidang. Enak di makan sejuk.

kredit to : Blog Sofea


cupcake coklat ni pula petang semalam .. :)..siapa ingat Ira pernah buat vanilla cupcake tu haa sama je...resipinya boleh tengok SINI, cuma Ira tukar susu segar tu jadi susu coklat + serbuk koko sikit..


topping yang Ira beli instant tu kali ni tak jadi pula....mungkin sebab dah nak habis..tak mahu pekat..jadinya bentuk tak jadi..boleh buat macam kat gambar bawah ni je..sedih..=______=


1 kotak tu bagi 'si dia'..dia dtg rumah semalam + kami keluar ke IOI Mall settlekan hal broadband..


jangan terliur tau!


psss : Ira akan BW malam ni..tunggu ea..

psss lagi : entry ni patut publish semalam tapi dah penat..


74 comments:

Eera Shera said...

comelnye puding ngan cupcake tu..nak jugak ;)

J.Syazwana said...

bestnya !
teringin nak buat cupcake tapi tak reti. haha !
untung lah si dia. hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

saja ea tnjuk cupcake comel ni.

fadh leyanie said...

orang kata,sesiapa yang rajin mencuba lama-lama dia akan jadi pro..:P

khairul akmal bin azman said...

baguslah..
bulan puasa
le
bukak gerai kueh

aReLaN said...

macam tu nye gambar konfem la terliur.hahaha...nak pandai masak kena la slalu praktis.mne tau nnt kot2 leh masuk masterchef kn. :p

Ila Aqilah said...

takde skill masak? tipulah..ni macam-macam ha..terliur! hehe..bebile rajin nak gak try puding ni :)

nabilah_2908 said...

wah..seronoknya jadi Si Dia...hari tu dapat makan cheese tart...kali ni cup cake pulak..hehe... :)

miss Fyqa said...

amboi ira..semua nampak sedapp.. nyum2.. lepas ni kena cuba lah.. fyqa pun dah 2 hari test masak kek coklat je.. heee.. ~

aLia said...

rajinnya kak ira!!!
mcm sedap tu...

Mya said...

oke terliur gakssss -_-

Asrul "iLham" Sany said...

ok, skrng gak sy gi kedai kek beli kek! hahhaa

mama aini said...

wah pandainya JI buat kuih..terliur mama tgk puding bandung yg colour pink gitu !!..cupcake pun membuat mama telan air liur..hu2x..kalau rumah mama dekat dgn rumah JI bolih mama minta sikit..he2x..

Bulan Syurga Firdausi said...

ya Allah.......mmmm pandainye die........cantik...tgk je pn da terpegun..mintak ckit hehehe bertuah la si dia :)

Miss Nadya said...

sedapnyer..:)

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

mencuba lama2 pro la....akak jrg try buat kuih,kek dan sewaktu dgnnya.ari tu buat apam pun xmenjadi terlebih apa tah..kui3

tieykah said...

aish!

terliur!

dill said...

ira, dari dulu dill tunggu makanan dari ira ni. hihi

p/s: ape name lagu b/ground blog ira ni ye?

dill.

Ujie said...

menarik je yg kaler hijau tu..ceria pulak!

kalau dah kerap buat, mahir la ira kat dapur tu.

nur farahin binti sulaiman said...

waahhhhhh.. pandai akak buat.. farah kuih raya pandai la.. hehehe..

p/s--->PEEWWIITT..spe si dia akak tue..^_^ untung la..

~SaL IjOu~ said...

da tunjuk ckp jgn terliur..mana bley camni..dush2!! haha~ =p

p/s:hmm, tu la..blom lagi~ =/

FarhanaLicious said...

Wahh.. at least menjadi jugak puding nya. best nya.

Original CikTeddy said...

untungnya kalo jd suami ira..haha

Leeya Hezlin said...

amboi2..
rajinnya dia..
akak suka juga buat cupcake..
tapi bila kat sabah ni,xdapat pun nak buat..
tunggu balik semenanjung dulu..
hehehehe..

p/s : post la kat akak..haha

ZORA said...

tak pandai masak ke??
perghhh tgk mcm expert je...sedap gle tgk puding yg kaler pink huhuhh...

Ungu Violet said...

rajinnyee dia...mintak skett..hihihi

aLya maNip said...

okea..sedang terliur..haha
ni yg wa alya x sabar nk balik umh ni..nk masak2 gak..hihi

CekbOlat-bOlat said...

wahh.. comelnyeee.. sedap plak tu.. siyesly cm biase adek akak yg bolat ni trliurr..

pssstt: lagu ni bestt !one day nnti adk nk buat cupcake ngan akak =)

Nurul ain said...

ok... dah terliur... :p

miss Fyqa said...

ohh gitu ke?. alaa.. malu nk ckp .. thn ni dah 22 thn.. :D *tp xnak ngaku tua.. :P

aRa ❤ aFiq™ said...

da mmg terliur ni.. na kne p umah kak ira 1x.. pas2 suh akak msk ntok ara.. hehe..btw , comey la kotak cupcake yg akak bg kt si dia.. hee

Saddila said...

wooooww ! cantiknya . nampak suci gila . hehee .
rajinnya kak ira buat . hantar depan rumah i , please . hehee

Teenager Housemaid said...

sis, buat saya lapar tgh2 malam ni..hehe..
sedapnya!!!!!

nabila azmi said...

sy mmg tringin nk buat cupcake ni sume..huuu....sedapnyeeee

semutsengal said...

aku tengah kenyang ni, so tak terliur.


LALALLAALLALALA

sitinuraffizza said...

perhhh! hebat nye dy bt pastry. pasni boleh lah masuk masterchef season 2 eh. yummy!! bl la fza nk rs ira masak ni......

Ibu Lala said...

Sedapnye....

Nisa Greennnpanda said...

isy..sy t'liur lak.. nk sket ira..hehe...

ahsfantasy24 said...

comelnya!
mesti sedapkan, hee nak! ;)

Latest post: sayang sambil lewa?

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ira dah buat akak terliur..nak cikit.. :)

Iffah Afeefah said...

akak sjk duk rumah rajin msk

eh nk posting da kan? mintak mne?

Ezad Skytech said...

nampak macam sedap je ni....heee..

#tak salah nak mencuba kan...kena belajar slow2 la...hee~

Tukang Karut said...

nampak macam sedap...

Miss Nadya said...

buat banner on9

http://mybannermaker.com/

p/s :: hehe..masa mula2 je kene modal besar..:)

msredcheesecake said...

Da terliur da pun... Hheee.... Rajin masak....

Mishter Izwän said...

terer nye dyer, nk tempah boleh. huhuhu

feel free to visit me at speechless009.blogspot.com

KaK LimAh Si SupiR said...

ye..kaklimah p0n dh terliur

Papa Mifz said...

meh pos kan sikit...

BENA said...

ira2 . bena kan nak sangat belajar buat cupcake ni tau . kalau lah dekat umah ada aven kan bes . ni ade microwae jerrr . huk huk huk

Puan Kutu said...

wah mmg rajin anak dara sorang nie.hehe..

puding tu decorationnya mak ai.hehe..

cupcake yg comel..colour yg attractive!

soooooour said...

untunglah si dia dpt cupcake....=.=

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rajinnyer buat pudding
mcm2 jenis menu kat sini ngeeee

AinsHa=) said...

argghhh, sedapnya... terliur disini^^

shahrazali said...

emmmm....x kira la...nk terliur jgk... hehehe....

Nelly The Strange said...

nampak lazat !!!!

Rtp Farra Arisha said...

kesemuanya sangat menyelerakan untuk dimakan serta-merta. wanna eat some of those...:)

kajaharuna said...

tak kira.. nak berliur jugak!

MiszMaryaNe said...

untungla si dia asek dpt mkn kek free je, hehe,

ira!! msti nebesss kn nk tnggu ptg isnin, hehehe..=P

teyn teyn said...

kecur dah ni .. gulp~

MaYa MustWany said...

kalau fav mas,sure terliur.nyum3.hihi

saffiya_aleesya @ echa said...

suka tengok puding tu..pink comeiii jer

ZORA said...

dtg nak komen ag la...hehehhee

ciK LyndaWawa said...

mak ai..pink nye.........

kim heeruul said...

perhhh..
tengah terliur siot.. hahaha

Cikgu Ma said...

waaa...prepare nak jd isteri yea..hehe..

akak x pndai masak puding bagai, sebab x suka makan...jd x minat nak blajar buat..

oh blogger

Ct Aja said...

sedapnye............

PinQib said...

xpenah rase buttercream.. rase dia macam aising biasa ke?? hehe.. comel je bentuk puding =) memang bab masak, pakarr

aimie amalina said...

huwaaaaa
ni dh lulus ni
hehehehe
sume nmpak bess :))

Norlida Ramli said...

cute giler!!!!
terliur sudahhhh :p

Anak Wak Mail said...

woww..terliur giler ni..

suka yg kaler hijau tu..:)

Jue said...

Aku seyes jeles org yg pndi msk neh. Lbh2 lg yg pndi wat pudingg, cupcakes, cakes etc sbb aku err x reti msk haha
Dulu waktu serumah ngan hanie, aku slalu jd assistant dia je haha xpun jd tukang rasa hihi

Hanie_Dew said...

amaran ko tak bekesan. aku terliur tgk. esp puding tu. aku suke mende lembut ni. bak sini semua.dulu mas aserumah dgn jua kuih yg paling seng tapi susah buat kuih sagu kelapa tu. asal buat lembik.asal buat lembik. hahaha..

sue zainun said...

ishhh mana plak xpandai..tu haaa macam2 msknya..kalo ikutkan akak ni lagilah..hurmm hampehh..huhu..rasanya ira pandai masak lg dr akak..

KhaiRin - anies said...

kalau da tayang tu wajib memeberi..heheheh

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails