.Awesome Blogger.

Saturday, June 2, 2012

.Kek Lapis Choco Horlick :).




Salam semua :)

Ceh ramai je tahu Ira nak baking apa kan..heee yelah mana tak nya..muka Ira ni kalau tak kek, mesti cupcake..kalau tak pon puding..tak pon muffin..hihi..tu je yang suka..;p..eh siap ada yang teka biskut lagi..tunggu raya nanti baru Ira buat biskut yea..haha 

Ira buat Kek Lapis Choco Horlick..inspirasi dari blog Kak Ayu yang jauhhhh di Jepun tu..kalau K.Ayu boleh buat, mesti Ira boleh juga..haha..even tak cantik macam K.Ayu punya tapi rasanya yummy...aci kan puji air tangan diri sendiri..hihi..tapi memang sedap..mak Ira suruh buat lagi sebab katanya sikit..=.=

Kek Lapis Choco Horlick

Bahan-Bahan 
250g mentega tulen
1/2 cawan gula halus ( Ira guna gula perang hihi )
5 biji telur gred A ( Ira guna 3 biji gred B..hihi )
1/2 tin susu pekat manis ( K.ayu letak suku, Ira letak kurang sikit dr 1/2 cwn ) 
70g horlicks- 1/2 cawan
30g serbuk koko ( K.ayu letak 3sudu, Ira agak2..hehe )
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan tepung hongkong/gandum (K.ayu guna tepung gandum, Ira guna tepung HK)

Cara-Cara
 1. Panaskan kukusan terlebih dahulu.(pastikan tutup ketika memanaskan pengukus) dan gris loyang dengan mentega dan lapikkan kertas minyak. ( Ira guna kertas A4..haha..lupa nak beli kertas minyak =.= )
 2. Pukul mentega dan gula halus sampai berkrim
 3. Masukkan telur satu persatu. (Masuk sebiji,pukul sebati baru tambah sebiji lagi)
 4. Masukkan pula esen vanila dan gaul sebati. Masukkan susu pekat dan tepung hongkong sedikit demi sedikit sambil digaul rata.(jika menggunakan mixer,pastikan guna speed paling perlahan
 5. Gaul sebati menggunakan senduk dan bahagi 2 bahagian
Bahagian 1 masukkan horlicks,kacau sebati dan warnakan kuning. Bahagian 2 pula masukkan serbuk koko dan kacau sebati.
 6. Pastikan pengukus sudah mendidih sebelum mula mengukus.. Kukuslah berselang seli warna sehingga habis.. setiap lapisan mengambil masa 6 minit (bergantung kuat atau perlahannya api dapur).

7. Tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus untuk mengelakkan air kukusan menitis di atas kek.
8. Kukus selama setengah jam lagi selepas kukusan terakhir.

Resipi copy from : Blog Lady Chenta @ K.Ayu

Dah tengok resepi?nak tengok gambar kek lapis Ira pulak ek?huhu..jangan kutuk..saya budak baru belajar..haha..1st time buat kek lapis :)


Lapis2 tak berapa cantik sebab tersalah bajet adunan horlick ngan koko tu..haha ;p..tak sama banyak last2 adunan horlick je terlebih..kuikui..jadilah camtu...;p..siap ada ruang2 udara..hihi..nanti 2nd try Ira buat lagi dan tunjuk rupa yang cantik tu ( harap-harap lah )..

Rasanya sedappppppp..haha aci tak puji sendiri?tapi memang sedap laa..mcm rasa kek lapis sarawak yang cadbury pon ada..;p..cuba la..dijamin sedap..cuma kurangkan susu sbb nanti jadi manisssss ;)


Papai!


Promosi : Jom add online shop Ira 'Juliet's Scarf' di facebook untuk membeli renda baby roses yang boleh dijahit pada tudung seperti fesyen terkini tuuu :)




47 comments:

Leeya Hezlin said...

Sedapnya la kek tu..
Nanti akak balik sana boleh p umah ira rasa cake..ahaha..
Hilang stres study time2 ni tgk kek ira..

Boni JLL3 said...

ira! tulun poskan kat saya boleh>nammpak sedap ler..hehehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Clap clap clap yeahhhhh sedappppp kan
Mmg terangkattttt habes
1st time try buat anak Dara jd ni Kira ok sgt la
Nnt dh tahu kt mana kurang blh improve lg
Masak gini la but don't give up
Ni calOn menantu pilihan ni ngeeee

CiK FizA said...

wahhh~ nampak sedap la kak ira ! Nyummmyy ^___*


**nak kena try jugak nie. hee

nur farahin binti sulaiman said...

heheh.. cntik la tue akak.. farah x suka sgt wt kek.. tp makan boleh la.. farah suka wat kuih raya n masak je.. hehehe..

nur farahin binti sulaiman said...

hehe.. cantik kek tue..

Chuu Muqhlis said...

ooo ni projek dia hehehe., cm bole try je., kukus je sng hehe

Iffah Afeefah said...

kire okela

untuk bgner kak

lom try wt lg

Hafizin Jamil said...

nak sikit ira..aha

Tukang Karut said...

kalau buat betul betul boleh lawan kek lapis dayang salhah ni...

Asmara said...

Congrats! Menjadi jugak. Yg penting sedap dan boleh dimakan! :p

Cik TeN10 said...

jom buka bakery la ira.. kita jad bisnes partner.. hahahh berangan je keje fatin lately :D

♥ sitifarhana ♥ said...

fehhh..mantap meletuf...bkn takat utk makan sdri, boleh buat bisnes jugak ni..hehe

Pondok Usang said...

hai cikgu.. mesti sedap itu kek..

Mr.Clive said...

waaaa cik iraa kita buat comeback with a blast laaa!hehehe suka sukaaa!

ahsfantasy24 said...

bila tengah lapar ni,
rasa macam entry ni mendera lak, huhu~

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tengok gambar jer dah tau kesedapan kek ni...nak cikit.. :-)

Qu azniza ;) said...

rajinnya!!ira

Mishter Izwän said...

rajin plak awk buat kek lapis ni yerr . hntar la ruma sy siket

Woofer Storm said...

bila nak bgi sy rasa kek awak?awk kan reti buat kek..hehehee

slmt ptg..

Ujie said...

akak kalau kek2 ni rajin sikit..biskut2 mmg malas. leceh.
tapi sbb segan, blm penah publish kat blog lagi.

dulu dh try resepi piza Ira, resepi yg ni kalau rajin pasti akak try.

HeNRieTTa JoSe said...

Yummy...terliur la plak...

Cikgu Ma said...

akak x pandai buat kek...hehe..

gadisBunga said...

sungguh indah rupa kek lapis tuh.

rasa dia mesti indah jugak kan?

♥ Cmª shIemª ♥ said...

menjadi jugak tu..
nak3...! :)

Bulan Syurga Firdausi said...

mmm awk3...pe kate awk buatkan anta kt sy heee ;)

Izara4eva™ said...

masuk blog kak ira ni mmg penuh dgn terapi ntok perut.. haha

Mr.Clive said...

salam isnin cik iraaaa! :)

msredcheesecake said...

Siyesli... Gambar tu nampak sedap sgt....

Telor Power said...

dah bulih buat kek utk dijual pada bazar ramadhan nanti dah ni

shahrazali said...

wahhhhhhhh..nmpk sedap la ira....tp rasa x tau la cmne...hehe...

hantar shah alam sket...hehehe...teringin nk rasa...hehe..

nuyui a.k.a miss YUI said...

menarik ni..ok,masuk draft,,hihi.

khaifaiz said...

buat x pandai... tp makan memang pandai... hehehe

ELFarahin said...

http://sujuelfarahin.blogspot.com/2012/06/segmen-hey-aku-blogger.html

Saya tag, sis! :)

Asrul "iLham" Sany said...

siap wat bisnes lagi... tahniah :D

ikaa sharin said...

mak aiii , terliur gua tengok kek niii .

#err , maap . gua terfollow blog ohsem lu .

Cik Yatt said...

nak..! sila pos sini..haha

chemay said...

teringin nak merasa air tangan ira ni.
nampak sedap2 je semua tauu.
tapi taktau la bila dapat merasa.
:'(

azizah :) said...

sedapnya kek ira! nyum2

Hanie Dew said...

ala...nak jugak..nnt ko buat jemput aku dtg umah ko tau. aku dah tau umah ko katner...hahahaha.....

mama aini said...

terliur mama tgk kek tu..thanks share resepi ni..

amna said...

assalam, sis
rajinya dia buat kek.. mesti sedapkan :)

Aishah Jahirah said...

rajinnya ira ni....memang rajin mencuba resepi..untung la buah ati ira...hehehe

Chuu Muqhlis said...

smlm chuu try buat kek ni., x bape jadi la., cm bminyak jadinye :(

aLya maNip said...

mggu depan da start cuti..boleh la balik cuba resepi ni..hehe

CekbOlat-bOlat said...

perghh terbaik kak..

ms teyn teyn said...

awww.. nmpk sdp.. nak try wat sempena besday my mum. tq

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails