.Awesome Blogger.

Thursday, December 1, 2011

. Rama-rama cantik.


salam semua..

tadi ada rama-rama kat depan rumah Ira..rama-rama tu terbang kat bahagian porch kereta tapi tak masuk dalam rumah...cantik tau...hee...lepas tu mak Ira cakap kalau ada rama-rama terbang kat rumah kita kan...maksudnya ada orang nak datang rumah tu...pernah dengar tak orang tua-tua cakap macam tu??

Ira tiba-tiba terfikir..kalau dalam dalam Bahasa Inggeris kan, rama-rama adalah 'butterfly'...kupu-kupu?info dr blogger dill kupu-kupu adalah 'moth' okee..heee..thankss dear for the info.. :)


cantik kan rama-rama ini?

ehh apa beza kupu-kupu dengan rama-rama yea??

rupa-rupanya perbezaan rama-rama dengan kupu-kupu adalah dari segi fizikal utama iaitu pada sesungutnya. Kebanyakan rama-rama mempunyai sesungut berfilamen yang langsing dan berbentuk belantan di hujungnya. Sesungut kupu-kupu pula lebih berbulu. Perbezaan lain adalah kupu-kupu akan merentangkan sayapnya apabila berehat, sementara rama-rama sayapnya terlipat tegak di atas tubuh pada waktu berehat. Kebanyakan rama-rama aktif pada siang hari dan oleh itu berwarna-warni, manakala kupu-kupu aktif pada malam hari dan tertarik kepada cahaya lampu.

kredit : SINI

ehemmm..siapa perasan Ira ada senaraikan list 'Jalan-jalan dengan Ira' dan 'Main masak-masak dengan Ira' ? Nanti kalau ada nak bercuti ke tempat yang Ira dah review tu, bolehlah tengok..kebanyakannya Ira ada bagi tips :).. lepas tu kalau yang nak mencuba resipi yang Ira dah cuba tu pon boleh..hee..tapi baru sikit je la..hihihi..;p..Insya-Allah nanti makin bertambah..heee


psss : Waa dengar kata movie 'Ombak Rindu' best+wajib bawa tisu ek? Ira tak dapat tengok lagiii..frustt ni..wuwuwuwu..ehemmm...terima kasih semua yang wish 'Good Luck' dan doakan Ira untuk temuduga minggu depan...




50 comments:

Bulan Syurga Firdaus said...

mmm cantik nye

nuyui a.k.a miss YUI said...

itu bezanya ea..hehe..

bru tau..sedih kan..

Juliet_iRa~" said...

@Bulan Syurga Firdaus ;
cantik kan? subhanallah..:)



@nuyui a.k.a miss YUI;
hehehe...jgn sedih..Ira pon baru tahu sebab google tadi..kekeke

Lea Isnawi said...

haaa..ada org nak masu minang lettew =b

Wanie said...

ehhh wanie ingat kupu2 yg tak lawa tu?butterfly la kan rama2 tu..pening lak..haha

syahirooAhmad said...

:) macehh.. tak pernah terpikir lak ape bezanye kupu2 n rama2. nice info cik.

Cik TeN10 said...

kalau tak silap rama-rama berwarna warni and lg cantik berbanding kupu-kupu.. benar ke tidak wallahualam.. ngeee

good luck utk interview nt ea.. :) praktis depan cermin.. ngee ;p

Iffah Afeefah said...

erk xcek kat rerame lak

susa nk bezakan

aiEz said...

aie suka ambil gambar rama2,xtau kenapa tp memang suka tgk rama2...kalau ira dtg ke hutan lipur kuala woh,perak tempat kolam air panas ada banyak rama2,kat entri lama aie ada tunjuk pasal rama2 ni...hee

Bulan Syurga Firdaus said...

yup dr sekecil makhluk smpai la yg besar smua nya ade kecantikan tsendiri :)

ღ Nurrul said...

hehehe... rama-rama dn kupu-kupu , rama-rama lagi cantik.. setuju tak ? ? :)

*semoga success dlm interview :D

ikatankasihku said...

cantik!

whitecappuccino said...

memang dulu kalau rama2 terbang kat rumah orang tua2 kata ada orang nak datang rumah..tunggu la jugak hehe

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

sampai skrang kalau nampak rama2 dlm umh mesti ckp:ada org nak dtg ni....kebetulan setiap kali mesti ada org datang....tp xley percaya nanti jd syirikkan.hehee
ombak rindu tu ramai yg ckp best,teringin n berniat gak nk tgk tp xtertengok lg.
sempat lg nak prepare apa2 utk tebiu nanti...semoga berjaya.:)

amranaiman said...

hobi menangkap rama2 =P

msredcheesecake said...

Rama-rama lagi cantik dari kupu-kupu....

KizZ said...

WAH siap ada lampu eh rupanya..Baru Kiz tau..

♛RaRa♛ said...

ombak rindu :(( saya pon frust sgt sbb tgh exam,xdpt nak tgk >,< apapon all da best untuk interview nanti :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

baru akak tau..
akak sangka kupu kupu&rama rama sama jer selama nie..huhu..

neesa_jun said...

waa..info baru...dlu ingat camni ja...yg warna2 tu rama2..yg warna coklat tu kupu2...but urs lagi scientific...thanks for sharing!

cik ika said...

rama2 lgi cnteq..

p/s : gud luck tok temuduga

missSenget said...

rasa nye da byk kali bc beza rama2 ngn kupu2..

tp xpenah lekat kt kepala..


kalo jumpa, ikut sedap mulut je nk sebut apa..

kehkehkeh...


yg kenal kupu2 mlm...rama2 mlm xpenah jumpa lg.. :P

eLL said...

baru tahu ada beza,
ahaks.

Hanie_Dew said...

ooo..patut la ada peribahasa kupu kupu malam. eh peribahasa ke tu.
pegi butterfly farm baaaaaanyak rama rama dan kupu kupup dalam tu.

bagus la ko wat review tmpt jalan jalan tu. senang aku nak gi memana refer situ je. review ko bole tahan detail jugak la.

nur anis said...

saya memang tak tau beza kupu-kupu dengan rama-rama. semua panggil rama-rama je..heeee..

~izan~ said...

betul dik,mak akak pun selalu kata,ada org nk dtg rumah kalau rama2 masuk hehe...sekadar suka2 je kan..jgn percaya plak kang lain plak jadinya hehe...

akak follow sini,tq singgah blog akak!~

miss Fyqa said...

Ohh. lain eh.. hehe.

Lps ni leh la cuba resepi2 ira.. :)

Breakfast Yummy2..

starzieti said...

cantiknyeee !

gudluck ! :D

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh itu ke bezanya kupu-kupu dgn rama-rama...bg akak senang je nk bezakan.. yg cantik rama-rama yg huduh kupu-kupu mcm kupu-kupu malam errr

QueeN TerataI said...

sis mmg suka rama2... hehehehe

Asrul "iLham" Sany said...

sebenarnya kupu-kupu itu adalah butterfly iaitu spesis serangga yang cantik serta sayap berwarna-warni. kupu-kupu aktif pada waktu siang

sementara rama-rama adalah spesis serangga yang mempunyai sayap berwarna sekata dan digelarkan sebagai moth dalam bahasa Inggeris. Spesis ini aktif pada waktu malam.

cik wanie Lovela (CWL) said...

kupu2 ke rama2..confuse buterfly> adui hehehhe

dill said...

hai ira!!

kupu-kupu digelar 'moth' dalam bahasa inggeris.

rama-rama digelar butterfly.

perbezaan ketara boleh kite lihat dari warna kepak keduanya :)

dill blum tgk cite ombak rindu lagi. kalau novel dah lame khatam beberape tahun lepas.

dill.

Juliet_iRa~" said...

@ Asrul "iLham" Sany and dill ;

which 1 yang betul ni?haha..;p...korang ckp benda yang bercanggah ni...heee....ira confuseeeee...

dill said...

ira, boleh tgk gambar2 'moth' & 'butterfly' kat google image. you can find the differences.

*A'i'S dear, terbalik penjelasan tu :)

dill.

Juliet_iRa~" said...

@ dill ;

oke dear...thankss :)

Asrul "iLham" Sany said...

ntah ar, editor sy yg cakap pasal benda ni ms baca ur blog tadi...

maybe dill betul kot..hahaha

sy pasal action figures + kasut + ais krim + kanak2 sy expert ar

:D

Juliet_iRa~" said...

@ Asrul "iLham" Sany;

haha..okee..dill betul kot..awk pnya terbalik..;p..tp betul da tu..hehehe..

ais krim pon expert?hahaha..dasyat2...;p

munna said...

baru tahu perbezaan kupu2 dan rama2... selama ni kak munna ingatkan yg berbeza cuma pada size je

BENA said...

bena pun kalo kupu2 ke rama2 ke masuk umah. cepat2 cakap eh esok de orang datang minang kakak yahooo . sekali kene marah. HAHAHAHA ;)




# ehhh , bena pun nak tengok ombak rinduuuuuuu . nak nages dalam wayang jugakk ;)

ciK LyndaWawa said...

petanda ada org nak merisik kot..hehehe=]

Anak Wak Mail said...

kupu2 tu yang kaler coklat kan??macam xmeriah sangat ek kaler dia??

erk..nape ramai sangat org nak tengok ombak rindu??

Mya said...

cantikkk =)

Kazman & Sue said...

bagus info kupu-kupu dengan rama-rama tu... tapi ada satu persamaan juga iaitu dua2x cantik di pandang.... heeee3x

ieyza afieyna said...

aah.. pnah gak dgr org tua2 ckp mcm tu.. ade org nk dtg.. hee..


p/s: esok nk g tgk ombak rindu.. tak sbr nye.. hee

soooooour said...

kupu2 selalunya x warna warni..warna gelap2 je..

Run Away said...

memang cantik...mcm2 wana kan..;d

Puan Kutu said...

sangat suka rama2..cantik.

obaru tau bezanya dengan kupu2..

Tapak Kaki said...

aku rilek je jawab kat budak-budak yang rerama dengan kekupu sama je.. baru sekarang tahu ada beza.haha..

Mizz ErMa said...

laa, yeke? sy ingatkan rama2 dgn kupu2 tu sama aje..hehe

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails