.Awesome Blogger.

Thursday, December 1, 2011

. Jantung berdegup kencang! .




salam semua..

wuwuwuu...jantung Ira memang berdegup kencang sekarang ni..

semuanya disebabkan...

TEMUDUGA SPP ( Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran ) yang bakal Ira hadapi pada 8 Disember 2011 ni..

oke semua dah tau kan, Ira bakal guru (Insya-Allah) lepasan salah sebuah Institut Pendidikan Guru (dahulunya dikenali sebagai Maktab Perguruan) di Malaysia ni..??jadinya di Facebook, ada satu group khas (yang tertera di gambar bawah ni) untuk bakal-bakal guru 1 batch Ira (bulan Januari, tahun 2008) untuk berdiskusi (ehemmm), berkongsi nota, berkongsi soalan spot (wajib..hee) dan beramah mesra..;p....psss : rasanya baru-baru ni ada yang berkenalan dan bertemu 'jodoh' juga dalam kalangan kami ni..heee


oke...yang membuatkan jantung Ira terpaksa pam darah yang lebih adalah kerana ada di antara rakan 1 batch Ira ni dah selamat ditemuduga dah..jadinya, mereka pon berkongsi pengalaman tu di group kami tu... Ira pon baca dan banyak soalan yang tak terjangkau dek akal Ira ni!!! lantas membuatkan jantung Ira berdegup kencang sebab Ira tak study lagiiiii...huuu..antaranya :

nampak tak? Kalau tak nampak, soalan yang ditanya ialah :

1. Apa itu globalisasi dan borderless?
2. Siapa yang bekerja di ladang kelapa sawit?
3. Apa itu modal insan?
4. Di mana Lembah Silikon Malaysia?

yang soalan tiga atas tu Ira tak kisah sangat (walaupun macam perlu ke?huu )...tapi soalan no. 4 yang membuat Ira TAK terkata! ada ke lembah silikon kat Malaysia??? tak pernah dengarrrr pon...korang tau ke? ke Ira sorang yang tak tahu??huuu.. Lebuh Silikon Ira tahu la..huhuhu

buat yang tak tahu dan Ira pon baru tahu.. lembah silikon ni memang tak ada di Malaysia...ianya di California, AS...kat Malaysia ni ianya sinonim dengan lingkungan area Cyberjaya, Putrajaya dan kawasan Kuala Lumpur yang dikenali sebagai Koridor Raya Multimedia (MSC) yang bermaksud kawasan yang mempunyai jaringan komunikasi dan multimedia tanpa sempadan..kiranya kawasan yang mengaplikasikan ICT la... ( betulkan Ira kalau salah yea.. )

Ira dah google...rupanya isu masih baru lagi dan ada di Berita Harian Online ni..

nampaknya Ira kena banyak membaca lagi...wuuuu...doakan Ira dapat panel yang 'baik hati' dan tak tanya soalan yang Ira tak tahu...+_________+

bye!


psss: mood gi Penang dah ke laut ..

69 comments:

Kakzakie said...

Soalan yg nak menguji minda bakal guru yg pastinya akan berhadapan dgn murid-murid yg kian cerdik sekarang nie...

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah,berdebar la kan..

good luck tau ira!

Hashikin Fuhairah said...

all the best ^^

nur anis said...

goodluck dear...:)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

wee kalau nk kena interview mmg gigil lah ira..tp ira masih fresh..bnykkan baca paper dan majalah yg mendatangkan hasil..moga pengetahuan am bertambah..jd cikgu kan kena serba tahu..tu psl soklannya menduga akal fikiran sungguh..


gud luck ya ira..akak doakan ira berjaya :)

eLL said...

gudlak cikgu
:P

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Semoga dipermudahkan Ira..
All the best.. ^_^

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

mak aaaaiii...susahnye soklan..hubby sis haritu temuduga takdelah sesusah tu..cume tanye blaja mane, pastu depa ckp "ala..korang dah kompem dpt tempat..takyah temuduga beria."
apaka.. =__="

dhiera said...

bagus jugak soalan macam ni. menguji tahap pengetahuan guru-guru yg bakal jadi pendidik kepada anak harapan bangsa akan datang. (eceh, ayat~)

::Wardatul Shauqah:: said...

soalan aras bape ni??lalalala
all da besh yaa...n selamat msuk sem bru ..taun depan...heee ^^

dwaty said...

semoga berjaya.... soklan tu saya tak bleh jawab... hehehe

cik wanie Lovela (CWL) said...

gudluck yang

dhiera said...

ira, lupe nak bagitahu. sekarang dah tak tinggal dekat klang. tinggal dekat tanjung malim. huhu. amar dekat shah alam lag~

ieyza afieyna said...

mcm susah je..

gudluck ye... :)

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

semoga ira dapt penemuduga yg tak berkira sangat.....gud luck ye ira..:)

Saiazuan said...

hmm brita skrng semua pasal politik je

wan nurul hezrina said...

pape pun sis semoga mencapai aper yang sis nak2=)gud luck kay=)

dill said...

ira bace ttg isu semasa ya. pastikan amik tau.

NKRA kene master gak. MBMMBI satu lagi.

dill.

neesa_jun said...

waa....all the best!..buat prepation baik2 ya....insyaAllah...ira akan berjaya..amin...

Kazman & Sue said...

kami doakan semoga ira berjaya...aminnnnnnnn

Anak Wak Mail said...

I.Allah..ira boleh buat..;)

banyakkan membaca..haha,,say suh org membaca,,saya ni macam rajin sangat baca!..:P

Asrul "iLham" Sany said...

congrat... nanti dh jadi cikgu sile beli novel sy ye muahahaha

khairul akmal bin azman said...

bagi hujah2 power nye!
i know u can do it

Sha. N. said...

Gud luck cikguuu...=)

lieynanilaz said...

all the best!!...

Liyana Zahim said...

Eeee seriaunye interview cmni.. Neway all da best ok.. Bce doa bnyk2.. :)

nur adilah said...

good luck^^all the best:))

BENA said...

serius seriusss seriussssss ! bena tak suka jawab2 soalan fakta. hahahaha ;)

Ardini Humaira said...

semoga dapat panel yang baik hati, amin :)

Nurul ain said...

waaaa... bakal cikgu.. :) gudluck ira...

sitinuraffizza said...

goodlux!! fuhhh ~ tba2 fza lak rs neves. sbb nk jd ckgu nnt, mst kne gini gak! HAHA

penjajah minda said...

semoga lulus jadi cikgu.nanti mengajar jangan memain lak.hehe

izaFiza said...

halamak.kalau sy pon sure xknal la mane silikon tu sume..

btw..gud luck dear..wish u best of luck.=)

munna said...

good luck utk temuduga tu ye dik...insyaALLAH dapat hadapinya dgn tenang

wak gelas said...

wak pon tak sukak kena soklan jugakkk... eeeeE wak dh datang niii nk komen kkomennnn...

Lea Isnawi said...

mak aih s0klannya mcm susah.
tak suka interbiu!
tkde pengalaman interbiu lagi ni
huhu

apa apapun, gud luck taw iRA

all da best:)

YNA said...

yna pun kelu lidah nk menjawab kt cnie, ahaha

tp guru mmg perlu diuji sbb mereka yg menjadi pendidik :)

cik Kartun said...

macam tu erk?? susah gak nak jadi cikgu nie..
cita2 ku mula berb0lak balik huhuhu :D

Mya said...

gudluk tau... all d best wishes:)

QueeN TerataI said...

soalan mmg mencabar yela.. skrg ni murid2 semakin pintar so cikgu kenalah lebih pintar dari murid2kan.. semoga berjaya!

Juliet_iRa~" said...

@ to all bloggers :

Thankss for the wishh :D

hamzah ian said...

kalau aku lah mesti gagap.. haha.. btw, gud luck okeh

ikatankasihku said...

Bakal cikgu comel...
akak doakan semuanya di permudahkan, ..
selawat banyak2 nanti.. :)

tieykah said...

gudluck dear!:)

ciK LyndaWawa said...

good luck ira!!!=]

~SaL IjOu~ said...

mmg tesl pun..kpli tesl..huhu~
kite da lepas da interview spp..sblm abes aritu..tp skrg ok compare dgn batch dulu, interview sorang..skrg ni group..kalo ada yg x tau..group ley back up..kite kene tanya pasal 'merekayasa', human capital, beza integrasi & integriti, masalah disiplin,berapa org menteri wanita dlm Malaysia..n yg lain x igt..
mungkin akan ada group yg ckp senang, tp ada gak group yg keluar2 je sume muke pucat..jeng2

best if luck ye!~
study jgn x study~ ;)

aRa ❤ aFiq™ said...

soalan yg d tnye leh pengsan mdgr nye... huhu.. da la ta amek taw isu semasa..

Mizz ErMa said...

wah, kalo sy pon sy berdebar jgak..hehehe pape pon, gud luck okeh! buat yg terbaek..=)

jemarisuri said...

gud luck juliet,
temuduga kat kompleks B ke?.

tahniah cikgu. hehe

soooooour said...

pengetahuan am..cg2 mmg perlu banyak membaca..bl anak murid bertanya nnt..sng jwb...berusaha!

Miss Purple Ungu said...

gud luck ye ira :)

rara pinkmafia said...

gud luck darlings.moga semua berjalan lancar.

sleeping_maniac90 said...

bapak ar soklan dia..
haha..
mmrlukan pngtahuan y mluas..

IZNIE said...

good luck yaa :)

♥e'in♥ said...

good luck cikgu! hehe..

Saddila said...

good luck kakak ira :)

CikGu Ma said...

takutnya...akak thn depan kena SPP...(j-QAF) =)

eB ezrin said...

lapangkan fikiran. insyallah ok tuh. sajer jek drg nk psycho :)

Iffah Afeefah said...

sgt berdebar

cayokkk

Iffah Afeefah said...

sgt berdebar

cayokkk

Hanie_Dew said...

Bwaah..soalan tu sume saye xleh jwb cikgu.bole online kt hp x tem temuduga.bole bukak uncle google!hehehe.

Gudluck 4 ur intvw.all the best!

Wanie said...

ade 7 hari je lagi ira..study betol2 ok :) good luck ye..

*jalan2 jugak ira, cari balik mood tu..hehe

aiEz said...

ira,gd luck ye...buat yg terbaik,insyaAllah semuanya berjalan lancar..^^

ღ Nurrul said...

good LUCK DEAR :)

ღ Nurrul said...

good LUCK DEAR :)

Bulan Syurga Firdaus said...

smge bjaya ye :)
p/s : ira, "awak" yg sy maksudkn dlm entry wish birthday tu da setahun tinggalkn sy....

Run Away said...

good luck ya...;d

Tapak Kaki said...

bagus jugak ada group khas macam ni kat facebook.. soalan tu memang kbkk habis.hahaha..kbkk la sangat

Kazen said...

good luck semoga dpt apa yg diimpikan :)

Entri Terkini | Rambut panjang, pendek mana lebih kacak?

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails