.Awesome Blogger.

Sunday, December 18, 2011

. Shhh secret .




salam semua..

kadang-kala kita ada satu rahsia..

rahsia itu tidak memalukan tetapi melukakan hati kita..

luka itu mungkin hadir dalam jangka masa tidak berapa lama namun ianya tetap menyakitkan..

dan kita juga kadang-kala meluahkan rahsia tersebut pada orang yang kita tidak pernah bersua muka dengannya walaupun pernah mendengar suaranya..


sebab apa?

sebab kita rasa selesa, rasa percaya, rasa dihormati, rasa dia akan memahami..

bukan simpati..

kalau kita meluahkan pada orang yang tahu situasi sebenar, rasa simpati mereka akan membuak-buak..

sedangkan kita tidak memerlukan simpati itu..

tapi bila orang yang kita percaya itu melukakan hati kita dengan perkara-perkara yang bukan berpunca dari kita malahan kita tiada satu salah pun padanya?

abaikan dia?

masih percayakan dia?


pss : kalau anda?


sila berfikir dengan sedalam2nya sebelum meluahkan sesuatu..heee ;p...entry ni sengaja nak anda semua berfikir...ini tiada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang telah tiada *tetibe..;p*


53 comments:

zOeY zAu YaH said...

better jgn citer kt sape2 pun..=)

Cik TeN10 said...

oohh situasi meluahkan perasaan pada org yg tak kenal ni penah terjadi antara kiter dgn en bf kiter tau.. last2 jadi selesa sbb dia sgt memahami.. pastu terus terpaut.. sedar tak sedar dh 5 tahun berkenalan.. tp secara rasminya sbg ehem2 baru setahun.. :)

emm.. kalau sy, bergantung pada seteruk mana keadaan tu.. kalau hati sy terluka sgt sy bawak diri je.. mcm kes dgn ex sy.. :)

Tukang Karut said...

abaikan...

dill said...

bergantung pada keadaan. emosi ni tak dapat dijangka kan

dill.

~SaL IjOu~ said...

terlalu sukar utk meletakkan kepercayaan kpd sesiapa skrg ni..~hmm

Ungu Violet said...

hmmm...dia kena buktikan utk buat kita percaya kpd dia semula...

jgn terus beri dia peluang...kena buat dia terfikir...jgn sewenang2nya hendak melukakan hati seseorg...

luka kat hati w/pun dh hilang...tetap tinggalkan parut dia taw...hihi..:)

Nurul ain said...

kalau pertama kali, baik diam & terus percayakan dia.. ****tapi seelok-eloknya slowtalk :)

**dulu ain pernah stay puchong... eheeee

Jue said...

Hoho aku phm pe ko cuba smpikan. Mmg ssh nak cr org kita pcaya utk simpan rahsia kita beb. Tp kkdg mmg btul gak bab kita lg slesa ckp ngan seseorg yg lg kekdg kita x bape rapat

Jue said...

Eh lupe jwb soalan ko lah! Haha..nenek aku x stay ngan aku. Dia br smpi hr jumaat hr tu ngan sis in law aku. Aku stay ngan family aku kat kl ni =) yg psl umah kdua kat melaka tu sbb kazen aku kat sana. Tu yg slalu p sana hihi

Cik TeN10 said...

resepi cheesecake? ok2.. nt fatin letak kt blog ea.. :)

sbb dulu kite tak suka biology and chemistry.. maka terjebaklah ke dunia engineering.. si dia hujubg tahun ni tauliah.. next year start keje.. boleh je nk guide ira jejalan sini.. fatin pn kaki jalan jugak.. haha ;p

orite.. nk terjah !! ngeee :D

~SaL IjOu~ said...

yg akak maksudkan lam perenggan pertama entry tu, bila kita nampak seseorang tu, ada feel mcm x suke dia..bukan sbb muka dia sombong..tp mmg ada satu perasaan x suka tgk dia..heheh..igtkan akak je penah alami mcm tu, kwn2 akak pun penah..padahal org tu xde salah ape pun..haha~

AinsHa=( said...

kalau saya, saya cite kat orang yang kita kenal tapi tak pernah bersua muka. ^^

miss Fyqa said...

macam mana eh?. perlukan masa utk pulihkan hati.. nk percaya atau x terpulang.. err.xyah percaya 100% ehee...

acheeqa farhana said...

luahkanla sesuatu pd org yang benar2 kite percayai :)

CekbOlat-bOlat said...

tak terfikir la pulak =,="

psss : dh smpai dh cupcake tuh =P

kim heeruul said...

kalau gua,gua kwan,tp gua takkan cerita pekara yg tidak sepatut nya kpd dia.
btw,gua tak tgk cite tu. gua tgk cite alvin ..hihi

khairul akmal bin azman said...

siapakah gerangn org yg sudi jadi pendengar 2?

Asrul "iLham" Sany said...

sy percaya kat kesayangan sy je orang lain sy tak suka cerita soal peribadi. hohoho

btw, background ms sy wat entri ke penang tu sebenarnya kembar sy, bukan kesayangan. kesayangan sy tak bg letak gambar kt blog :D

mama aini said...

salam JI..mama pulak lbh percayakan blog !!..ha2x..bolih gitu?..mama meluahkan rasa diblog..org tak kenal mama..jadi senang nak diluahkan..hu2x..mama pula rasa sakit bila org kepercayaan melukakan hati mama !!!..

ILA HonEyBuNNy said...

ila cuba untuk berfikir...

ada benarnya....;)

Ida Ramadhani said...

kadang2 luah sesuatu pd seseorang itu perlu :) tp kena tgk la pada tempt ngn situasi :)

Sha. N. said...

Mungkin abaikan je kot.
Tapi lepas ni tak boleh nak percaya pada dia lagi.
hehehe

Cikgu Ma said...

saya jua hidup dengan suatu rahsia yg menyakitkan dan memalukan...

massiz said...

nak percaya pastu...cam err,leyh pcaya ag ke ek??...

anyway...rahsia ttp rahsia..anda dipercayai sbb tu owg b'crta...jgn khianati kpercayaan owg thadap anda...:)
nice entri..wat kita b'fikir ckit...:)

Ila Aqilah said...

betul..tak semua tempat sesuai untuk meluahkan semuanya..thee

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

kdg2 mmg lebih selesa luahkan kt org yg kita xpnh jumpa...tp bergantng la apa maslah dan rahsianya...;)
p/s:promoter tu chinese...sah2 lah putih dr akak..huhuu

ikatankasihku said...

hi ira,,,,.......
happy jer akak baca n3 ni..hehe

Woofer Storm said...

mgkn kdg kala bila berbicara dgn orang yang tak dikenali kita merasa lebih selamat.selamat dari penipuan andai jika orang yang kita kenal itu membocor rahsia kita..

#sy duduk menyewa je kt puchong..kat apartment beringin..duk flat je mampu^^

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bagi akak..akak akan sukar utk percaya lg dgn org yg sebegini...

KaK LimAh Si SupiR said...

penah jd mcm ni kt kaklimah..terlalu percaya sehingga xpenah menyedari yg dye telah lame menipu =_=

Miss Volvo said...

rahsia itu milik aku :P

diana said...

kiranya macam dia sengaja cari pasal la ye??
dia cipta satu kesalahan yang bukan
dari kita..macam tu???


itu maknanya dia
rapat dengan kita sebab nak kan sesuatu bila pasti yang dia tak kan dapat mula la dia guna cara kotor nak bermusuh dengan kita..

rasanya mungkin dia anggap kita tak de apa2 keuntungan pada dia kot..

fathiahRAIHANA said...

hmmm taktau nk bg pndpat cena sbnaqnya , hee -,-


tapi tak pyah la smpai abaikan org tu kan ? cuma mgkin lepas ni kprcayaan kita dah smkin kurang la dgn dia :)

Nurul Iman Rosman said...

hmm,
kalau jadikat iman,

iman still boleh je berkawan dengan dia, cume susah nak pcayekan dia lagi.

lebih baik simpan sahaje rahsia tu

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

2-3 kali akak baca nk selami maksud ira..


tp akak rs kalau dh namanya rahsia baik rahsiakan je trus..sbb once kita dh cerita pd seseorang ianya bukan rahsia lg..


bak kt CT nurhaliza..biarlah rahsia shhh

ahsfantasy24 said...

Rahsia tu kalau nak diluahkan,
biarlah kepada yang betul-betul amanah,
bimbang akan terjerat diri.

btw, rahsia tu kadang2 perlu :)

Latest Post:
1. Yang kau kahwin tu, kau pernah kahwin sebelum ni?
2. Lupakan cinta lama. Kau boleh?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai pernah jadi...
sakit sangat
rasa until now still teringat
even ckp maaf but if teringat blk mesti sedey uwaaaa

cik ika said...

orang rapat dgn kita lah orang yg pling bahaya..:)

nuyui a.k.a miss YUI said...

xslh beri peluang..

mgkin ada peluang kedua tp mgkin tidak ketiga.. ^__^

Cik TeN10 said...

a`ah.. askar..

nt da keje ok la.. :) kite plan nk g korea next year.. insyaAllah.. pastu bila2 baik mesia nak singgah singapore jap.. ngee :) berangan lg.. haha

dhiera said...

klo kita abaikan, adakah tanda kita cuba lari dari masalah padahal masalah tu bukan berpunca dari kita?

Asrul "iLham" Sany said...

gi Penang dengan Bas sb sy malas nak drive, kat sana ronda2 ngan bas n jalan kaki je ar, baru feel tourist hahhaa

kembar sy masih kurus sb tu muka nampak cam tak sama, sebab sy dulu kurus cam die, skerang je membesar bagai johan hahaha

J.Syazwana said...

hmmm entah la.
susah jugak kan.
tapi kalau saya bagi saya sikit masa untuk sesuaikan diri.
mungkin boleh beri peluang kedua kan :)

soooooour said...

lelaki tabah sering dipersalahkan...haissssh...

Original CikTeddy said...

depends..tp mmg susah dh nk prcaya..hmm~

cik dh umukan pmenang brainstroming corner tu^_^

Ujie said...

lebih baik luah pada Allah, suami, kertas...
takut salah luah, cerita kita yg tersebar.

gadisBunga said...

ppl always mistaken our 'need for someone to listen' dgn 'simpati' kan?

kdg2, perbuatan bersimpati tu adalah annoying. for me.

wahida said...

lain mcm n3 ko ni..

nabilah_2908 said...

rahsia kita lebih selamat bersama 'stranger ' :)

tp kena pastikan la yg dia betul2 stranger...takde kaitan dgn kawan2 or saudara mara kita... :)

kalau sy....boleh berbaik semula..tp percaya jangan sekali... :)

eLL said...

saya simpan rahsia sebab kesiankan orang tu kalau dia teraib sebab rahsia terbongkar...

Mizz ErMa said...

hm..kdg2, sy rela pendamkan aje kalo perkara tersebut terlalu personal..T-T

ainz said...

sy penah alami situasi camni...kami masih berkawan..tapi sy dah jarang meluahkan ape yang terbuku di hati padanya..mungkin sebab taknak pisang berbuah 2kali..hurmm...

Puan Kutu said...

biarlah rahsia trus menjadi rahsia klu takut kecewa..:)

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails