.Awesome Blogger.

Friday, September 17, 2010

. Sudah updateee..hee .



loadinggggg...sila tunggu..heee


salam n hye semua..eh jap2..ada cameraman amik gamba Ira ni..heee...ni pon br dpt update blog di musim raya ni..sori da lama xupdate..mls nk ckp bebanyak..yg penting tuan pnya blog yg kat gambar kat bwh ni nak ucapkan slmt hari raya aidilfitri wat semua blogger..sori kalo korang dah dtg cni tapi Ira xgi blog korang..serius xsempat...huu...nt Ira gi yea..heee....


ehem2...hee..semalam 'kwn' Ira datang umah..so menu ala2 spesial skit la..haha..xlah spesial mn tp rasa2 macam rmai kot yang xtau menu yg bawah ni..sape tau??haa kalo xtau meh Ira bgtau..mak Ira masak pulut dalam periuk kera...tau tak??menu ini adalah makanan org melaka...tapi xsemua org melaka tau jga..Ira pon xpasti menu ni asalnya dr mana..haha..jom la tengok gamba...cekidaout!


ni la sarung periuk kera...penah jumpa?yg kat hutan tu...

mak Ira n along ngah masukkan pulut n santan dalam sarung tu..

ni la bahan2 yang diperlukan...pulut yang dah dibasuh bersih n campur ngan santan yg diletak sedikit garam...then masukkan dalam sarung tu...

ni rupa sarung periuk kera yang dah dimasukkan beras pulut n santan..beras pulut letak separuh je sbb nt masak dia kembang kan..mcm masak nasi gak..

ni rupa bila da masak..gamba ni cari kat En google...Ira lupa nak snap semalam..huhu..tapi mcm tu la rupa dia..

close up..hee

kalo nak makan koyakkan je sarung dia...sarung ni macam daun cuma bentuk periuk kera laa..

so korang penah jumpa x sebelum ni??hee..mgkin ada yang penah n ada juga yg x kan..pulut periuk kera ni lbh kurang macam lemang laa..tapi nak msknya xla selama mcm lemang..ianya dikukus je.....kalo nak rasa meh la jemput datang umah Ira...weee...

5 comments:

eliana_adnand said...

first tyme tgk n denga.. hehe
tp nmpak cam sedap.. bdw, samat hari ry dear! ;)

affizza said...

siapakah gerangan 'kawan' itu??? hihihi

iRa~" said...

eliana : haa tu la rmai yg xtau..hee..rasa dia mcm lemang cuma xda kerak je sbb bukan bakar..hee..selamat hari raya gak cyg!hee..jemput dtg umah..:)

fiza : heee..sudah gaharu cendana pula..sambung2..toink2...:P

intanurulfateha said...

1st time sis tgk!

iRa~" said...

sis intan : tu la..rmai yg xtau..hee

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails