.Awesome Blogger.

Tuesday, January 19, 2010

. Risau lah .



bila kita derma darah..

ada side effect tak???

contohnya macam berat makin naik ke..

mudah pitam ke..

ada tak??

share with me please..

:))



12 comments:

Nadya ©™ said...

Tade pape la..Berat makin naik tu mungkin ada la..tapi sikit sangat..Sebab biasanya lepas derma darah tu,badan akan bekerja keras untuk menggantikan balik darah yang telah didermakan tu..So,selera makan tu lebih sikit dari biasa..Sebab tu kita gain weight..

Yang kes pitam tu pulak akan terjadi kalau kita tak makan secukupnya sebelum derma darah..If semua prosedur dipatuhi,insyaALLAH tade side effect apa² =]

Nadya ©™ said...

Sebenarnya derma darah ni tak bagi side effect apa² kalau kita patuhi semua prosedur..
Lepas kita derma darah,badan akan bekerja keras untuk menggantikan darah yang telah didermakan tu..Jadi selera makan tu akan bertambah..Mb sebab tu la kita gain weight kot..tapi tak banyak mana pun..

Yang pasal kes pitam tu pulak hanya kan terjadi kalau kita tak makan secukupnya sebelum & selepas menderma darah..So,make sure makan b4 menderma darah tu..insyaALLAH takkan pitam..

..nOj.. said...

xde kot... xpenah lg derma darah. gile takut :p tp org ckp xde efek ape2 pun. lg kte derma, lg sehat badan tau. try la derma (suh org pandai tp diri sendiri xmo huhuh)

L@n@ said...

tengok org kot.. kite xde ape2 pung!!...

lotikus disarimankan said...

konpom
berat badan naik
hehehe
tak la
saya time derma darah berat badan ckup2 mkn ke 45kg.skunk 60kg..omaigod!!omaigod!!!

tapi my fren
derma darah
dia jd kurus

mungkin sebab saya kurus,derma darah jadi gemuk
dia chubby,derma darah jd slim
aicehhhhhhh

affizza said...

lain2 xtau kcuali, gemuk. ira nk gemuk ye? 2 yg nk g drma drh?? hihi

Rie said...

Xde ape pun rasanya setakat ni.. Orang selalu kata badan akan naik klu derma darah ni.. tp saya sama jer... tp yg bestnya dapat makanan dan minuman percuma selepas menderma =)

Fiq said...

mana ada. dongeng jer semua tu.

iRa~" said...

nadya , lana, rie n fiq : okies..thx 4 da info!

iRa~" said...

fiza : aah..nak gemuk ckit..tp xnk gemuk byk..haha

lotikus : yeke??nape camtu plak??haha..bdn u naik sbb derma drh?serius?

noj : heeee..biasala tu..dulu sy takot gak..

^nad!ya^ said...

iraaa.....dah derma ke blomm?amacam??eheh...sakit x???
nadiya penah derma 3 kali...seme kat mktab.....~
lame2 gian nk menderma.....seronok..mul2 jerk cuak....:p

iRa~" said...

nadiya : ira xleh derma la aritu..huhu..
sedih2..lain kali la kot..hekhek..
yeke??bagus2..hehe

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails