.Awesome Blogger.

Sunday, April 12, 2009

. Muzium Anatomi .


Muzium Anatomi..

actually entry ni da lama..

tp xsmpt nak upload..huhu..

sowi u all baca cte yg da agak "basi"..

but 4 me is a quite interesting...nak tau nape??

truskan membaca yea..=)

28 Mac 2009, sabtu..

my class,pismp pk2 n pk1 menjejaki UKM kampus Kuala Lumpur untuk ke Muzium Anatomi..actually me pon da tslh fhm..ms ngah discuss psl lawatan akademik ni lecturer ckp g HUKM..so mind set da set owhh gi hukm kat cheras la ni..tp tgk2 ble da smpai...aik???ni bkn cheras...tp tgh2 bndar KL...pelik gak..tp after diterangkan baru la tau keadaan yg sbnr..

yg harunya pengerusi lawatan pon igtkan kan HUKM...huhu..sbbnya yg uruskan lcturer jab PJ...Tn HJ Zulhisham...sbb every year our institut mmg akan arrangekan dgn pgwai dr UKM ni utk student IPPM Degree Sem 3 yg ambil subjek Anatomi & Fisiologi..mmg ianya mnjadi antara lawatan akademik yang wajib bagi kami..suka xsuka, nak ke xnak, takut ke xtakut kena gi gak..huhu...

so ble kena kat owg2 yg ala2 penakut+mind set suka pk bkn2 ( me la owgnye tu..hukhuk )..rasa cam berat je nak gi..dgn keadaan keihatan yg ms tu kurang sihat mmg rasa xnk gi kalo bley..tp tpksa...ape nk wat..

so around pkul 8 ktowang btolak dr melaka ke KL..agak lambat gak la sebab ktowang singgah sebentar di R&R Seremban...nampak plak ramai2 kat ctu..rupe2nya semua nk gi PWTC...huhu...makcik2 tu plak ckp ni pon nak gi PWTC gak ke..dgn ktowang yg pakai baju batik..mn x nye kan...then ktowang pusing2 kat KL ngan jammed agi..smpai UKM dalam pukul 11..

diperkenalkan ngan pegawai kat sn..En Fairuz a.k.a abg fairuz ( die yg suh panggil ,hehe ), Cik Din..nama penuh xtau..huhu...smpai2 je bkumpul dalam muzium anatomi n kami diberi taklimat serba sedikit mengenai muzium ni..mula2 nk masuk tu cuak gak la..huhu..

after diberi taklimat kami pon dibenarkan melihat2 item2/organ2 manusia yg ada di dalam jar ( balang ) yang telah diawet...woahhh...mcm2 organ ada...dr yg lelaki hinggala ppuan..hehe...lengkap, tepat n padat...keh3...disebabkan kami smua ppuan...so xla malu sgt..( minta maaf la yea kaum lelaki )....yg sedihnya kami xdibenarkan utk ambil gambar bsama organ2 tu sebab ianya berkaitan dengan struktur tubuh manusia..so jika bahan2 sedemikian dipaparkan secara terbuka, mungkin akan ada pihak2 yg akan kurang senang..sensitif..jadinya kami hanya snap2 pic2 kami je la yea...

mcm2 organ la yg dpt ditengok..ape yg pasti mmg cukup lengkap...smuanya adalah asli, original n tubuh bdn manusia yg asal...huhu...n ada juga struktur tubuh kanak2 yg berumur 13 tahun yg meninggal disebabkan sakit yg telah diawet dari hujung kaki hingga hujung kepala...n ianya diletakkan tergantung di bahagian hadapan dgn menggunakan tmpt pggantung yg dikhaskan...tp organ2 di dalamnya sudah dikeluarkan jadinya ianya hanyalah rangka yg digantungkan...kami smpat pgg2 rangka tu...mula2 takut tp memikirkan ini adalah peluang keemasan yg seharusnya tidak ptt disia2kan...aku ngan berani x beraninya pegang gak rangka tu..agak keras tp lembut gak..camne tu??tp yg pasti ianya telah diawet dan Cik Din ada menerangkan tentang proses utk mengawet kanak2 tersebut...jangka masa utk menyiapkannya adalah kira2 1 minggu..

yg paling menyentuh hati..pabila aku ke ruangan yg menempatkan janin/organ2 yg bkaitan ngan bayi..aku terkesima bila melihatkan janin yg berusia 2 bln sebenarnya sudah cukup sifatnya...dlu aku mengandaikan janin yg berusia sedemikian masih lagi merupakan seketul daging yg masih belum berbentuk menjadi organ..malangnya ape yg aku ketahui selama ini adalah tidak tepat n aku melihat sendiri di mana seawal usia 2 bln, janin sudah berubah menjadi manusia yg lengkap dengan sifat2nya...patutla ms2 camtu janin dah tak dibenarkan utk digugurkan...now i know..huhu..

untuk pengetahuan semua...semua organ2, struktur tubuh badan manusia yg digunakan/ diambil untuk dijadikan item2 yg berada di dalam muzium ini adalah orang bukan Islam..dan ianya adalah masyarakat Malaysia sendiri..dan bukannya diimport dr negara2 luar..


paling mengharukan...terdapat bayi yang telah diawet dan dimasukkan ke dalam balang yg dijadikan bahan pameran di muzium berkenaan adalah merupakan bayi yang menunggu masa utk dilahirkan...sebagai seorang ppuan yang mempunyai naluri keibuan, aku terasa seperti bayi tu sangat kasihan n kalo bley diputarkan balik..mungkin aku akan menyelamatkan bayi berkenaan supaya ia dpt dilahirkan ke dunia ni..ecececeh...tp btl2..sgt menyentuh hati..

nak tau x kenapa bayi tu xdpt dilahirkan??sebenarnya ianya merupakan bayi kepada sepasang suami isteri bukan Islam...ibu bayi berkenaan sedang sarat mengandung n hanya menunggu hari untuk melahirkan bayi tersebut...1 hari...malang tidak berbau...terjadilah kemalangan jalan raya ke kemalangan lain ke xdpt dipastikan di mana ibu bayi tersebut mati di tempat kejadian n bayi berkenaan lemas di dalam kandungan n xdpt diselamatkan..ayah bayi tersebut yg merupakan suami kepada isteri yg sedang sarat mengandung yang telah terlibat dgn kemalangan tersebut tidak mahu mengebumikan bayi tersebut bersama-sama isterinya..mungkin pdnye bayi tersebut membw nasib malang ( suwei kalo owg cina ckp )..maka bayi tersebut diserahkan kepada pihak UKM untuk dijadikan antara bahan ilmiah utk muzium anatomi ini..kesian x??huhu...

tu la antara kisah2 yg agak menarik yg dpt diambil sebagai pengalaman sms lawatan ke muzium anatomi..pic2 yg sempat di snap adalah seperti berikut :

sebelum balik..yg tgh2 tu la En Fairuz...di kiri skali adalah 2 orang pensyarah pengiring kami..Puan Rohaya & En Abu Bakar

my classmates...

posing itu perlu..haha...

so until we meet again..+_+

2 comments:

♥♥me ~ cik sara said...

owh..andai kamoo ke HUKM pasti suda bertemu..
ehe~ my fwen admitted to HUKM recently..hari2 sy pengunjung ttp..ngee

NaDhiRaH~" said...

cik sara~
tu la..hehe...skali tsalah fhm daa..keke..
yeke??yg asma tu ek??
so how's her??more better??

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails