.Awesome Blogger.

Sunday, February 26, 2012

.Anak Manja.




Salam dan selamat pagi ahad.. :)

Setelah genap sebulan 10 hari (26 Feb 2012) Ira bergelar seorang guru permulaan (guru yang baru menamatkan pengajian) terdapat satu gelaran yang agak mencuit rasa yang mana Ira digelar sebagai anak manja..


Ira digelar anak manja oleh beberapa orang guru di sini..antara puncanya ialah :

1. Ira masih dihantar dan diambil dari sekolah oleh ayah Ira..heeee :D
2. Ira tidak mahu menyewa rumah bersama guru baru yang lain...
3. Ira menggunakan gelaran 'adik' semasa bercakap dengan ayah Ira di talian...
4. Gaya Ira yang dikatakan memang kelihatan manja..(tak tahu yang mana)..


Sebab-sebab munasabah kenapa punca di atas berlaku adalah :


1. Ira tiada kereta sendiri..=____=..(semasa entry ini ditaip)..kereta yang ada di rumah digunakan oleh tuan punya masing-masing...tambahan lagi..Ira takut drive kereta manual + kereta besar..huu..kereta kecil + automatik masih belum diperoleh..:)
2. Jarak rumah Ira dengan sekolah walaupun orang kata jauh..tapi Ira rasa Ira mampu nak berulang..heee..30 minit tak la jauh sangat kan?selang satu bandar je..hee..Lagipun mak Ira tak bagi Ira dok rumah sewa..camne?;p
3. Ada guru lain terdengar Ira berbual dengan ayah Ira di talian..tertangkap!gelaran 'adik' memang digunakan sejak Ira kecil lagi...sebab Ira adalah anak kedua daripada dua orang adik beradik..
4. Tak dapat dinyatakan kenapa..tak tahu tengok gaya sendiri..=____=



Natijahnya..Ira selalu diusik oleh mereka..=____=....bila Ira melawan dan akan terdiam bila malas nak layan usikan tu...Ira selalu dilabel "merajuk la tu" dengan iringan gelak ketawa..:D..tu kira manja ke ek??

korang anak manja juga tak?;p


Pss : Hidup ni penuh dengan tekanan...pandai-pandai cari jalan supaya tak tertekan dan ditekan..cara paling mujarab..ketawa..:)

75 comments:

sitinuraffizza said...

HAHA. sm je kte ira. kl ira sbb ank bongsu, kl fza sbb fzalah ank sulung, fzalah ank bongsu perempuan. xd lain dh. kan sepasang je adik beradik. HEHE. dh bsr stil berebut ank patung, merajuk, manje2, ngade2 pun ada. :P
tp nk bt cmne, bestlah. nk apapun, dpt. #Eh. HAHA
xtaulah bl nak hilang perangai gini. fza tkt tyme nak kawen nnt je. skali prents stil anggp ank dara dy kecik lg, ada kang yg xle kawen lg. Kesian bkl suami. Kuikui ~

sea_lavender said...

lebih kurang la plak kte ni~~ heee..
ayah kte masih bawa kte g mne2 walaupn da de lesen.. lagi2 nek motor die nk kt belakng je ble kte bawa~~ =)

Cik TeN10 said...

Xpe la.. Apa salahnya manja ngn mak ayah sdri kn?.. =)

Emm kdg2 org ckp kita mnja dr perlakuan dan sikap kita..fatin pn penah diperkatakan mcm tu.. Tp bila pikir balik celah mana mnja pun taktau.. So fatin assume manja ni satu yg subjektif mcm cantik jugak.. Hihi

Nana said...

hehe..anak manja best kot...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Anak bongsu mestilah manja.. :)

Puan Kutu said...

akk tak manja rasanya.tp en suami mmg manja.smp dh besar panjang n dh kawen n ada anak pun semua benda nak report dekat abah.haha..

TiraPengemis said...

be happy owez yer ira =)

nur adilah said...

comel apa jadi anak manja :)

Zakaria's daughter said...

no no no.
kawan kawan serta cousin2 serta macik pacik gelarkan sy anak ayah.
hewhew.

taktau kenapa.

hurmmm , same goes here sis.
tak berani bawak kete besar even auto pung. hari tuh bwk kete volvo ayah rase macam tak bergerak kete tuh.

♥e'in♥ said...

alolololo.. anak ayah ea.. :)

Mishter Izwän said...

cikgu, background sudah tukar ka.?

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hehehe jauhi tekanan, dekati kegembiraan ;)

KaK LimAh Si SupiR said...

kaklimah xmanja tp bile dh bongsu org pasti akn label sbg anak manje =_=

CekbOlat-bOlat said...

ececehh.. akak manje.. aw aw

zOeY zAu YaH said...

hai cikgu manja hihihi

aRa ❤ aFiq™ said...

alala.. akak anak manje eh.. sje nak manje ngn ayah an sblom akak kawen.. hehe

Bulan Syurga Firdausi said...

btuah sape bakal miliki ira sbgai pelengkap hidup si "dia" :)

Mizz ErMa said...

0o0o..cikgu ira anak bongsu rupanya..org cakap, anak bongsu mmg mnja kan? hihihi

tiefazatie said...

ala..dorang jeles la tue..haha..comel pe jd manja?

Telor Power said...

hahahaha tu semua nak bergurau saja tu....

lantaklah depa nak kata manja atau apa pun...
janji kita tak kacau dan sakitkan hati org sudah bagus.

Ct Aja said...

ahhahaha... xpe, janji bahagiakan...kikikikiki

fathiahRAIHANA said...

Hahahaa comel aje dah beso beso pun dok kena usik lagi :P

manje eh akak ni ? kantoi laaa :P:P

ada pnglaman jugak cmni taw akak, hee. at least akak mmg bongsu, ana sulung pun org ckp manja --" Hahaha. depa cakap gaya tak macam anak tunggal aje.

O CIKTEDDY said...

hee..sweet la kak ira ni..besar2 pon pnggl adik lg..^_^

Cikgu Ma said...

bestnya skolah dekat rumah...

hassy chan said...

haha...
bese la tuh..
org suka mengusik..

Asmara said...

mesti comel dan manja. :D

cinta siswi said...

alolo.. comelnya..hikhik.. adik..lalala.. ~~

#siswi ade berderet adik.. tp org ckp siswi ank bongsu.. cmne la tuh..hihi

emy zulaiha said...

haha lebih kurg lah kite ira..tp emy anak ke4 dr 5.kire bukan bongsu. emy rase mcm biase je kan.hehe :) tp rase mcm cute je org ckp kite manje..kan? haha ;p

LeeyaFiy said...

Anak bongsu mestilah manja. Samelah kita,hee.. ;)

chemay said...

chemay tak manja.
chemay cool.
hehe
:)

ZORA said...

bgus ape jdi anak mnje..:P

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

gegurl selalu terlebey manja
ai dulu pong gituew gak even bukan anak bongsu...tap manja mengalahkan adek ngeeeee

nazirah said...

hee biasalah tu normal la tu kan.. actually tu bkn manja kot.. sbb nye ibu bapa awk mst riso psl awak, so tak yah pedulikan kalau org len nak kata kt mnje ke ape... just be yourself.. the way you are.. kte anak sulung kdg2 kte manjew gak..ngan mak ayah kte.. huhu ..

nabila azmi said...

hai2 ....lamenyeeee xsinggah sini..xsempat plak..huhu..

bes x jadi cikgu??ank murid nakal x..hehe..

manje erk2...emm..tangok dri muke tu..ade dah dy nye..hehe...

rindu !!..hehe..=)=)tc tau

Aishah Jahirah said...

hahaa..akak pun selalu dianggap anak manja sbb ank bongsu, mak akk panggil akak adik...tapi sebenrnya tak la manja melampau pun...kan2...hehee mesti sama kes ni.org kdg2 nak usik n gurau2 tp kdg2 bengang jugak sebab melampau...huhuu.senyum aje la...;p

p/s:bb 1msia ok je...celcom custmr service tu yg slh fkta n over konpiden...owh ye ke ira...xde pulak akak privatekan blog...haha dia main cak2 kot..

acheeqa farhana said...

aloloo so sweet cikgu ira...mmg anak bongsu beseny manja la..hehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

ira anak manja yg berdikari..oklah tu..


kalau diaorang kutuk-kutuk ira senyum jer :)


nnt penat diaorang x usik dah

J.Syazwana said...

same lah kite.
dah besar pon still family panggil adik. walaupon ade 3 adik lagi kat bawah. hehehehe

Ujie said...

adik ipar akak pun dipanggil 'adik'.
dah kawin pun. sbb dia anak bongsu.

akak manja dgn suami..dgn org lain jd tegas & garang sikit. ^__^

Papa Mifz said...

manja yer...bagus2...hehe

Finaz Jaafar said...

hahah saya pun orang selalu kata manja padahal biasa je pun..nape entah

Ezad Skytech said...

hee...biasa la tu ira...jgn dilayankan sgt kalau ada yg usik2 tu..senyum je..hee~

Hanim Irsyad said...

hehe. akak memang manje pown!! :)

Mak Su said...

manja jugak kot , tapi tak de sapa perasan sebab macam tak manja. aahahaha

dhiera said...

akak macam ada perasan viva dekat umah ira. ingat kan ira puye sebab ari tu ira tanya mana satu kereta yang best~ (kalau tak silap, tu entri ira). tak pe la ira. biarla apa orang nak cakap pun. kita tak boleh nak tutup mulut dorang kan~

MaYa MustWany said...

hihihi manja tuh ok je..rmai kata manja semua org leh trima..tpi klu gedik tuh wat org annoying kan..

hahaha,mas pun dri kecik until now pun abah yg hntr..g keje,exam tggu smpai abiz,intrvew..smua abah..hihihi..klu abah xdpt,fmly mas.hihihi..mas de adik,tpi mas dmnja kn coz adik lbih cool.hahaha.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hehehe anak manja~

Nelly The Strange said...

wah , anak manja !
:)

ciK LyndaWawa said...

hai cikgu manja...saya punlum ade kete laa..samela kite,,,

hitamanis said...

manja tuh sgt subjektif... sy pon manja gakk hahah

HeNRieTTa JoSe said...

hehehe....xpe la...dorg pggey anak manja pown...sweet pew....rietta mmg xmanje lew...sulong lah katakan...siap kena buli ngan adik2 jew...

nuyui a.k.a miss YUI said...

mereka sja nak gurau2 tu kan..

Cik Amni said...

amni bukan anak manja.. tapi akwan semua cakap amni anak manja.. sebabnya kalo p mana2.. mak akan selalu call.. dah tu kalo masa study dulu, mak call pagi, tengah hari, petang, malam.. wajib! borak pun bukan sekejap.. macam dating dengan pakwe plak.. heheheh..

bagus jugak ayah hantar, pastu duduk rumah.. nanti kawen mesti jauh sikit dari family kan.. jadi, gunakan masa yang free ni sepenuhnya.. hehehe..

Asrul "iLham" Sany said...

sy dipanggil astro boy kat opis muahaha

schaze zainn said...

ekeke kite serupa..tp schaze anak 1st

clicks kat office selalu ckp schaze anak mnja sbb selalu bawak bekal pi keje

ibu schaze selalu masak sedap2

tu pon deme kate manja..grrr

ILA HonEyBuNNy said...

sememangnya ira pemanja orgnya....

xpa dear..nanti dah ada kereta sendri dah....;)

AinsHa=) said...

oh, ini rupanya perbualan di bilik guru. Oh...hahaha...

echa takashimaya said...

manje pon ok ape :)

Miss Nadya said...

serangan bertubi-tubi dari miss nadya yang mendatangkan diri dari blognya www.nornadiah.com ..:)

nad anak manja jugak..hihihi..:D

kita kan sebaya..:D

Rtp Farra Arisha said...

manja2 sayang adalah hihi :)

Cikgu Fikri said...

wah..
manja2...
huuhuu..
wah, akak dah posting ye..
tahniah..
doakan saya pulak..
AMin.. :)

mama aini said...

salam iera..memang ank manjalah tu..yg bongsu pulak tu..he2x..

sha my heart said...

biasa la tu.. saja2 nak mengusik =)

nurkaloi said...

kaloi tak tahu kaloi mnje ke tak heheh

YOUsoF said...

Manja orang suka, gedik orang mencik.. ;P

Normal la anak bongsu digelar manja.. Tak salah manja lebih² manuja dengan family sendiri.. Manja tu tanda penayayang.. hehe


Rumah dekat, lebih elok duduk dengan family je kot. Boleh bantu mak masak selalu.. hehe

Ungu Violet said...

o0o0...ira anak bongsunyer..

mmg patut pon kene manja...hehe

fadh leyanie said...

30 minit jauh tu...:)

Mr.Clive said...

terima kasih cikgu! :D

yad'z said...

saye anak bongsu!! hehehehe... hai anak manje.. =P

nur adilah said...

sis dah kena tag :) sila ke blog ila ye :P

Boni JLL3 said...

hahahaha..ada jawapan rupanya untuk menepis segala anggapan tu..hehehe

rozeeta rashid said...

anak bongsu memang manja. comel n innocent je. hehe. *bongsu jugak* haha.

kim heeruul said...

gua anak sulung.. tak manja.. =)

aLya maNip said...

k.ira!! kita sama la. bgsu dr 2 bradik.hihi. alya paham prasaan k.ira. alya dulu masa praktikal ulang alik dr umah 1 jam sbb parents x bg duk umah sewa.huhu.

Hanie Dew said...

bia la dorang tu jeles. hahaha.

walaupun aku anak sulung dari 6 org adik beradik. aku anak manja. aku ngaku. hahahahaha..

ala 30 minit jarak tak jauh la. umah aku dengan ofis pun jauh 30 minit gak.

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails