.Awesome Blogger.

Tuesday, June 8, 2010

. Budak2 Zaman Sekarang .



hye!

hari ni ada satu cerita yang agak menggelikan hati untuk share dgn korang..

hehehehe..

rasa nak ketawa je bila teringat...

memang tak dinafikan lah zaman sekarang ni budak2nya memang bijak, petah berkata-kata n cepat 'tangkap' apa je tingkah laku /perbuatan/kata2 yang diucapkan oleh kita..

betul kan??sape yang rmai anak saudara ke adik yg kecik2 tu mesti alami kan..

okeh kisahnya begini..

kita berkenalan dulu dengan watak utama okeh?heee~


nama saya harras..comel tak saya?hihihi

ni la watak utama..seorang budak lelaki bernama harras...my mom jaga..mamanya seorang guru n ayah dia keja kat pelabuhan...baru je dpt adik baru..baby gurl..:)

bila cuti semester of cos la me ada kat umah..so sll lah spend time dengan harras ni..umur dia around 2 thn stgh..tp tahun ni nak msk 3 thn...budak2 umur macam ni memang bijak n petah la..

macam2 benda yg they all nak tau kan..kita yg melayan yg penat..kadang2 malas nak layan..weee~

okeh..alkisahnya bermula tadi...harras ni dah tahu sebut 1-10...kiranya dia tau la urutan dari no 1 - 10...so me saje2 lah nak ajar dia lagi....nak alihkan tumpuan dia supaya duduk diam..kalo tak, asyik nak bergerak ke sana ke sini je...so ajar la dia dengan cara tunjukkan angka 1-10 dengan bilangan jari bermula dari angka 1...

firstly ajar dia no 1..then angkat jari mcm pitca kat bwh ni...



bila me tnjuk mcm pitca atas ni n sebut angka 1...harras pon ikut sebut satuuu...

gud boy..me puji dia..then harras ni senyum je..diorang kan faham kalo kita puji dia...

yang kelakarnya bila ajar angka 2 plak..

me tunjuk jari mcm pitca kat bwh ni...



tapi me tak sebut la angka 'duaa' tu..sebab nak tengok harras ingat tak turutan angka ni..sebab dia mmg da ingat n tahu b4 this..

alih2 kan tau tak harras ni sebut ape bila me angkat dua jari mcm pitca kat atas tu???

harras sebut...' PEACE!!!!!!'

Ya Allah...me terus tergelak2...pastu cakap kat dia....

me : bukanlah harras....duaaaa...ikut kakak cakap ni..duaaa..
harras : bukannnnnnn..."PEACE!!!" ( sambil dia tersenyum)

hehehehhehehe...sangat menggelikan hati...rasanya mcm nak terguling2 je kat sofa masa tu...kelakar sangat2..hehehehe...bagitahu my mom..my mom ckp ' dia ikut lah korang ajar dia angkat jari dua masa amik gambar' ....hahaha..

budak2 sangat mudah terpengaruh kan..bahaya tau..hehe..

pasni kena ajar n bentuk balik mind set dia..kot2 nanti kalo kat sekolah cikgu tunjuk n angkat dua jari nak ajar angka dua...alih2 dia jwb ' peace!'..

tak ke naya tu???!!!:P




7 comments:

MiszMaryaNe said...

hehe,
mmg kelakar,
tp mmg btl pun die sbt cmtu,
PEACE!!

shaa bonitaa said...

hahaaa..cerdik nye! =)

iRa~" said...

k.mary : ehehe..lawak kan..haha..
tengokkk..akk pon influence dia..bahaya2..hehe

iRa~" said...

shaa : heee..mmg cerdik..bdk2 zmn skang kan..:)

Farid MOFASAD said...

cute!!!


>>__________<<

naz said...

haha cepat tangkap nama nya

iRa~" said...

farid : heee...cute2..:)

naz : hehe..btol2..bdk2 zmn skang kan..:P

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails