.Awesome Blogger.

Friday, June 18, 2010

. Review 2 Novel Sekaligus! .



salam kawan2!

okeh seperti yang dijanjikan, arini nak wat review tentang 2 buah novel yang dibeli secara on9 dr Jemari Seni Publishing...cpe2 nak beli on9 sila lah ke sini dan tak mau tunggu lama2 tu carilah di kedai buku berhampiran yeaaa...okeh kita mulakan terus..

novel 1st " Bidadari Hujan "



sinopsisnya :

Kasihan itu salah satu cabang cinta!

Tanpa diduga tatkala hujan sedang turun pada suatu pagi, aku terpanah dek kasmaran utk pertama kali. Dia Bidadari Hujan yg memayungi aku dgn payung cintanya! Aku terpesona pada kejelitaannya. "Harap2 esok pagi hujan lagi!" kataku sambil menghadiahinya senyum. Matanya memanah hatiku dgn busur arjuna. Lalu hari2 selepas itu aku bukannya lagi Raimy Haidar yang dulu.

Hujan mencurah lagi. Diberinya aku sekaki payung. "Macam mana saya nak pulangkan?" Langkah dia terhenti. Aku menanti. Perlahan-lahan dia berpusing kembali menghadap aku. Oh dia bukannya Bidadari Hujan aku yg dahulu. Tingkahnya penuh pekerti senyumnya penuh erti."Simpanlah andai awak rasa mahu menyimpannya. Buanglah andai awak rasa mahu membuangnya."

Apa jawab hati aku pada saat ini?

Tulisan Noor Azzahra buat yg mahu mentafsir cinta dari sudut yg lain. Benarkah lelaki tidak halus hatinya dlm menzahirkan cinta? Bolehkah cinta datang utk kali keduanya? Tanyalah kepada Bidadari Hujan, biarlah dia yg menjawab semua persoalan anda itu!

my comment :

for me, novel ni 4star lah...mungkin cerita agak klise mcm novel yang lain..tp ni dr perspektif hero yg berumur 30-an..selalunya kan heroin je kan?ceritanya mcm yang korang dah baca kat sinopsis tu...bercinta dgn gurl lain tapi kawin dengan gurl lain yang tak dicintainyaa...tapi akhirnya bahagia selamanya...tapi bila kita da baca, kita nak baca lagi sampai tau ending..tu yang seronok tu..pastu mesti asik tersengih2..( me lah tuh!ngeee~ )..penulis pndai attract kita untuk baca seterusnya n seterusnya...ape2 pon syok!novel JS memang xmenghampakan..:)


novel kedua " Sweet Sour "



sinopsisnya :

A – Yang manis, harum lagi wangi itu Zarul

“Kira orang ni taraf cincin gula-gula ni ajelah.”
“Sepuluh ringgit tu.” Sungguh-sungguh dia cakap.
“Berkira... baru sepuluh dah kecoh... bukannya seribu pun.” Aku jeling dia.
“Banyak cakap pula... kalau tak nak bagi balik.” Dia hulur tangan kiri.

Tak tahu pula macam ni punya seronok apabila dapat cincin... walaupun hanya cincin gula-gula.

“Ni kira orang ‘cuplah’ ni.” Sambung dia lagi.
Aku simpan senyum. Tak boleh senyum depan-depan ni, nanti dia perasan!

B – Yang pahit, masam, masin, payau itu Joe Jambul

“Bayar cincin ni.” Kata dia. Betul ke ni, apa yang aku tengah dengar ni.
“What?” aku terjerit di situ.
“Pay for this.” Relaks aje dia mengarah aku lagi.
“Okey... saya bayar!” Aku jeling dia.

Tapi kan, juling biji mata aku tengok bil RM10 000 kat Tiffany tu. Gila ke apa? Batu planet mana dia pakai buat cincin bodoh ni!

Kenapa Zarul dan Joe Jambul sangat berbeza di hati Lia?

Gali jawapannya dalam Sweet Sour. Karya NASZ ini sungguh warna-warni dan santai persembahannya, anda tentu terpesona!

my comment :

also 4 star..heee..suka cerita ni..lawak lah!!!!!!!hehehe..asik ketawa sorang2 je..hee...cerita pon agak klise...2 beradik lelaki sukakan gurl yang sama...tapi akhirnya yang dapat si abang...walaupun abang tu dulu ,playboy n jahat opsss...tak berapa baiklah..tapi dah insaf dan mencintai that gurl sepenuh hati n akhirnya gurl yang sukakan si adik tu jatuh cinta pada suaminya...best2...:)

: ................................. :

2 novel ni memang thumbs up!i likeee..hee..disyorkan kpd mereka2 yang dah bosan dengan novel yang banyak konflik..haha..me xsuka novel yg byk konflik..skt kepala jadinya sbb mesti emo sekali..hee...baca novel ni nak kurangkan stress tapi kalo baca novel jd makin stress..apa kejadahnya kan??????so novel2 ringan macam ni la yg me suka..korang?


6 comments:

mr.F said...

sudi2 kanlah bace cerpen bersiri saye ye

14 HARI CINTA

http://falihinjasmy.blogspot.com/

LoveIsPurple said...

syg!!!sori lame da xkomen2 kt blog ira...huhu!ni ade lg satu bku, jemari seni gak...versus, sgt best~~nani recommend sgt2 taw bku ni...~

intanurulfateha ❤ said...

ira, pnjam! ;p

Cik Rara said...

dah lama tak beli novel baru. adehhh.

iRa~" said...

mr F : hee..baik2..nt ira dtg yea..:)

nani : heee...xpe2...yeke?xbaca ag..heee..

sis intan : haa..bole2..:P

cik rara : hee..beli la..buku JS best!

Unknown said...

kedua2 novel ini memang da best......Bidadari hujan buat i menangis.. sweet sour lak buat i rasa nak jumpa laki mcm Joe.....and Aliya..asyik teringat ajer cerita dia







. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails