.Awesome Blogger.

Wednesday, June 23, 2010

. Tutorial Layout Blog yang kena download .


salam n hye semua.. entry ini ditaip dengan pantas untuk membantu seorang sahabat yang meminta bantuan Ira.. Mungkin juga ramai yang tak tahu untuk gunakan layout blog yang kena download dahulu ni kan?? Contoh layoutnya adalah layout blog Ira ni sendiri.. Ianya sedikit berbeza dengan layout yang kena copy and paste code yang telah disediakan..

Diharapkan tutorial ini akan membantu kamu semua.. Ira tunjuk secara step by step.. Kalau tak faham lagi, boleh tanya pada Ira atau blogger lain yang lebih arif key! Ira hanya share apa yang Ira tau.. :)


step 1 - sila klik Design pada dashboard masing2..


step 2 - sila pilih Edit HTML


step 3 - sila cari link untuk download layout yang telah dipilih..


step 4 - sila klik OK pada button untuk teruskan proses mendownload layout yang dipilih..



step 5 - sila buka folder yang digunakan untuk mendownload sebentar tadi.. file layout yang telah didownload kebanyakkannya dlm file ZIP seperti di atas..


step 6 - sila right click pada file zip layout dan pilih Extract Here.. Ianya akan diextract..


step 7 - Zip file yang telah diextract sebentar tadi akan menjadi seperti file XML di atas... ( rujuk anak panah ).. File XML inilah yang akan digunakan untuk diupload.. bukan ZIP file okeh?


step 8 - tadi dah buka edit html kan? nampak tak yang BROWSE tu? sila browse dan pilih file XML yang telah ditunjukkan anak panah seperti step 7.. kemudian klik upload..


macam mane??tutorial ni membantu tak?harapnya membantu...sekian dahulu..

p/s : Sila klik setiap gambar untuk tumbesaran yang lebih jelas.. & ..kalau tak faham, boleh tanya Ira yea..tapi inilah cara ira upload layout blog Ira ni..kalo korang buat tak jadi, mesti ada skip step ni..wee~



7 comments:

affizza said...

entry ini ada disebabkan keslahan sy.... :(

iRa~" said...

fiza : alaa..xpe la..ira xkisah pon..:)

NHIDAYAT said...

heee nice info ira=)

affizza said...

fza dh tau kt mn yg slhnye..
fza xd winRAR.zip..
jz ada notepad.zip je..
sbb 2 r xd extract file 2...
waaaaaa!!! :(

affizza said...

i did it!!
i did it!!
yeah...
dapatpun..
thx 4 ur tutorial..:)
♥ u!!!

iRa~" said...

NHidayat : hee..:)..thanks dear

fiza : pttla xjd...hee...good job dear

affizza said...

tengkiu2...
heee~

. Follow on FB .

. Our Story .

Daisypath Next Aniversary Ticker
Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails